A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1727662255.9858.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Iasiul nu primeste finantare. Parintii care nu pot avea copii trebuie sa plece la Bucuresti
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
04-06-2015, ora 16:03

Iasiul nu primeste finantare. Parintii care nu pot avea copii trebuie sa plece la Bucuresti

Articol de Madalina Irimia
Cuplurile infertile din Iasi, puse pe drumuri de stat. Si asta pentru ca nicio clinica din Capitala Moldovei nu este cuprinsa in programul gratuit de fertilizare in vitro. La nivel national, doar 10 clinici vor primi finantare de la stat. Asa se face ca cele peste 50 de cupluri infertile din zona Moldovei care sunt acum pe lista de asteptare vor trebui sa mearga in alte judete daca vor sa incerce si aceasta metoda de a avea un copil. Dar cheltuiala este prea mare, spun cuplurile, potrivit digi24.

Dupa doi ani in care programul de fertilizare in vitro finantat de stat a fost sistat, Ministerul Sanatatii a decis reluarea lui. Numai ca Iasul, centru medical universitar, nu se regaseste pe lista. Vestea a distrus visul celor 50 de cupluri care isi puneau speranta in acest program. Elena si Constantin incearca de patru ani sa aduca pe lume un copil. Au cheltuit mii de euro pe analize, iar costul unei fertilzari in vitro, 3.000 de euro, este prea mare. Singura lor sansa era ca statul sa-i ajute cu jumatate din costuri, insa Iasul nu e pe lista Ministerului Sanatatii. Iar mersul la alte clinici din tara nu e o solutie, spun tinerii.

"Costuri, cazare, transport, masa, s-ar ridica undeva la echivalentul unei fertilizari. Ar trebui sa se constietizeze faptul ca, in Romania, natalitatea este in scadere si ca sunt cupluri care isi doresc un copil si nu-l pot avea," spune o pacienta.

Sotul ei sustine acelasi lucru: "pentru rezultate optime e sa fie si acea, sa zic eu, liniste sufleteasca, sa fie cat de cat eliminat stresul. si noi, la randul nostru, cotizamla stat, ne achitam de datoriile pe care le avem catre statul roman. Ca cetateni ar trebui sa beneficiem de un minim ajutor"

Medicii din Iasi spun ca s-a ajuns in aceasta situatie din cauza unei neintelegeri si spun ca fac eforturi pentru ca Iasiul sa fie inclus in programul national.

Mircea Onofriescu, presedintele Societatii Romane de Medicina Reproductiva: "din nefericire, sunt extraordinar de multe familii care pot si trebuie sa fie ajutate. Cheltuiala pana la urma a statului este minima in raport cu beneficiile care se realizeaza in situatia in acer se obtin copii sanatosi."

Pentru a beneficia de fertilizarea in vitro prin programul statului, femeile trebuie sa fie casatorite de cel putin doi ani si sa aiba varsta cuprinsa intre 24 si 40 de ani. in zona Moldovei, peste o suta de copii au venit pe lume prin fertilizare in vitro cu bani primiti de la Ministerul Sanatatii.
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii