A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1719819691.7983.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Iasi: Ziua Internationala de Lupta Impotriva Traficului si Consumului Ilicit de Droguri
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
25-06-2014, ora 18:15

Iasi: Ziua Internationala de Lupta Impotriva Traficului si Consumului Ilicit de Droguri

Articol de Cristian Amariei

Oficiul Natiunilor Unite pentru Droguri si Criminalitate (U.N.O.D.C.), in efortul de a constientiza opinia publica asupra pericolului pe care il reprezinta consumul de droguri pentru tineri a propus sanatatea, sa reprezinte tema acestui an pentru marcarea zilei de 26 iunie - Ziua Internationala de lupta impotriva Consumului si Traficului ilicit de droguri prin campania globala „Tulburarile legate de consumul de droguri pot fi prevenite si tratate”.

Campania are in vedere sa mobilizeze populatia sa reactioneze la problematica consumului de droguri si sa adopte o atitudine activa in prevenirea si reducerea consumului de droguri.

Drogurile ameninta viata si bunastarea oamenilor. Peste 200.000 de persoane mor anual din cauza drogurilor; dar drogurile nu afecteaza doar consumatorul, efectele negative se resfrang si asupra familiei si celor dragi.

Tulburarile legate de consumul de droguri submineaza relatiile apropiate, distrug viata familiala, inclusiv a copiilor, si pot duce la ruinarea oportunitatilor de educatie sau angajare. Impactul lor este resimtit la nivelul comunitatii, sistemului de justitie si in intreaga societate.

Tema UNODC pentru Ziua Internationala de Lupta Impotriva Traficului si Consumului Ilicit de Droguri de anul acesta ofera un mesaj de speranta: „Tulburarile legate de consumul de droguri pot fi prevenite si tratate”. Cei care sufera din cauza tulburarilor legate de consumul de droguri pot fi sustinuti prin tratament bazat pe dovezi stiintifice, iar multi dintre consumatorii care mor, mor din cauza supradozei, care poate fi prevenita. Copiii si tinerii trebuie de asemenea, sa fie educati cu privire la consecintele asociate consumului de droguri.

Mesajul meu de astazi subliniaza trei aspecte:

I. Succesul sustinut impotriva drogurilor ilicite necesita o abordare echilibrata, cooperanta si integrata, bazata pe conventii care se adreseaza atat reducerii cererii de droguri, cat si reducerii ofertei de droguri;

II. O abordare echilibrata include masuri comprehensive, axate pe prevenire, tratament, reabilitare, protectie sociala si coeziune; si

III. Abordarea stiintifica este cheia. UNODC reduce distanta dintre stiinta si practica prin dezvoltarea dialogului intre cei care elaboreaza politicile in domeniu si comunitatea stiintifica.

Impreuna, aceste elemente constituie parte din misiunea globala a UNODC de a promova si sustine accesul consumatorilor de droguri la tratament pentru dependenta de droguri, la servicii de asistenta si prevenire HIV, in acord cu respectarea principiilor drepturilor omului.

Cu ocazia Zilei Internationale de Lupta Impotriva Traficului si Consumului Ilicit de Droguri este important sa reamintim faptul ca problemele cauzate de consumul de droguri pot fi prevenite si tratate. Deci, unde exista ajutor exista si speranta!”, a declarat Yury Fedotov, Directorul executiv al UNODC.

Este stiut faptul ca persoana consumatoare de droguri, pe langa problemele afectiv-emotionale create in familie, pot aduce in societate si probleme asociate consumului de droguri, cum ar fi: furturi, talharii, prostitutie, trafic de droguri sau alte infractionalitati. In aceste conditii, consumatorul de droguri este deficitar in sustinerea sa socio – profesionala, fiind el insusi o victima a traficului de droguri si facand parte din categoria persoanelor defavorizate.

Riscul ca tinerii sa devina dependenti este de doua ori mai mare decat in randul adultilor. Este cunoscut faptul ca vulnerabilitatea fata de consumul de droguri in randul tinerilor este generata de multi factori cum sunt: presiunea si influenta grupului de egali, stima de sine scazuta, insuficienta informare privind riscurile consumului de droguri si nu in utlimul rand o insuficienta implicare a societatii in general.

Ultimele estimari la nivel mondial in ceea ce priveste prevalenta consumului de droguri in populatia generala indica faptul ca 200 de milioane de oameni, adica 5 % din populatia globala cu varsta cuprinsa intre 15-64 ani, au consumat droguri ilicite cel putin o data in ultimele 12 luni.

C.P.E.C.A. Iasi, structura in subordinea Agentiei Nationale Antidrog, a realizat in perioada ianuarie – iunie 2014 Strategia Locala Antidrog 2014 – 2020 si Planul Local de Actiune 2014 – 2016, aliniata Strategiei Nationale Antidrog 2013 – 2020 si implicit Strategiei Europene Antidrog 2013 – 2020.

Strategia Locala Antidrog si Planul sau de Actiune, sunt documente programatice locale in domeniul drogurilor, ce vor fi prezentate publicului ca urmare a aprobarii Institutiei Prefectului Judetului Iasi si a Consiliului Judetean Iasi.

Noua Strategie Nationala Antidrog si Planul sau de actiune reprezinta raspunsul statului roman la problema drogurilor si cuprind obiectivele generale si specifice precum si actiunile concrete ce vor fi implementate in perioada de referinta de catre toate institutiile implicate in reducerea impactului fenomenului drogurilor la nivel national.

Documentele au fost concepute si elaborate respectand liniile cuprinse in Strategia Antidrog a Uniunii Europene pentru perioada 2013 – 2020, care vizeaza cele cinci directii de actiune – doua directii de actiune verticale: reducerea cererii de droguri si reducerea ofertei de droguri si trei directii de actiune orizontale, respectiv coordonare, cooperare internationala si cercetare, evaluare si informare, care cuprind obiective si actiuni ce intersecteaza directiile verticale.

Aceste acte normative vizeaza:

- Reducerea cererii de droguri, prin consolidarea sistemului national integrat de prevenire si asistenta, in concordanta cu evidentele stiintifice, ce cuprinde totalitatea programelor, proiectelor si interventiilor universale, selective si indicate de prevenire implementate in scoala, familie si comunitate, precum si interventiile de identificare, atragere si motivare a consumatorilor de droguri in vederea furnizarii de servicii de asistenta specializata ce au ca finalitate integrarea sociala;

- Reducerea ofertei de droguri, prin identificarea si destructurarea retelelor de trafic, reducerea disponibilitatii drogurilor pe piata si utilizarea eficienta a sistemului de aplicare a legii, concomitent cu dezvoltarea unor mecanisme institutionale de monitorizare si control, coordonate si adaptate nevoilor actuale si situatiei reale a fenomenului si care sa sustina in mod viabil masurile de lupta impotriva acestuia;

- Coordonarea in domeniul drogurilor, prin implementarea unui concept unitar de actiune in domeniul problematicii drogurilor si precursorilor, monitorizarea implementarii politicilor nationale in domeniul drogurilor, utilizarea eficienta a resurselor si maximizarea rezultatelor interventiilor realizate;

- Cooperarea internationala, prin reafirmarea angajamentelor Romaniei, asumate prin documentele internationale, bilaterale sau multilaterale, la care tara noastra este parte si consolidarea pozitiei ca partener activ in efortul global de reducere a cererii si ofertei de droguri precum si a traficului de precursori;

- Imbunatatirea nivelului de cunoastere a problematicii drogurilor la nivel national pornind de la evidente stiintifice, prin monitorizare, cercetare si informare;

- Consolidarea rolului Agentiei Nationale Antidrog de coordonator national in domeniul drogurilor si precursorilor;

- Dezvoltarea unei platforme de dialog si cooperare intre institutiile implicate in aplicarea strategiei si intre sectorul guvernamental si non-guvernamental.

Strategia Nationala Antidrog 2013 – 2020 aduce noi elemente in ceea ce priveste reactia statului roman la problematica drogurilor, prin dezvoltarea mecanismelor de coordonare, colaborare interinstitutionala, transparenta decizionala, cercetare si analiza strategica.

De asemenea, noua Strategie promoveaza principiile statului social cu accent pe abordarea umanista a consumatorilor de droguri ca grup vulnerabil distinct supus riscurilor de excluziune sociala, inscriindu-se in cadrul normativ national si respectand principiile fundamentale ale Uniunii Europene: respectul fata de demnitatea umana, libertate, democratie, egalitate si statul de drept.

Foto: debanat.ro

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii