ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
15-08-2014, ora 09:56

Iasi: Top 5 infractiuni de sezon. Metode de prevenire

Articol de Ana-Maria Onofrei

Reprezentantii Inspectoratului de Politie Judetean Iasi prezinta cele mai frecvente frecvente situatii reclamate de ieseni in aceasta perioada a anului. Unele dintre acestea nu se manifesta doar vara, fiind intalnite pe tot parcursul anului. Aceste tipuri de infractiuni sunt favorizate de neatentia oamenilor si hotii profita din plin de ele.

Cazurile de mai jos sunt insotite si de situatii concrete sesizate politiei in ultimele zile. Testimonialele care apar nu apartin victimelor si reprezinta un punct de vedere al politistilor de prevenire care au dorit in acest fel sa redea o imagine cat mai fidela a reactiei pe care o au de obicei persoanele care sunt pagubite in acest fel.”, informeaza IPJ Iasi.

1. Furturi din locuinte de la parter sau etaje inferioare ale blocurilor – ferestre lasate deschise pe timp de zi sau noapte

Din cauza zilelor calduroase din ultima perioada, multi oameni, indiferent ca locuiesc la casa sau apartament lasa ferestrele deschise, ziua sau noaptea, pentru aerisire sau racorire. Acest lucru reprezinta „o motivatie” pentru infractori de a comite un furt din locuinta, mai ales daca discutam de case sau apartamente situate la parterul sau etaje inferioare ale blocurilor. Din acest punct de vedere trebuie sa manifestam atentie şi sa ne luam masuri pentru descurajarea celor care incearca sa profite de acest lucru.

Pe la pranz am plecat de acasa, lasand geamul de la balcon deschis. La intoarcere am constatat ca cineva mi-a furat din locuinta laptop-ul pe care platisem 3200 lei. Cred ca hotii au intrat pe fereastra lasata deschisa, intrucat locuiesc si la parter. Acum imi dau seama ca am gresit, dar este prea tarziu” – furt dintr-un apartament situat la parterul unui bloc comis in data de 14 august a.c., intre orele 11.30-16.00. Hotii au profitat de faptul ca geamul de la balcon este lasat deschis si au patruns in interiorul apartamentului.

2. Telefoane/portofele/genti lasate fara supraveghere

Este vara si lumea este mai relaxata. Mergem la terase, in cluburi sau alte locuri in dorinta de a ne deconecta. Sau pur si simplu stam acasa. In orice moment bunurile mici si valoare pe care le avem asupra noastra trebuie supravegheate. Cele mai multe furturi de acest gen se comit in spatii publice. Hotii sunt in cautarea unor astfel de oportunitati si atunci cand observa un telefon nesupravegheat, incearca sa il sustraga. Sansa de reusita a furtului este in stransa legatura cu atentia pe care proprietarul o acorda bunurilor personale.

“Seara, am plecat de acasa si mi-am lasat telefonul pe masa aflata in curtea casei. Era un telefon de ultima generatie, in valoare de circa 3000 de lei. Nu ma gandeam ca o sa patesc asa ceva” furt comis in data de 12 august a.c. din curtea unei case din municipiul Iasi, reclamat politiei dupa 2 zile.

3. Insusirea bunului gasit – sau mai bine zis BUNURILE PIERDUTE

In general discutam despre cetateni care, din diverse motive – graba, neatentie sau neglijenta – isi uita bunurile in anumite locuri pe care le-au frecventat sau, pur si simplu, le pierd.

Cele prezentate mai sus, scot in evidenta importanta adoptarii si punerii in practica a unor masuri simple de protectie a bunurilor personale, care trebuie sa devina un “tic” pentru toti. Scopul este acela de a nu ne prejudicia noi insine si sa reducem pe cat posibil astfel de situatii neplacute pentru oricine, mai ales din punct de vedere financiar.

Pe de cealalta parte, ne adresam si celor care gasesc bunuri care nu le apartin. In acest sens le amintim/reamintim ca au obligatia legala ca in termen de 10 zile de la gasirea bunului sa il inapoieze posesorului sau sa il predea politiei. In caz contrar risca sa fie cercetati penal pentru savarsirea infractiunii de “insusirea bunului gasit”.

Printre bunurile reclamate ca uitate/pierdute, telefonul mobil este intalnit in peste 50% din situatii, urmat de genti, posete, portofele, bagaje, haine. Ca si locatie, taxiul este locul preferat in care victimele isi pierd bunurile. Urmeaza mai apoi cluburile, complexele comerciale, magazinele, alte spatii publice.

“Dupa ce am scos bani din bancomat, din greseala am pierdut portofelul. Cred ca mi-a cazut pe jos. Aveam il el, pe langa banii scosi de pe card, si cheile de la locuinta”pierderea unui portofel in care se aflau circa 820 de lei de catre o batrana din municipiul Iasi.

4. Furturi prin metoda: “ce telefon frumos ai, vreau sa il vad si eu!”

Din ce in ce mai multi copii, incepand chiar din ciclul primar, primesc telefoane din partea adultilor. Si nu discutam de terminale ieftine, ci de aparate de ultima generatie, smartphone-uri, a caror valoare este destul de insemnata. Nimeni nu neaga dorinta parintilor de a stii permanent unde se afla copilul lor si de a putea sa il contacteze de cate ori considera ca este necesar acest lucru. Nu de putine ori, telefonul mobil reprezinta o recompensa pentru anumite rezultate ale copilului. Dar este necesar ca adultii sa constientizeze si altceva. Astfel, ne trimitem copilul la scoala, la joaca sau in alte locuri publice cu o mica avere asupra lui. Pe care insa, de cele mai multe ori, nu stie cum sa o gestioneze, iar modul in care foloseste telefonul mobil il poate transforma in tinta unui infractor.

“Baiatul meu mergea pe strada si tinea telefonul in mana. A venit un tanar necunoscut, i l-a luat din mana si a plecat. I-am spus ca daca nu are grija de el, altul nu mai ii cumpar”furt telefon mobil in valoare de 2000 de lei comis in seara zilei de 14 august 2014. Hotul l-a luat din mana unui adolescent care mergea pe strada.

5. Furturile din autoturisme - bunuri de valoare lasate la vedere sau portiere neasigurate

Hotii observa bunuri de valoare lasate la vedere in masini si trec la actiune. Fie forteaza portiera, fie sparg geamul acesteia, rezultatul este totdeauna acelasi: paguba constand in valoarea bunului sustras si la care se adauga si distrugerea provocata autoturismului. Bunurile furate sunt de obicei telefoanele mobile, aparate GPS, borsete, genti, iar hotii opereaza atat ziua, cat si noaptea si comit infractiunea intr-un timp foarte scurt.

“Am lasat masina pentru scurt timp descuiata si in interior o borseta in care aveam documente, 400 euro şi 400 lei. Nu am crezut ca hotii pot opera atat de repede”– furt comis in dimineata zilei de 14 august.a.c., in jurul orelor 06.30, cand un iesean si-a lasat pentru cateva momente masina descuiata si in interior o borseta. Hotii au profitat imediat de acest lucru si au obtinut un profit semnificativ in doar cateva momente.

Foto: workopolis.com

     
Tag-uri: iasi, top 5, infractiuni
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii