Cei care stau la oras, dar doresc sa cultive legume bio, pot avea propria recolta pe un teren luat cu imprumut. Se intampla la Iasi, unde un inginer horticol ofera gratuit 1300 de metri patrati de pamant intr-o comuna aflata la 20 de kilometri. Singura obligatie a viitorilor fermieri va fi sa sprijine la randul lor familile sarace.
Este unul din cele 26 de loturi de pamant ce vor fi oferite gratuit persoanelor care

locuiesc la oras. A fost deja arat, iar in primavara Alice Ciobanu, o tanara mama care isi doreste sa manance cat mai sanatos va cultiva legume bio.
"Mi s-a parut o idee indrazneata si inedita pentru ca nu mai auzisem pana atunci pe cineva care sa doneze din proprie initiativa niste pamant. Va fi un lot frumos si vom munci cu drag," a spus Alice Ciobanu.
Parcelele de pamant sunt oferite gratuit de Claudiu Ivascu, un inginer horticol din Iasi, care isi doreste ca fructele si legumele ecologice sa devina accesibile oricui. Este dispus sa imparta pamantul pe care il are, cu doar doua conditii. Familiile care vor lucra terenul trebuie sa doneze zece la suta din productie catre o asociatie non-guvernamentala si sa foloseasca doar seminte bio.
"Vom avea si loturi pentru oamenii cu probleme locomotorii, va fi un teren cu o rampa, in care tinerii care vor sta in carucior vor putea sa planteze, sa lucreze, sa semene. Va mai fi un lot pentru nevazatori, unde vom pune plante fie aromate, fie simplu, rosii, ca ei sa simta mirosul," a explicat Claudiu Ivascu, inginer horticol.
Ca sa fie sigur ca viitori fermieri vor folosi doar seminte traditionale romanesti, netratate chimic, Claudiu Ivascu va oferi gratuit inclusiv semintele si o parte dintre unelte.
"Pe o parte i-am cunoscut, cu o parte o sa luam cunostinta in luna februarie, cand vom avea primele cursuri de initiere in agricultura ecologica," a mai spus inginerul.
Cele 26 de parcele au fost deja rezervate si, pentru ca exista in continuare cerere, proprietarul pamantului intentioneaza sa continue proiectul. El nu va cere bani, insa le va percepe o taxa de 300 de lei celor care abandoneaza pamantul in mai putin de un an.
Sursa: digi24.ro