A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1720210207.9895.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Iasi: Primarul si viceprimarul comunei Ion Neculce, judecati pentru coruptie. Prejudiciul depaseste 640.000 lei
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
27-11-2013, ora 10:03

Iasi: Primarul si viceprimarul comunei Ion Neculce, judecati pentru coruptie. Prejudiciul depaseste 640.000 lei

Articol de Alexandra Stefanescu

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Iasi au dispus trimiterea in judecata a primarului, viceprimarului si ai altor oficiali locali ai comunei Ion Neculce. Acestia sunt acuzati ca au obtinut ilegal suma de 640.000 lei din fonduri europene destinate suprafetelor de pasune.

Procurorii au dispus trimiterea in judecata a urmatorilor inculpati:

MUSAT NECULAI, viceprimar al comunei Ion Neculce (la data comiterii faptelor), judetul Iasi, in sarcina caruia s-au retinut infractiunile de folosirea sau prezentarea de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene, in forma continuata, fals in inscrisuri sub semnatura private, in forma continuata, uz de fals;

RUSU VASILE, primar al comunei Ion Neculce, in sarcina caruia s-au retinut infractiunile de fals intelectual, complicitate la infractiunea de folosire sau prezentare de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene, in forma continuata si uz de fals;

STEFAN CONSTANTIN, consilier in cadrul Consiliului Local Ion Neculce la data comiterii faptelor, in sarcina caruia s-au retinut infractiunile de fals intelectual si complicitate la infractiunea de folosire sau prezentare de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene si fals intelectual;

IFTIMIEI MIHAI, secretar al primariei comunei Ion Neculce la data comiterii faptelor, in sarcina caruia s-au retinut infractiunile de fals intelectual, complicitate la infractiunea de folosire sau prezentare de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene, fals intelectual.

COVALIU ION, in sarcina caruia s-au retinut infractiunile de fals in inscrisuri sub semnatura privata, in forma continuata, complicitate la infractiunea de folosire sau prezentare de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene.

EPURE CRISTINEL – MIHAI, angajat al SC „EKY SAM” SRL TIRGU FRUMOS, in sarcina caruia s-au retinut infractiunile de fals in inscrisuri sub semnatura privata, in forma continuata, complicitate la infractiunea de folosire sau prezentare de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene.

Persoana juridica SC „EKY-SAM” SRL TARGU FRUMOS (avand ca obiect de activitate „LUCRARI DE CONSTRUCTII A DRUMURILOR SI AUTOSTRAZILOR”), in sarcina careia s-au retinut infractiunile de fals in inscrisuri sub semnatura private, in forma continuata, complicitate la infractiunea de folosire sau prezentare de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene”, anunta DNA.

Potrivit DNA, Gheorghe Rusu, in calitate de primar al comunei Ion Neculce, judetul Iasi, a arendat pasunea comunala, fara acordul prealabil al Consiliului Local, lui Musat Neculai (viceprimar) care a solicitat de la A.P.I.A., folosind documente false, ajutoare financiare provenite din fonduri europene (F.E.G.A), in suma totala de peste 640.000 lei, aferent schemelor de sprijin pe suprafata (S.A.P.S.) pentru campaniile din anii 2007, 2008 si 2009.

In scopul de a obtine subventia pe suprafata acordata de A.P.I.A. pentru suprafetele de pasune aflate in domeniul public al comunei Ion Neculce (Iasi), Rusu Vasile, Iftimiei Mihai si Musat Neculai au intocmit, fara a avea acordul prealabil al Consiliului Local, doua contracte de arenda (in cursul anilor 2007 si 2009) si un proces verbal de concesiune (in cursul anului 2008), prin care acesta din urma primea in arenda, consecutiv, suprafata de 1.371,55 ha, 1.123 ha si, respectiv, 1.168, 72 ha pasune comunala.

Rusu Vasile si Musat Neculai, pentru a da aparenta de legalitate contractului de arendare incheiat in anul 2007 si beneficiind de sprijinul lui Stefan Constantin si a lui Iftimiei Mihai, in calitatea lor de consilier la Consiliul Local al comunei, respectiv de secretar al comunei, au intocmit in fals un inscris (Hotararea Consiliului Local) menit sa justifice asa zisa aprobare, de catre Consiliul local, a arendarii pasunii comunale.

In vara anului 2008 (dupa incasarea subventiei aferente campaniei pentru anul 2007), la initiativa lui Rusu Vasile, Musat Neculai a incheiat cu SC „EKY-SAM” SRL Targu Frumos (fara negocieri) un contract de prestari servicii de decolmatare si regularizare paraie, in vederea intretinerii pasunilor de pe raza comunei Ion Neculce. Desi niciuna dintre aceste lucrari nu a fost receptionata de Musat Neculai la momentul executarii, acesta a consimtit, la solicitarea lui Rusu Vasile, sa achite sumele de bani facturate de SC „EKY SAM” SRL IASI, semnand/avizand documentele justificative intocmite ulterior de catre angajatii acestei firme.

In numele si interesul firmei SC „EKY-SAM” SRL Targu Frumos, Covaliu Ion si Epure Cristinel - Mihai au intocmit in fals, in cursul anului 2009, o serie de inscrisuri (situatii de lucrari) in care au atestat nereal efectuarea unor lucrari. Aceste inscrisuri au reprezentat documente justificative care au atestat nereal prestarea, de catre firma SC „EKY-SAM” SRL TARGU FRUMOS a unor lucrari in valoare de 104.855 lei fara TVA.

In baza contractelor de arenda(aferent campaniilor anilor 2007 si 2009), a procesului verbal de concesiune (aferent campaniei anului 2008), intocmite fara aprobarea Consiliului Local al comunei Ion Neculce si a unor documente false - situatii de lucrari (aferent campaniei anului 2009) atestand efectuarea unor lucrari de intretinere a pasunii de catre firma SC Eky Sam SRL, Musat Neculai a formulat, la Centrul Local Tirgu Frumos (IS) al A.P.I.A, cereri de plata a subventiei pentru pasune in perioada mentionata, obtinand in total suma de 641.746,38 lei, cu titlu de ajutoare financiare exclusiv in contul pasunii comunale arendate in conditiile descrise mai sus. Banii respectivi au fost virati in contul personal al inculpatului.

Pentru a asigura recuperarea pagubei cauzate, respectiv 641.746,38 lei, s-a dispus instituirea unor sechestre asiguratorii asupra bunurilor mobile si imobile aflate in proprietatea inculpatilor Covaliu Ion, Epure Cristinel-Mihai, Stefan Constantin, Rusu Vasile, Musat Neculai si a persoanei juridice SC „EKY-SAM” SRL Targu Frumos, respectiv poprirea sumelor de bani datorate lor cu orice titlu de catre terte persoane fizice sau juridice. Dosarul a fost inaintat spre judecare la Judecatoria Pascani. Precizam ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta, spre judecare, situatie care nu poate in niciun fel sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie”, anunta procurorii.

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii