ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
25-09-2014, ora 14:51

Iasi: Primaria deschide un centru destinat tinerilor proveniti din centrele de plasament

Articol de Cristian Amariei
Primaria Iasi, prin Directia de Asistenta Comunitara (DAC) inaugureaza Centrul Social cu Destinatie Multifunctionala „Bucuria”. Evenimentul va avea loc vineri, 26 septembrie, de la ora 11.00, la sediul din prof. Anton Sesan, nr. 3A.

Destinat tinerilor intre 16 si 26 ani

Centrul rezidential este destinat tinerilor proveniti din centrele de plasament din Iasi si ofera servicii de consiliere, informare, suport, evaluare si monitorizare. Obiectivul centrului il reprezinta egalizarea sanselor de integrare socio-profesionala a tinerilor ce provin din centrele de plasament, in numar de 75 (26 in sistem rezidential si 49 in regim de zi). Se asigura astfel functionarea a doua tipuri de servicii: rezidential si consiliere, pentru o perioada cuprinsa intre 12 si 36 luni. Beneficiarii centrului sunt adolescentii si tinerii cu varsta cuprinsa intre 16 si 26 ani, aflati in sistemul de protectie.

Tipuri de activitati

Principalele activitati pe care centrul social „Bucuria” le ofera:

Evaluarea situatiei familiale, sociale si juridice a tinerilor din grupul tinta;
Restabilirea si intarirea legaturilor cu familia de origine sau familia largita; consilierea tanarului si pregatirea sa pentru intalnirea cu familia de origine; consilierea familiei; incurajarea vizitelor tanarului in familie; incurajarea familiei sa viziteze tanarul in centru.

Pregatirea tinerilor pentru o viata independenta, pentru integrare sociala. Tinerii inclusi in proiect vor locui in cadrul centrului si li se vor asigura toate conditiile pentru a-si dezvolta independenta si autonomia personala. Vor invata sa se autogospodareasca, sa-si procure si sa-si prepare hrana, sa-si spele hainele, sa relationeze cu alte persoane etc.
In pregatirea tinerilor pentru o viata independenta se urmaresc urmatoarele subactivitati:
- consilierea acestora in problemele legate de riscurile la care sunt expusi;
- activitati de gospodarire;
- informare cu privire la locurile de munca;
- orientare si reorientare profesionala;
- pregatirea pentru sustinerea unui interviu pentru angajare;
- sprijin in realizarea unui curriculum vitae si a unei scrisori de intentie.

Integrarea profesionala a adolescentilor. Stabilirea unei retele de suport pentru integrarea socio-profesionala a tinerilor va urmari urmatoarele activitati:
- stabilirea de contacte cu firmele care pot oferi suport;
- participarea la targurile pentru locuri de munca;
- realizarea unor activitati in parteneriat cu firmele contactate (vizite, informari).

Centrul este organizat in doua componente :

- Componenta de tip rezidential ce cuprinde module de tip familial in care vor fi gazduiti 26 de tineri;
- Componenta de consiliere, informare, suport, evaluare si monitorizare. Fiecare tanar care, la varsta majoratului, paraseste sistemul de protectie, va putea beneficia de serviciile oferite de aceasta componenta.

In timp ce prima componenta se adreseaza unui numar limitat de beneficiari, a doua este deschisa unui numar mult mai mare de tineri. Centrul social cu destinatie multifunctionala „Bucuria” a fost infiintat prin finantare de la Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice prin Banca Mondiala. Costul total al proiectului este de 453.784 euro.

Sursa: curierul-iasi.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii