A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1727675422.2521.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Iasi: Parinti doar cu numele. Tot mai multi copii sunt abuzati emotional si fizic de catre adulti
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
22-04-2015, ora 08:14

Iasi: Parinti doar cu numele. Tot mai multi copii sunt abuzati emotional si fizic de catre adulti

Articol de Cristian Amariei
Fenomenul copiilor abuzati in propriile familii face in continuare victime. in judetul Iasi, statisticile sunt ingrijoratoare: zilnic, doi copii sunt maltratati de parinti. Numai in primele trei luni ale acestui an, 174 de copii au fost batuti, ori exploatati prin munca. Psihologii spun ca, pe termen lung, acesti copii raman cu sechele grave.

Un caz care a ajuns in atentia asistentilor de la Protectia Copilului este cel al unei tinere mame care are in ingrijire trei minori. Ultimii noua ani au insemnat pentru Petronela si copiii sai un adevarat cosmar. Femeia era frecvent batuta de sot, iar cei mici erau certati si bruscati fara niciun motiv.

"Racnea la ei si odata cu pumnul s-a rastit la fata, sa traga si a prins frica foarte mare de el ca racneste. Cand intra in casa copiii nu mai auzeam nici musca din gurita lor, stateau cuminti, nu se mai miscau. Mi-e foarte greu ca sa vad lucrurile astea si mi-e cea mai mare mila, nu merita asa ceva, o viata ca asta nu merita," povesteste Petronela.

Pentru ca certurile si bataile erau tot mai frecvente, in urma cu trei luni, femeia s-a refugiat cu cei trei copii intr-un centru de protectie a victimelor violentei domestice. Povesteste cu regret ca micutii erau terorizati de propriul tata si recunoaste ca acest lucru se vedea si in comportamentul lor.

"Se tulburau si nu puteau sa se concentreze la scoala. Chiar si fata mai mare a avut un test la biologie si n-a putut sa se concentreze. Se lupta ca sa se concentreze si nu putea din cauza mea, din cauza lui, stiind ca eu am panarama si nu traiesc bine in casa cu el," a mai spus femeia.

Astfel de situatii sunt cu sutele in judetul Iasi. Numai in primele trei luni, inspectorii de la Protectia Copilului s-au confruntat cu 174 de copii care au fost abuzati fizic si emotional. Dintre acestia, un numar mare de copii, aproape 70, au fost neglijati de cei care le-au dat viata.

Tiberiu Bantas, purtatorul de cuvant al Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Iasi: "S-a intervenit prin instituirea unei masuri de protectie asupra a 41 de cazuri. Acesti copii au ajuns in asistenta maternala sau in centre de plasament. Este o crestere cam cu 15-20 de procente pe anumite categorii de abuz probabil si pe fondul, stiu eu, al saracirii populatiei, unui nivel scazut al educatiei si faptul ca acolo unde sunt aceste cazuri, comunitatea locala nu se implica suficient."

Desi sunt consiliati de psihologi, copiii abuzati raman cu sechele severe, spun specialistii.

"Unii sunt mai rezilienti si atunci manifestarile sunt un pic mai in background, nu sunt evidente cu ochiul liber, dar un psiholog le poate vedea. Alteori sunt foarte evidente si pot chiar sa sperie, clasicele simptome care ne sperie pe toti: cosmaruri, anxietate, tot felul de tulburari, depresie, se aude de sinucideri la copii, comportamente aberante, agresivitate," a spus Alina Georgescu, psiholog.

Anul trecut, 681 de copii au suferit diferite forme de abuz. 129 dintre ei au fost scosi din familii si dusi in centrele de plasament sau in asistenta maternala.

Sursa: digi24.ro
     
Tag-uri: iasi, abuz, parinti, copii
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii