ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
21-10-2012, ora 20:31

Iasi: Numarul consultatiilor oftalmologice pentru copii a crescut semnificativ

Articol de Diana Dumitriu

La doar o luna de la inceperea scolii, numarul consultatiilor oftalmologice pentru copii a crescut semnificativ. Parintii sunt atentionati de catre educatori, invatatori si profesori ca au observat la copilul lor dificultati in vederea la distanta sau ca se apropie prea mult de caiet. De asemenea, ochii pot fi rosii, durerosi sau copilul poate acuza dureri de cap.

Controlul oftalmologic va evidentia cel mai frecvent o eroare de refractie de tipul miopie, hipermetropie sau astigmatism. Mult mai grav este atunci cand copilul prezinta o diferenta mare de refractie intre cei doi ochi, care va determina scaderea vederii la ochiul cu dioptri mai mare, fenomen numit ambliopie sau cunoscut popular ca ochi lenes”, a explicat conf.dr. Camelia-Margareta Bogdanici.

Scaderea acuitatii vizuale la copil reprezinta o piedica majora in educatia si viitorul acestuia, dar in acelasi timp in dezvoltarea normala a unei societati.

In copilarie, vederea asigura circa 80% din procesul de invatare si de aceea depistarea afectiunilor oftalmologice care determina scaderea vederii este esentiala. Un copil din 20 de prescolari prezinta o tulburare de vedere”, a adaugat Conf. Dr. Camelia-Margareta Bogdanici .

Atunci cand exista o ambliopie unilaterala, cauzele cele mai frecvente vor fi strabismul (deviatia ochilor) sau anizometropiile (refractie cu diferente mari intre ochi). O diferenta de 1,5 dioptrii intre cei doi ochi intr-o hipermetropie poate determina ambliopie. O diferenta de 0,75 - 1 dioptrii in astigmatism va determina, de asemenea, ambliopie. Daca exista o ambliopie bilaterala cauzele cele mai frecvente vor fi nistagmusul sau ametropiile (miopia, hipermetropia sau astigmatismul) necorectate.

Cu cat depistam bolile oculare mai precoce cu atat succesul terapeutic va fi mai mare.

O examinare simpla oftalmologica poate elimina peste 50% din persoanele cu vedere scazuta. De aceea, studiul epidemiologiei tulburarilor de vedere in randul copiilor are o importanta deosebita pentru sensibilizarea autoritatilor sanitare cu privire la sanatatea publica din punct de vedere oftalmologic, in scopul implementarii unui program national de prevenire a ambliopiei”, a explicat Conf. Dr. Camelia-Margareta Bogdanici.

Este cunoscut rolul benefic al screeningului vizual la copil ca metoda de identificare a ambliopiei. Legislatia tarilor puternic dezvoltate economic prevede recomandarea de a se testa prin screening vizual toti copiii de varsta prescolara. De altfel, Societatea Europeana de Oftalmopediatrie (EUPOS) si Organizatia Mondiala a Sanatatii au stabilit strict momentele controlului oftalmologic. Astfel, nou-nascutului i se verifica obligator, inca din maternitate, rosul pupilar iar copiii cu risc (prematuri, cu istoric de glaucom congenital familiar, de diabet, de retinoblastom) sunt examinati de oftalmolog inca din primele zile de viata. La copii cu varste intre 6 luni si 1 an se recomanda practicarea de rutina a examenului rosului pupilar de catre medicul de familie (pediatru). Screeningul vizual va fi efectuat obligatoriu la toti copii intre 3 ani si 3 ani si jumatate de catre medicul de familie, optometrist, personal instruit sau oftalmolog. Toti copii de varsta scolara vor fi examinati de oftalmolog si se vor cerceta totodata si “defectele de acomodare educationala” care pot fi determinate de boli oculare.

Unele tari au introdus controlul oftalmologic obligatoriu la copil, la varste pana maxim de 3 ani, parintii fiind cointeresati prin acordarea unor bonificatii materiale. Daca s-ar depista deficientele vizuale precoce, cheltuielile necesare tratamentelor ulterioare (interventii multiple, dezambliopizarea etc) ar fi reduse. Calitatea vietii pacientilor cu ambliopie este redusa: copiii vor avea rezultate scolare reduse si pot sa apara modificari comportamentale sau sociale”, a explicat Conf. Dr. Camelia-Margareta Bogdanici.

In concluzie, copilul poate fi examinat pentru prima data din punct de vedere oftalmologic, si uneori este chiar este strict necesar, fie imediat dupa nastere, fie pana la varsta de 1 – 3 ani iar obligativitatea consultului oftalmologic inainte de inceperea scolii ar creste randamentul scolar.

Foto:salvecard.ro

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii