ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

EDUCATIE
10-04-2013, ora 17:59

Iasi: Numar mare de inscrieri la clasa pregatitoare

Articol de Alexandra Stefanescu

Pana miercuri, 10 aprilie, au fost validate 3728 de cereri de inscriere in invatamantul primar pentru anul scolar 2013-2014. Din totalul acestora, 3236 sunt solicitari pentru unitatea de invatamant de circumscriptie si 492 pentru unitati din afara circumscriptiei. Distributia cererilor de inscriere pe medii de rezidenta evidentiaza diferente nesemnificative intre rural si urban: 1910 cereri in urban si 1818 in rural.

La nivelul municipiului Iasi exista scoli mai solicitate: Scoala „Otilia Cazimir”, Scoala „Titu Maiorescu”, Scoala „B.P. Hasdeu”, Scoala „St. Barsanescu”. In acest context, pentru inscrierea copiilor la unitatea dorita, parintii au recurs la mutatii de domiciliu in circumscriptiile scolilor amintite, determinand astfel depasirea numerica a locurilor alocate. Pentru rezolvarea acestei situatii, Inspectoratul Scolar va analiza varianta suplimentarii numarului de locuri, cu precizarea ca acele clase nou create ar putea functiona in alte locatii.

Situatii care necesita reconfigurarea alocarii numarului de locuri pentru clasa pregatitoare se inregistreaza si in mediul rural, ca urmare a intoarcerii in tara a parintilor plecati in strainatate. De exemplu, la Scoala Gimnaziala Larga Jijia-comuna Movileni, au fost alocate initial 13 locuri pentru invatamant simultan, dar in acest moment exista 26 de cereri de inscriere, ceea ce permite infiintarea unei clase compacte.

S-a asigurat in permanenta informarea si consilierea parintilor si a cadrelor didactice prin intermediul telefonului verde. Cele mai frecvente solicitari au fost legate de informatii privitoare la circumscriptia scolara, de posibilitatea inscrierii intr-o alta unitate decat cea de circumscriptie, precum si informatii privind evaluarea psihosomatica si facilitati legate de dezvoltarea programelor de tip "after school".

Reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean recomanda parintilor sa aiba in vedere inscrierea copiilor in timp util in prima etapa prevazuta de metodologie, pentru a evita supraaglomerarea din ultimele 2 zile, avand in vedere ca aceste cereri necesita si centralizarea lor in aplicatia electronica. In acelasi timp, Inspectoratului Scolar Judetean va avea ca prioritate rezolvarea situatiilor speciale, astfel incat fiecarui copil sa ii fie respectat dreptul la educatie, in conditii de calitate si apropiere de domiciliu.

Reamintim ca, in conformitate cu Metodologia in vigoare, inscrierea copiilor in clasa pregatitoare presupune parcurgerea a doua etape: prima etapa (02-22 aprilie) presupune inscrierea copiilor la o singura scoala, iar a doua etapa (08 -17 mai) se adreseaza parintilor ai caror copii nu au fost cuprinsi intr-o scola in prima etapa.

Foto: zf.ro

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii