A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1719831266.5394.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Iasi: Imunizarea gratuita, refuzata de tot mai multi pacienti
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
16-12-2015, ora 15:03

Iasi: Imunizarea gratuita, refuzata de tot mai multi pacienti

Articol de Cristian Amariei
Mii de doze de vaccin antigripal stau in rafturi pentru ca oamenii nu se mai imunizeaza din cauza campaniilor de pe internet. La Iasi si la Bacau, medicii de familie mai au in stoc peste 5.000 de vaccinuri antigripale. Specialistii se tem de consecintele nevaccinarii si se asteapta ca numarul persoanelor cu viroze respiratorii si gripa sa creasca considerabil in perioada urmatoare.

La Iasi, anul acesta au venit doar 17.500 de vaccinuri, adica mai putin cu o treime fata de necesarul estimat. Chiar si asa, peste 1.300 de doze stau nefolosite in frigiderele medicilor de familie pentru ca pacientii nu vor sa se imunizeze. Ovidiu Popescu se numara printre cei care refuza vaccinarea antigripala. A luat aceasta decizie dupa ce s-a informat de pe internet.

"Daca e sa te iei dupa teoria conspiratiei care circula pe internet se pare ca anumite cercuri vor ca multi dintre noi sa dispara. in anii precedenti cand nu erau discutiile astea pe internet ziceam domnule e un lucru bun, acum stau si ma intreb daca da sau daca ba," spune barbatul.

Desi fac parte din categoriile care beneficiaza de gratuitate si prioritate la imunizare, varstnicii prefera sa previna gripa cu leacuri din popor. Nici copiii nu sunt vaccinati, iar medicii se plang ca de la an la an, numarul parintilor care refuza vaccinul antigripal este in crestere.

"Sunt parinti care isi exprima reticenta si indoiala fata de eficacitatea unor astfel de manevre si unii chiar refuza. Medicii de familie fiind nevoiti sa duca o puternica munca de lamurire cu acestia si sa le explice despre faptul ca vaccinurile nu numai ca nu fac rau, dar aduc beneficii uriase pentru starea de sanatate a micutilor," a explicat Razvan Miftode, medic de familie.

Statisticile Directiei de Sanatate Publica arata ca scaderea drastica a numarului de persoane care aleg sa se vaccineze a inceput inca din anii trecuti.

Marius Voicescu, purtatorul de cuvant al Directiei de Sanatate Publica Iasi: "In 2013 de exemplu in judetul Iasi s-au primit aproximativ 25 de mii de doze de vaccin si s-au vaccinat aproape 24.000. Deci se observa aceasta scadere probabil si datorita sa spunem campaniei negative care se desfasoara peste tot si in special pe internet."

In acest sezon, doar putin peste 16 mii de persoane au fost de acord cu imunizarea. Vaccinul antigripal este recomandat in special bolnavilor cronic, gravidelor si copiilor.

Sursa: digi24.ro
     
Tag-uri: iasi, vaccin, refuz
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii