A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1736139897.3097.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Iasi: Fonduri pentru restaurarea Crucii lui Ferentz
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
04-07-2015, ora 12:07

Iasi: Fonduri pentru restaurarea Crucii lui Ferentz

Articol de Cristian Amariei
Consiliul Local a aprobat in sedinta din aceasta saptamana fondurile necesare pentru restaurarea monumentului Crucea lui Ferentz din cartierul Nicolina. Indicatorii tehnico- economici estimeaza costuri totale de 340.000 lei ce vor fi suportate de bugetul local.

„Proiectul actual prevede o cumulare a lucrarilor de restaurare si consolidare a monumentului propriu-zis cu cele de refacere si amenajare a zonei limitrofe.
Restaurarea presupune lipirea bratului rupt in actul de vandalism de acum cativa ani si curatarea calcarului din care este construit monumentul, iar amenajarea zonei contine dezafectarea drumului, plantarea de gazon, constructia de trepte de acces”, a descris proiectul Dumitru Tomorug, directorul tehnic al municipalitatii.

Reamenajarea zonei si restaurarea monumentului este un plan mai vechi al municipalitatii. Proiectul arhitectonic a fost realizat de Directia de Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National Iasi. Lucrarile efective au fost amanate si, din lipsa de fonduri a partenerului, municipalitatea va suporta in intregime costurile proiectului. „Pe acea zona am avut lucrari pe doua proiecte europene: Axa Sud si managementul traficului. Acum putem intra si cu restaurarea si consolidarea monumentului. Cu aceasta ocazie vom reusi sa integram modernizarea zonei, soseaua Nicolina, cu un monument important pentru istoria acestui oras”, a declarat Mihai Chirica, viceprimar cu atributii de primar.

Crucea lui Ferentz a fost ridicata din porunca domnitorului Mihail Racovita pentru a marca batalia de la poalele Cetatuii din ianuarie1717. In perioada razboiului austriaco-turc, trupele austriece conduse de capitanul Francois (Ferentz) Ernau au intrat in Iasi pentru a-l detrona pe Mihail Racovita. Retras in Manastirea Cetatuia, domnitorul moldovean a cerut sprijinul tatarilor, cu ajutorul carora a reusit sa-i invinga pe austrieci. Soldatii inamici care nu au pierit in timpul bataliei au fost executati zilele urmatoare, impreuna cu boierii care au sprijinit detronarea. Pentru a marca victoria, Mihail Racovita a cerut ingroparea trupurilor si ridicarea unei cruci de piatra pe care a fost inscrisa intreaga intamplare.
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii