ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
18-02-2014, ora 16:36

Iasi: Focus grup cu persoane consumatoare de heroina

Articol de Alexandra Stefanescu

Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog (CPECA) Iasi a organizat vineri, 14 februarie, un focus grup cu persoanele consumatoare de droguri de mare risc / heroina aflate in program de mentinere pe metadona si in management de caz la CPECA Iasi.

Este stiut faptul ca persoana consumatoare de droguri, pe langa problemele afectiv-emotionale create in familie, pot aduce in societate si probleme asociate consumului de droguri, cum ar fi: furturi, talharii, prostitutie, trafic de droguri sau alte infractionalitati. In aceste conditii, consumatorul de droguri este deficitar in sustinerea sa socio – profesionala, fiind el insusi o victima a traficului de droguri si facand parte din categoria persoanelor defavorizate.

In vederea dezvoltarii si implementarii unor programe de interventie adaptate nevoilor si particularitatilor de consum, echipa centrului a organizat in data de 14 februarie, un focus grup cu persoanele consumatoare de droguri de mare risc / heroina aflate in program de mentinere pe metadona si in management de caz la CPECA Iasi.

In cadrul acestei intalniri s-a discutat despre serviciile existente in acest moment la nivel local, beneficiarii apreciind ca prin participarea la programele integrate de asistenta din cadrul Centrului le-a scazut riscul de recadere in consum, sporind sansele de reabilitare bio-psiho-sociala si a fost identificata nevoia de o mai buna sustinere sociala, pentru a asigura o reala reinsertie in comunitate. Astfel, persoanele beneficiare ale serviciilor CPECA Iasi au solicitat urmatoarele:

- Infiintarea unui centru de zi, care sa ofere consumatorilor de droguri, servicii complementare: cursuri de scolarizare si pregatire profesionala, terapie ocupationala, grupuri de suport, servicii medicale, psihologice si sociale.

- Cantina sociala pentru consumatorii de droguri aflati in situatii de risc.

- Consiliere si orientare pentru deschiderea unei afaceri proprii

- Infiintarea unei comunitati terapeutice, intrucat nu exista nici una in zona Moldovei.

In continuarea acestor demersuri de adaptare a politicilor si actiunilor, CPECA urmeaza sa realizeze prima intalnire cu reprezentantii institutiilor publice si ONG-uri pentru prezentarea problematicii locale si realizarea de parteneriate pe linii concrete de actiune menite sa asigure activitati de amploare pentru asigurarea reducerii cererii de droguri si protejarea comunitatii.

Foto: ziare.com

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii