A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1719831640.8216.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Iasi: Copil in stare grava dupa ce a fost tratat de bunica sa cu leacuri populare
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
10-02-2015, ora 08:11

Iasi: Copil in stare grava dupa ce a fost tratat de bunica sa cu leacuri populare

Articol de Cristian Amariei
Copiii ai caror parinti sunt plecati in strainatate sunt protejati doar teoretic de stat. Numai in judetul Iasi, mii de copii sunt lasati ilegal in grija rudelor. Decizia poate duce la situatii extrem de grave. Cel mai recent caz de acest fel s-a intamplat in comuna ieseana Ion Neculce, unde un copil de doi ani, lasat in grija bunicii impreuna cu fratele sau a ajuns la spital in stare grava dupa ce a suferit arsuri pe jumatate din corp, iar bunica lui l-a dus la spital abia dupa 36 de ore.

Situatia copiilor lasati in grija rudelor de catre parinti a revenit in atentia autoritatilor dupa ce un copil de numai doi ani lasat din 2012 in grija bunicii a fost adus la spital extrem de tarziu. Copilul s-a oparit cu apa fierbinte, iar bunica l-a tratat cu albus de ou. Abia dupa doua zile l-a dus la spital.

Prezenta o arsura de gradele doi, trei si patru pe aproximativ 30 la suta din suprafata corporala”, a declarat Lucian Cernahoschi, purtatorul de cuvant al Spitalului de Pediatrie Iasi.

Rudele povestesc ca femeia are in ingrijire de mai bine de doi ani copilul care a suferit arsuri si pe fratele sau de sase ani, dupa ce mama lor a plecat la munca in Italia.

Trebuie sa-i spele, sa faca curatenie, tatal meu la fel, e foarte greu”, a spus matusa copilului.

Situatia grea nu este cunoscuta de asistentul social pentru ca mama copiilor nu a instiintat autoritatile, asa cum cere legea, ca pleaca in strainatate si-i lasa pe cei mici in grija bunicii.

Noi trebuia sa facem monitorizari la familia respectiva, sa vedem cum sunt ingrijiti copiii de catre bunica”, a spus Viorica Matache, asistent social in comuna Ion Neculce.

Iar astfel de cazuri sunt cu miile numai in judetul Iasi.

Estimarile noastre arata ca in judetul Iasi sunt peste 11.000 de copii cu unul sau ambii parinti plecati la munca in strainatate. Copii sunt afectati asa cum au aratat cercetarile pe care noi le-am facut, apar tulburari emotionale, apar tulburari comportamentale, scade randamentul scolar”, a spus Catalin Luca, director Alternative Sociale Iasi.

Legea 272 data in 2013 prevede ca inspectorii de la Agentia pentru Plati si Inspectia Sociala sa amendeze parintii in astfel de situatii. Numai ca nu i-au depistat si nici nu aveau cum.

„- In anul 2014 nu s-a facut niciun control pe aceasta tema.

- De ce nu s-a facut pana acum niciun control?

- Ca nu a fost nicio tematica, si ca sa putem identifica noi fara nicio sesizare, nu prea e posibil, avand in vedere faptul ca ar trebui ca inspectorii sociali sa mearga din poarta in poarta, din usa in usa”, a precizat Costel Grojdea, director AJPIS Iasi.

Amenda in astfel de situatii este cuprinsa intre 500 si 1.000 de lei.

Sursa: digi24.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii