ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

CULTURA
15-01-2013, ora 05:38

Iasi: Concert simfonic cu ocazia implinirii a 50 de ani de la semnarea

Articol de Alexandra Stefanescu

Centrul Cultural German Iasi si Institutul Francez din Iasi au placerea de a va invita vineri, 18 ianuarie, de la ora 19.00, la Filarmonica de Stat „Moldova” la un concert simfonic organizat cu ocazia aniversarii a 50 de ani de la semnarea Tratatului franco-german de la Elysee.

Orchestra filarmonicii iesene va fi condusa cu aceasta ocazie de catre dirijorul francez Olivier Robe, iar solista va fi violoncelista germana Judith Ermert. Intrucat cei doi sunt fericiti casatoriti unul cu celalalt, ceea ce implica, de asemenea semnarea unui contract, invitatii nostri pot fi considerati ca fiind aproape ideea personificata a tratatului Elysee, dand astfel o nota simbolica importanta evenimentului. Programul va fi compus din lucrari de Ravel, Bruch, Saint-Saens si Brahms.

Olivier Robe

Format de legendarul profesor de orchestra Jorma Panula, tanarul dirijor francez a avut ocazia sa conduca numeroase orchestre europene, precum Orchestra de camera din Berlin (orchestra compusa, printre altii, din muzicieni ai Filarmonicii berlineze), Collegium Musicum din Siegen, Orchestra simfonica din Vaasa, Orchestra de camera din Amsterdam, Orchestra simfonica din Kuopio, Orchestra simfonica din Moscova, Orchestra simfonica din Trondheim, Pori Sinfonietta, Orchestra simfonica din Dubrovnik, Orchestra Giovanile Italiana, Orchestra Simfonica din Nurnberg si Orchestra simfonica din Bacau.

Judith Ermert

Cariera violoncelistei germane Judith Ermert, care traieste in Belgia, a inceput devreme: inca din timpul studiului la Folkwang, in Essen, a iesit in evidenta prin castigarea mai multor burse. Artista a sustinut inca de la varsta la 26 de ani solouri in cadrul Filarmonicii din Berlin. La 27 de ani si-a inceput activitatea de profesor in cadrul Conservatorului din Gent (Belgia), unde conduce si astazi o clasa internationala de violoncel. Pe langa aceasta, Judith Ermert sustine in mai multe tari europene cursuri de interpretare si este membru fondator si vicepresedinte ESTA (European Stringteachers Association) din Belgia.

Tratatul de la Elysee

Intensitatea si diversitatea cooperarii franco-germane in politica, comert, educatie si cultura sunt de neegalat. De mai bine de cincizeci de ani, cooperarea dintre cele doua tari, care odata au fost inamice, a crescut; in acelasi timp, ea reprezinta fundamentul integrarii europene si i-a servit ca forta motrice.

Prima intalnire dintre cancelarul Konrad Adenauer si presedintele francez Charles de Gaulle a avut loc la casa privata a acestuia din urma, de la Colombey-les-Deux-Eglises, in septembrie 1958. Tratatul franco-german de prietenie a fost semnat de catre cei doi sefi de stat pe 22 ianuarie 1963, la Palatul Elysee din Paris. Acordul obliga ambele guverne sa se consulte cu privire la toate aspectele importante ale politicii externe, politicii de securitate, activitatilor care au ca public predilect tinerii si politica culturala. De asemenea, au fost stabilite la nivel guvernamental intalniri la intervale regulate. De la acea data, sefii statelor francez si german au pastrat o relatie puternica, de multe ori considerata ca fiind motorul Uniunii Europene.

Printre consecintele directe ale Tratatului sunt crearea Oficiului Franco-German pentru Tineret (l'Office franco-allemand pour la jeunesse/Deutsch-Franzosisches Jugendwerk), scolilor franco-germane si infratirea dintre numeroase orase, scoli si regiuni franceze si germane.

Din septembrie 2012 pana in iulie 2013 au loc numeroase si diverse evenimente la nivel oficial, dar si civil, cu ocazia aniversarii a 50 de ani de la semnarea Tratatului Elysee.

Concertul organizat de cele doua institutii culturale doreste sa aminteasca de prietenia franco-germana si sa fie un prilej de sarbatoare alaturi de prietenii romani din Iasi.

Program:

- Maurice Ravel: „Le tombeau de Couperin”

- Bruch: „Kol nidrej”, pentru violoncel si orchestra

- Saint-Saens: Concertul pentru violoncel Nr. 1, Op. 33

- Brahms: Simfonia Nr. 2, Op. 73

Foto: iasi365.com

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii