A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1719833273.872.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Iasi: Ansamblul mitropolitan, investitie in linie dreapta
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
18-07-2015, ora 08:50

Iasi: Ansamblul mitropolitan, investitie in linie dreapta

Articol de Cristian Amariei
Proiectul de readucere pe harta turistica a Ansamblului mitropolitan din Iasi prinde tot mai mult contur. Peste 200 de muncitori sunt angrenati in refacerea si reabilitarea celui mai important lacas de cult al Moldovei, lucrarile fiind intr-un stadiu avansat de executie.

Obiectivul principal al proiectului consta in amenajarea unui muzeu dotat cu spatiu polivalent combinat cu zone de cult religios in subteranul Catedralei Mitropolitane. Structura acestuia va cuprinde o zona de acces principal, muzeul propriu zis si o cale de acces secundara, aflata in preajma fantanii lui Hodocin, monument istoric ce va fi pus in evidenta in urma complexelor lucrari de restaurare. „Toate cele trei segmente sunt finalizate ca structura. Suntem la faza de tencuieli, zugraveli, detalii de arhitectura. Elementele de constructie folosite sunt preponderent piatra naturala si caramida. Lucram deja la conceptul de muzeu. Mitropolia Moldovei si Bucovinei are foarte multe obiecte de patrimoniu care trebuie valorificate si expuse publicului larg”, a declarat Geanina Postolachi, manager de proiect.

La randul sau, Palatul Mitropolitan este supus lucrarilor de refacere a tencuielii exterioare si de inlocuire a tamplariei. in Cancelaria Mitropolitana si Biblioteca Mitropolitana „Dumitru Staniloae” se lucreaza intr-un ritm sustinut. “In cele doua cladiri administrative au fost efectuate lucrari de consolidare. Acum suntem la faza de tencuieli exterioare, zugraveli interioare, inlocuit usi. in Caminul monahal Sf. Gheorghe am schimbat tamplaria, fatadele cladiri fiind zugravite in proportie de 80%, iar de saptamana trecuta au inceput lucrarile de inlocuire a tablei acoperisului”, a declarat Geanina Postolachi. De asemenea, in urma lucrarilor de reabilitare, biserica Sfantul Gheorghe, fosta Catedrala mitropolitana, are o noua infatisare. Lacasul de cult a fost consolidat, fiind executate lucrari de reabilitare a catapetesmei si de zugravire a peretilor exteriori. Stadiul avansat de degradare a imprejmuirii Ansamblului mitropolitan impune restaurarea si consolidarea acesteia. Lucrarile au demarat cu demontarea gardului dinspre pietonalul stefan cel Mare si Sfant. Aflat intr-o stare de degradare, fierul forjat din structura gardului a fost dus intr-un atelier specializat in curatirea si vopsirea acestuia. Dupa finalizarea consolidarii stalpilor, gardul va fi reamplasat la locul initial.

Noile amenajari din cadrul incintei Ansamblului mitropolitan au fost gandite in asa fel incat sa ofere turistilor un spatiu de acces amplu si confortabil, dar si imprimat cu atmosfera de rugaciune. Vizitatorii vor pasi pe alei pavate cu piatra naturala, se vor bucura de spatii verzi complet refacute, vor odihni pe banci si vor putea admira intregul ansamblu si in cadru nocturn, gratie unui sistem complex de iluminare arhitecturala. Proiectul mai prevede amenajarea in exteriorul Catedralei a unui centru de informare turistica, dar si a unui punct de supraveghere si paza a incintei mitropolitane. De asemenea, grupurile sanitare vor fi extinse si modernizate, doua cabine fiind destinate persoanelor cu dizabilitati, iar in zona va fi construit un rezervor de incendiu pentru cazuri de urgenta.

Peste 60 de milioane de lei, din care 48 de milioane lei fonduri europene, au fost alocati reabilitarii Ansamblului mitropolitan Iasi, proiect major pentru dimensiunea spirituala si culturala a Iasului. Scopul proiectului este de a introduce complexul de cladiri cu rang de monument istoric in circuitul turistic cultural-istoric si de a valorifica potentialul turistic al municipiului Iasi. Initiatorii proiectului conteaza pe un grup tinta format din turistii care sosesc in judetul Iasi si ale caror motivatii pentru calatorie sunt de natura cultural-istorica, numarul acestora fiind estimat la aproximativ 25.000 de persoane pe an, dar si pe persoanele care viziteaza Ansamblul mitropolitan si ale caror motivatii pentru calatorie sunt de natura religioasa, aproximativ 1 milion de pelerini pe an.

Una dintre tintele esentiale ale proiectului o reprezinta reabilitarea legendarei fantani realizata de inginerul Mihailik de Hodocin. Realizata in stil gotic si turnata intr-o uzina din provincia Moravia, cismeaua reprezinta o simbioza intre tehnica si arta. Pe corpul cismelei, sub stema tarii, se afla inscrise urmatoarele cuvinte in limba romana si cea latina: „Indemanarii publice consfintit Grigore Alexandru Ghica – domnul tarii Moldovei 1851”. Spirala gotica a colonadei acestei cismele comparabila cu renumita Schone ­Brunnen din Nurenberg, aduce o nota aparte in arta ieseana a monumentelor apelor.

„Nadajduim ca, in viitorul muzeu, sa organizam expozitii prin care aceste fragmente de istorie, de religie si cultura sa fie puse si la indemana pelerinilor sau vizitatorilor. Prin amenajarea unor astfel de spatii, prin restaurarea cladirilor si a intregii incinte a Ansamblului mitropolitan, pe care dorim sa le facem si mai primitoare decat sunt acum, pelerinul sau turistul venit din galceava strazii va putea gasi, aici, o oaza de pace, de liniste, de intalnire cu Dumnezeu, dar si de istorie si cultura”, IPS Teofan, mitropolitul Moldovei si Bucovinei.
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii