ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
11-11-2014, ora 08:40

Iasi: 1.600 de alegatori cu aceeasi adresa. Situatia a fost descoperita in primul tur al alegerilor prezidentiale

Articol de Madalina Irimia
Intr-un apartament cu trei camere din Iasi locuiesc 1600 de persoane. Cel putin asta arata datele de la Serviciul pentru Evidenta Populatiei. Situatia a iesit la iveala la primul tur al alegerilor prezidentiale, cand a fost sesizata de presedintele unei sectii de votare.

In apartamentul numarul 42 situat in mansarda unui bloc turn din cartierul iesean Tatarasi, locuiesc, conform documentelor de la Evidenta Populatiei, nu mai putin de 1.600 de persoane. Situatia sta asa doar in acte. In realitate, apartamentul este inchiriat de o mama singura cu un copil.

"Proprietar este un basaraban, fiica mea sta cu chirie aici," povesteste tatal chiriasei.

Vecinii au fost uluiti cand au aflat de situatie: "1.600 de persoane? Probabil ca sunt moldoveni. Acum va aud, nu stiam. Am impresia ca proprietarul este de origine moldoveana. E prea mult, e jumatate de stadion...nu ai cum!"

"Care e explicatia, va zic, e golaneala. Pai, vin voturile, asta e tot!"

"Inregistram pe un apartament foarta multa lume ca sa putem frauda, sa putem pune stampile."

Suspiciunea vecinilor ca numarul mare de locatari din acelasi apartament este folosit pentru fraudarea votului nu este confirmata de reprezentantii Prefecturii. Acestia sustin ca niciuna dintre cele 1.600 de persoane nu s-a prezentat la vot.

"Singurul efect neplacut pe care il poate aduce o astfel de situatie este marirea, multiplicarea numarului de sectii de votare. Fireste ca in ziua votului constatam ca prezenta la acele sectii de votare este extrem de scazuta," a explicat Dan Carlan, prefectul judetului Iasi.

De altfel, inregistrarea unui numar foarte mare de persoane cu domiciliul stabil la aceeasi adresa nu este ilegal.

"Este o situatie care apare din cauza unui vid legislativ in ceea ce priveste limita alegatorilor, a cetatenilor care pot avea acelasi domiciliu. Nu este, insa, un caz sau o situatie de natura sa aduca atingere procesului electoral," a explicat Marian Grigoras, purtator de cuvant al Biroului Electoral Judetean Iasi.

Astfel de situatii s-au mai intalnit in trei localitati din judet: Grajduri, Mosna si Dolhesti. In cele mai multe cazuri este vorba despre cetateni basarabeni care sunt luati in spatiu de ieseni, pentru a inlesni obtinerea cetateniei romane.

Sursa: digi24.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii