Data de 13 octombrie reprezinta un prilej pentru pompierii ieseni de a se afla din nou alaturi de cetateni, cu recomandari pentru protectia in situatii de urgenta si materiale informative dedicate unor evenimente de referinta in plan international si respectiv national.
Astfel, in acest an, data mai sus mentionata are o dubla semnificatie: Potrivit Rezolutiei 64/200 din 21 decembrie 2009, adoptata de Adunarea Generala a Organizatiei Natiunilor Unite, 13 octombrie este “Ziua Internationala pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale”. Tema propusa anul acesta de catre Biroul Natiunilor Unite pentru Reducerea Riscului Dezastrelor (The United Nations Office for Disaster Risk Reduction) se numeste „Informeaza-te pentru Viata” si presupune valorificarea experientei persoanelor care au fost martorii unor dezastre si detin cunostinte ce pot contribui, alaturi de metode stiintifice, la cresterea gradului de protectie al cetatenilor si a comunitatilor in cazul producerii altor dezastre.
Totodata, ori de cate ori data de 13 este intr-o zi de marti, ea este declarata „Ziua Informarii Preventive”. Avand sloganul ”Preveniti Ghinionul”, activitatile de informare programate sa se desfasoare in aceasta zi au ca scop constientizarea de catre cetateni a pericolelor la care se pot expune in cazul nerespectarii regulilor de comportare in situatii de urgenta.
In vederea popularizarii semnificatiei acestor zile, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta “Mihail Grigore Sturdza” al Judetului Iasi organizeaza, in data de 13 octombrie, o serie de activitati, astfel:
1. Organizarea ,,Zilei Portilor Deschise’’, intre orele 11:00-16:00, la sediul I.S.U.J. Iasi, al subunitatilor din municipiile Iasi, Pascani si orasul Tirgu Frumos. in cadrul acestei activitati, participantii vor asista la prezentarea autospecialelor de interventie din dotarea inspectoratului si la demonstratii cu tehnica de descarcerare.
2. Desfasurarea, in colaborare cu Inspectoratul Scolar Judetean Iasi, a unor actiuni informative in unitati de invatamant din municipiul Iasi, in localitatile Rachiteni, Butea, Oteleni. In cadrul acestor activitati, pompierii ieseni vor prezenta teme referitoare la dezastrele naturale ce pot afecta respectivele localitati, in vederea dezvoltarii de catre tineri a unui comportament adecvat inainte, in timpul si dupa producerea situatiilor de urgenta, precum si modalitati de limitare a efectelor acestor evenimente.