ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
03-03-2016, ora 11:28

ISU Iasi marcheaza 39 de ani de la cutremurul din 1977

Articol de Madalina Irimia
Pe 4 martie 2016, moment care marcheaza 39 de ani de la cutremurul din 1977, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta al Judetului Iasi, in parteneriat cu Filiala Crucea Rosie Iasi, invita cetatenii judetului Iasi sa ia parte la un exercitiu de pregatire privind modul de comportare pe timpul producerii unui cutremur.

Astfel, la ora 12:00 , toti cetatenii, oriunde s-ar afla (la serviciu, acasa, la scoala) trebuie sa se comporte, timp de 1 minut, la fel ca pe timpul producerii unui cutremur real. Nu este necesar sa intrerupeti alimentarea cu utilitati (curent electric, apa, gaz) sau alte masuri posibile in caz de cutremur.

Intrucat un astfel de eveniment nu poate fi prevenit, consecintele lui vor fi mai mult sau mai putin grave, in functie de modul in care fiecare dintre noi intelegem sa ne pregatim si sa ne comportam corect intr-o astfel de situatie.

Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta, in colaborare cu Inspectoratul scolar Judetean Iasi, organizeaza o serie de activitati informative in unitatile de invatamant urmate de exercitii practice pentru invatarea modului de comportare la cutremur. Totodata, la aceste activitati vor participa voluntarii Filialei de Cruce Rosie Iasi, care vor sprijini actiunile in scolile si liceele unde invata. O astfel de actiune se va desfasura si la institutiile de invatamant superior, iar reprezentantii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta vor coordona exercitiul la Universitatea de Medicina si Farmacie Grigore T. Popa Iasi si la Universitatea Tehnica Gh. Asachi.

Intrucat efectele negative ale unui seism pot fi diminuate prin respectarea de catre populatie a unor reguli esentiale, ISU recomanda cateva masuri de protectie inainte, in timpul si dupa producerea unui cutremur:

1. Identificati cel mai sigur loc unde va puteti adaposti (ex.: pe hol sub o grinda sau sub o piesa mai rezistenta de mobilier, cat mai departe de obiecte care te pot rani: mobile suprapuse, ferestre, vitrine, lampi, etc.)

2. Discutati cu familia sau cu colegii de la locul de munca si stabiliti cum veti proceda.

3. Identificati modalitatea de a intrerupe alimentarea cu gaz si energie electrica.

4. Pe timpul cutremurului adapostiti-va in locul stabilit (Jos! Protejeaza-te! tine-te!)

5. Utilizarea liftului ori a scarilor reprezinta un real pericol, putand conduce la accidente grave, nedorite (deplasarile pe timpul seismului va pot dezechilibra).

6. Dupa cutremur acordati primul ajutor celor afectati si intrerupeti alimentarea cu gaz si energie electrica.

7. Asigurati-va ca puteti parasi locuinta in siguranta!

In lipsa unor astfel de posibilitati, va puteti proteja stand la podea langa un perete solid, pe genunchi si coate, cu fata in jos, cu palmele impreunate va veti acoperi capul, ceafa, iar cu antebratele, pe lateral, capul.

Daca un cutremur va surprinde intr-un loc public, aglomerat, nu fugiti spre iesiri, aglomeratia si panica pot provoca accidentari grave.

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii