Acum: 3 °C
Astazi:
Max: 6 °C
Min: 1 °C
Maine:
Max: 6 °C
Min: -2 °C
STIRI LOCALE
IPJ Iasi: Folosirea petardelor si a pocnitorilor se pedepseste cu inchisoarea
Articol de Alexandra StefanescuCa la fiecare sfarsit de an, sarbatorile de iarna reprezinta o oportunitate de a face bani, atat pentru firme, dar si pentru populatie, prin vanzarea de pocnitori, petarde, si toata gama de obiecte artizanale si de distractie pe baza de amestecuri pirotehnice. Este bine de stiut ca prevederile legislative sunt dure si sanctioneaza aspru pe toti cei care nu le respecta, cu inchisoare sau cu o amenda usturatoare.
Astfel se interzice persoanelor juridice comercializarea catre persoanele fizice a obiectelor artizanale si de distractie pe baza de amestecuri pirotehnice din clasele II - IV, T. 1, T.2, precum si a artificiilor din categoria “obiecte zburatoare luminoase”si a pocnitorilor din clasa I. Practic, persoanele fizice nu au dreptul sa foloseasca legal dec at stelute, lumanari scanteietoare, jerbe cu scantei, inele de foc si sateliti. Sunt interzise cu desavarsire orice obiecte care produc zgomot.
Mai importanta decat scoaterea in afara legii a petardelor si pocnitorilor este insa pedeapsa prevazuta pentru incalcarea legii: "Confectionarea, detinerea, comercializarea, importul, folosirea sau orice alta operatiune cu astfel de produse, precum si a artificiilor din categoria “obiecte zburatoare luminoase” si a pocnitorilor din clasa I, efectuate fara drept, constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoarea de la 3 luni la un an.
In cazul contraventiilor, amenzile se ridica pana la 7500 lei, iar pentru minorii sub 14 ani vor raspunde parintii, acestia urmand a fi sanctionati cu amenzi intre 100-500 lei.
“Dorim ca populatia sa fie informata cu privire la sanctiunile prevazute de aceasta lege si sa constientizeze c a acestea sunt in folosul lor. Totodata, in special parintii trebuie sa manifeste atentie deosebita in ceea ce priveste minorii pentru a evita accidente neplacute, si pentru a nu trece de partea cealalta a legii”, anunta IPJ Iasi.
Nici amatorii de „senzatii tari” nu sunt lasati deoparte si ii avertizam ca in aceasta perioada, a sarbatorilor de iarna, poli t ia va actiona permanent pentru respectarea legii, iar atunci cand se va constata o incalcare, va fi sanctionata ca atare.
Politistii Serviciului Arme, Explozivi si Substante Toxice Iasi, impreuna cu politisti de ordine publica desfasoara actiuni pentru verificarea legalitatii modului de desfasurare a operatiunilor cu articole pirotehnice de catre persoanele fizice si juridice.
Obiectivele actiunilor sunt: cresterea nivelului de cunoastere si respectare a legislatiei in domeniu de catre cei care efectueaza operatiuni cu obiecte pirotehnice, prevenirea producerii unor evenimente negative cu consecinte asupra ordinii si sigurantei publice sau de alta natura (raniri de persoane, incendii sau distrugeri de bunuri) si, in general, prevenirea, identificarea si sanctionarea faptelor de natura penala si contraventionala la regimul articolelor pirotehnice.
Este interzisa comercializarea articolelor pirotehnice catre persoane cu varsta sub limita prevazuta de lege – 16 ani. Fapta constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoarea de la 3 luni la 1 an.
SE INTERZICE folosirea obiectelor artizanale de distractie pe baza de amestecuri pirotehnice in urmatoarele situatii:
a) intre orele 24.00 si 06.00, cu exceptia perioadelor autorizate, precum si a evenimentelor de interes local, national sau international, in baza aprobarii autoritatilor locale;
b) la o distanta mai mica de 50 m de constructiile de locuinte cu pana la 4 niveluri si la mai putin de 100 m fata de cele cu peste 4 niveluri;
c) la o distanta mai mica de 500 m de instalatiile electrice de inalta tensiune, de locurile de depozitare si livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalatiile de gaze;
d) la o distanta mai mica decat cea prevazuta de reglementarile in vigoare pentru obiectivele chimice si petrochimice ori pentru alte obiective care prezinta pericol de incendiu sau explozie;
e) in locurile in care exista riscul producerii de alunecari de teren, avalanse sau caderi de pietre;
f) pe drumurile publice deschise circulatiei rutiere, pe aleile pietonale si in spatii deschise cu aglomerari de persoane;
g) la o distanta mai mica de 500 m de paduri.
Foto: tion.ro
Reduceri & Promotii
Vezi Reduceri & PromotiiNewsletter
Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri zilnic via email