ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
31-10-2015, ora 10:02

INTERCEPTARI din dosarul lui Gheorghe Nichita. „E groasa asta si au vazut si toti ceilalti”

Articol de Cristian Amariei
Tiberiu Urdareanu, patronul UTI, ajunge in arest la domiciliu dupa ce a recunoscut acuzatiile pe care i le aduc procurorii DNA. La fel a facut si unul dintre asociatii sai. Cei doi au marturisit ca au avut o intelegere ilegala cu primarul suspendat al Iasiului, Gheorghe Nichita. Firma UTI a obtinut contractul pentru fluidizarea traficului din oras, iar primarul s-a ales cu 10 la suta din contract si mai multe cadouri: echipamente electronice scumpe plus o vacanta in China, spun anchetatorii.

Tiberiu Urdareanu nu a raspuns la intrebarile jurnalistilor. Procurorilor, insa, le-a povestit totul.

„Inculpatul Tiberiu Urdareanu, in declaratia formulata la 29.10.2015, a recunoscut acuzatia, a aratat ca Nichita Gheorghe i-a dat de inteles ca lucrurile vor merge bine, ca are un „aranjament" cu acea firma si ca va fi multumit (...) in conditiile in care si UTI isi va face treaba, ca era o intelegere cu primarul, Mardarasevici comunicand ca 8-10% din valoarea contractului ar fi "obligatii" ale asocierii pentru buna derulare a contractului”, se arata in referatul procurorilor DNA.

Iulius Mardarasevici este un alt om de afaceri implicat in scandalul de coruptie de la Iasi. Potrivit anchetatorilor, primarul Gheorghe Nichita a primit mita prin firma acestuia. Procurorii i-au interceptat pe cei doi in timp ce discutau despre o posibila ancheta penala legata de contractul incheiat in 2013 pentru semaforizarea orasului.

Mardarasevici I. : M-ai intrebat tu, stii, la un moment dat, de acesta, de Urda… daca ne-am vazut in trei... O singura chestie mi-aduc aminte, ca am intrat odata la Radisson si te-am vazut cu el. Problema care este… deci ei la firma acolo, daca se duce si ii intreaba cineva, aia or sa spuna cine-i seful, stii?... Nu stiu cum naiba sa fac…

Nichita G.:… Pentru banii aia?

Mardarasevici I.: Da, dar sunt multi, sunt disproportionati intre… intelegi?

Nichita G.: (soptit) Sa-l caut oare pe Urdareanu?

Mardarasevici Iulius Gabriel : Pai nu stiu! Tu stii!

Sursa: referat DNA

Anchetatorii spun ca primarul suspendat din Iasi a primit nenumarate beneficii din partea patronului UTI, dar si a omului de afaceri Iulius Mardarasevici, finul sau. Astfel, Gheorghe Nichita avea o reducere de 40 la suta la pretul camerelor de la un hotel de lux din Capitala, i-a fost decontata cazarea pentru o vizita in China si a primit echipamente electronice in valoare de 20.000 de lei. Atat Gheorghe Nichita, cat si omul de afaceri Iulius Mardarasevici se temeau ca toate acestea vor iesi la suprafata.

Mardarasevici I. : A, mai e chestia asta… am uitat sa iti zic. Mai e aia cu China. Acolo, cand am plecat, stii ca au facut presiune pe noi: „hai hai, hai hai”. Ametitele astea din primarie m-au pus sa fac comanda prin mine, stii? Ca nu gaseau bilete la avion si au facut comanda prin firma mea.

Nichita G.: Da, da… e groasa asta si au vazut si toti ceilalti.

Mardarasevici I. : Da, dar nu asta e… Problema e ca au ramas incasarile.

Nichita G. : … (in soapta) Am fost in delegatie si noi nu puteam sa ne cazam acolo si am zis „va cazati voi dincolo si …”

Mardarasevici I.: Da, stiu ca mi-ai zis asta. (neinteligibil, in soapta)

Sursa: referat DNA

Primarul suspendat al Iasiului nu i-ar fi spus nici macar iubitei sale de la acea vreme, de altfel mana sa dreapta din primarie, de unde avea atatia bani.

Furau din banii nostri. (Spuneati ca Alina Samson v-a spus ca avea cash la el 60 de mii 70 de mii de euro. L-a in trebat vreodata, de unde sunt acesti bani?) E treaba ta, sa stii, daca vom fi fericiti si bucurosi impreuna iti voi spune si unde am tezaurul”, spune Dragomir Tomaseschi, aparatorul Alinei Samson.

Procurorii sustin ca primarul Gheorghe Nichita urma sa incaseze sapte milioane de lei de la cei doi oameni de afaceri. Chiar si in aceste conditii, proiectul trebuia finalizat in luna iulie 2015, insa acest lucru nu a fost posibil din cauza contestatiilor depuse, dar si a faptului ca in luna martie a acestui an, procurorii anticoruptie au blocat finantarea. Primarul interimar a decis totusi ca continue proiectul cu cu bani imprumutati. Motivul: primaria ar fi trebuit sa dea inapoi cofinantarea primita de la Uniunea Europeana.

„S-a facut un imprumut de circa 29 milioane de lei. Daca nu facem imprumutul, dam toti banii inapoi, daca nu finalizam si nu raportam incheierea lui si vorbim despre 20 de milioane de euro”, spune Mihai Chirica, primar interimar al municipiului Iasi.

Intelegerea dintre primarul din Iasi si patronul UTI a fost data in vileag de unul dintre subalternii edilului. Gheorghe Nichita l-ar fi obligat pe acesta sa-si deschida un cont bancar pentru a putea incasa mita.

Denuntatorul (…) a aratat ca in cursul lunii octombrie 2014 primarul Nichita Gheorghe i-a solicitat sa deschida un cont bancar pe numele sau, spunandu-i ca, daca refuza, va fi dat afara din functia de (…). Primarul i-a indicat ca, dupa ce va deschide contul, cardul aferent sa i-l inmaneze lui spre a-l folosi”, se arata in referatul DNA.

Primarul din Iasi mai este cercetat de procurorii DNA intr-un dosar in care este acuzat ca a folosit politia locala pentru a-si supraveghea amanta.

Sursa: digi24.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii