A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1719832786.8308.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

I-a smuls lantisorul de la gat chiar in masina
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
28-06-2013, ora 14:08

I-a smuls lantisorul de la gat chiar in masina

Articol de Cristian Amariei

Inspectoratul de Politie Judetean Iasi continua actiunile de informare ale cetatenilor pentru a reduce riscul de a deveni victima unei infractiuni comise in strada. Multi ieseni au telefoane mobile scumpe, poarta la vedere bijuterii, lasa in masina bunuri ce tenteaza hotii, iar sezonul calduros, care coincide si cu perioada de vacante, ii determina pe multi oameni sa fie mai putin atenti atunci cand este vorba de siguranta proprie sau a proprietatii lor.

In dupa-amiaza zilei de 27 iunie a fost reclamata o talharie comisa prin smulgere care iese din tiparul celor inregistrate pana in prezent. Daca, de obicei, infractorii care actioneaza in acest fel, isi aleg victimele dintre cele care circula pe strada, de aceasta data, partea vatamata, o femeie de 37 de ani, se afla in masina proprietate personala care era parcata pe str. Aleea Rozelor din municipiul Iasi. Infractorul, un tanar necunoscut, profitand de neatentia sa si de faptul ca geamul autoturismului era intredeschis, i-a smuls lantisorul din aur de la gat. Valoarea prejudiciului cauzat este de 1000 lei.

Anul trecut, la nivel national, din totalul infractiunilor sesizate, faptele de talharie au reprezentat un procent redus - 0,95%. Aproximativ jumatate dintre talharii sunt reprezentate de smulgerile de obiecte (telefon mobil, posete, bijuterii), cel mai adesea acestea se comit pe strada, in spatii deschise: artere principale, piete, alei, parcari sau parcuri.

Cea mai frecventa modalitate de insusire a bunurilor a fost prin smulgerea acestora, fie a telefoanelor mobile sau a lantisoarelor de la gatul victimelor, fie a posetelor, gentilor, sacoselor sau a banilor din mainile proprietarilor.

Din analiza situatiei operative a rezultat o cresterea a acestui gen de fapte in perioada sezonului cald (lunile mai – septembrie), explicatia fiind ca tinuta lejera de vara permite expunerea bijuteriilor si a telefoanelor mobile, suscitand interesul talharilor si facilitand smulgerea acestora.

Cel mai frecvent, suspectii actioneaza rapid, venind in fuga din spatele victimei sau apropiindu-se din sens opus si smulgand obiectul vizat. Intrucat faptele sunt comise in spatii deschise, suspecti au posibilitatea de a se indeparta cu usurinta de victima, pierzandu-se in multime sau disparand pe stradute laturalnice, inainte ca victima sa poata reactiona.

In cazul smulgerilor comise in mijloacele de transport, suspectii actioneaza in statii, cand usile se deschid, victima ramanand blocata inauntru, un factor favorizant fiind aglomeratia la urcarea si coborarea din acestea.

Cele mai multe smulgeri au fost comise de un singur suspect, care actioneaza singur sau in complicitate cu una sau doua persoane. Cel mai adesea, victimele talhariilor comise prin smulgere au fost femei, ele avand la vedere bunurile vizate de obicei de suspecti (bijuterii, telefoane mobile, posete). De obicei, acestea nu sunt ranite sau ranile suferite sunt superficiale.

In functie de modul de comitere, s-a putut observa o corelatie intre sexul victimei si modalitatea prin care s-a comis talharia. Astfel, femeile au fost cel mai frecvent deposedate prin smulgere de telefonul mobil, lantisoare sau genti.

Cele mai riscante atitudini sunt etalarea lantisoarelor si a altor bijuterii, neatentia la cei din jur, parcurgerea zonelor neiluminate fara insotitor.

De asemena, un alt factor de risc este retinerea in a solicita ajutor atunci simtim ca suntem urmariti sau persistenta de a urma traseul catre casa in cazul in care ne dam seama ca suntem urmariti. In aceste situatii este mai bine sa solicitam ajutor, sa urcam intr-un mijloc de transport sau sa ne indreptam catre un loc public mai aglomerat.

Foto: ziarmm.ro

     
Tag-uri: furt, hot, Iasi
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii