Acum: 3 °C
Astazi:
Max: 6 °C
Min: 1 °C
Maine:
Max: 6 °C
Min: -2 °C
STIRI LOCALE
Grasimi pe care trebuie sa le mananci
Articol de Madalina IrimiaIntrebarea care se pune este care sunt grasimile pe care trebuie sa le mananci. Expertii spun ca intre 20 si 30% din caloriile zilnice trebuie sa provina din grasimi, iar din acest procent, 10% trebuie sa fie grasimi saturate.
Procentele sunt socotite la un aport de 1.800 - 2.000 de calorii zilnic, iar aceasta inseamna intre 40 si 60 de grame de grasimi pure, scrie Healt Yahoo, citat de ziare.com.
Grasimile saturate sunt considerate grasimi rele. Alimentele bogate in grasimi saturate sunt usor de identificat, acestea ramanand in stare solida la temperatura camerei. Grasimile saturate sunt considerate responsabile de aparitia bolilor de inima si a acumularilor de tesut adipos, dar o serie de studii au dovedit ca anumite tipuri de grasimi saturate sunt foarte repede metabolizate, ceea ce inseamna ca acestea nu sunt niciodata stocate, fiind imediat transformate in energie.
O lingurita de unt are 12 grame de grasime si 100 calorii, o lingura de ulei de nuca de cocos are 14 grame de grasime si 117 calorii, iar 150 mililitri de lapte degresat au cinci grame de grasime si 122 calorii). In timp ce 100 de grame de carne de vita fiarta are 13 grame de grasime si 212 calorii.
Grasimile mononesaturate sunt lichide la temperatura camerei. Cele mai multe sunt uleiuri vegetale. Acizi grasi polinesaturati reduc riscului aparitiei diabetului de tip 2 si a bolilor de inima si cresc nivelul colesterolului bun. Cele mai bune alegeri sunt uleiurile de porumb, floarea soarelui, soia, arahide, nuci si uleiul de masline.
O lingura de ulei contine, in medie, 14 grame de grasime si 120 de calorii. Surse bune sunt si maslinele. Zece masline verzi au patru grame de grasime si 40 de calorii, iar un sfert de avocado are sapte grame de grasime si 80 de calorii, in timp de o lingura cu unt de arahide are sase grame de grasimi si 94 de calorii.
Omega 3 si omega 6 sunt o categorie aparte de grasimi care fac parte dintre cele pe care trebuie sa le consumi frecvent. Necesarul zilnic este de de 500 de miligrame pe zi de omega 3. O portie de somon are patru grame de grasime si 120 de calorii, 200 de grame de sardine au 11 grame de grasime si 200 calorii.
Ideal nu este doar aportul de omega 3, ci si mentinerea unui raport ideal intre omega 3 si omega 6, raport care trebuie sa fie de 1 la 1. Excesul de omega 6 poate sa fie danunator. De cele mai multe ori, alimentatia saraca in grasimi omega 3 duce la un raport de 20 la 1 in favoarea omega 6 ceea ce este periculos pentru sanate. Solutii sunt margarinele cu omega 3 adaugat, care au 11 grame de grasime si 100 de calorii si untul de migdale care are noua grame de grasime si 98 de calorii.
Foto: dieta.ele.ro
Reduceri & Promotii
Vezi Reduceri & PromotiiNewsletter
Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri zilnic via email