O inventie venita din viitor, care poate salva vieti in prezent, risca sa ramana la trecut. Chimistii de la Iasi au descoperit o metoda ieftina si rapida care se aplica in cazul infarcturilor minore: un gel care se injecteaza in inima si repara cordul. Le lipsesc insa banii ca sa o breveteze. 50.000 de euro stau in calea unei revolutii in medicina. Gelul se solidifica in numai 44 de secunde, incalzit de temperatura corpului.
Cercetatorii de la Institutul de Chimie Macromoleculara Petru Poni Iasi au muncit
aproape sapte ani la crearea lui. Folosirea lui ar revolutiona chirurgia cardiaca.
Valeria Harabagiu, secretar stiintific la Institutul de Chimie Macromoleculara „Petru Poni”' Iasi: „Ganditi-va la un infarct minor unde ruptura tesutului miocardic nu este foarte mare. in loc sa facem o operatie putem sa utilizam acest hidrogel pe care-l putem injecta pentru ca el este fluid”.
In numai patru saptamani, gelul permite formarea unui tesut nou, iar produsul sintetic se resoarbe in totalitate. Testele facute pe sobolani au demonstrat calitatile lui. Specialistii spun ca inima rozatoarelor este printre cele mai apropiate de cea umana si de aceea folosesc animalele la teste.
„Aici vedeti foarte bine cum s-a facut cu gel injectia in inima. Aici se observa foarte bine ca s-a format, uitati aceasta care este cu albastru, s-a format colagen, deci s-a format tesut sanatos”, arata unul dintre inventatoriii gelului.
Nu doar cardiologii sunt incantati de descoperire. La fel si chirurgii plasticieni.
Lucian Popa, chirurg plastician: „Pentru arsurile mari, capacitatea de regenerare este afectata de arsura si de oboseala pe care o induce asupra intregului organism”.
Institutul de Chimie Macromoleculara are nevoie de 50.000 de euro ca sa transforme studiul din document de sertar in solutie salvatoare. Chiar daca ar avea banii necesari, dumul pana salile de operatii este lung. Cercetarea trebuie sa fie brevetata de Biroul European de Patente. Dupa aceea urmeaza mai multe teste pe animale si daca nu apar reactii adverse poate fi admistrat si oamenilor, in procesul de cercetare. Institutul nu are insa bani, asa ca acum cauta investitori care sa ii ajute sa il breveteze.
Sursa: digi24.ro
Foto: diacaf.com