ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
11-12-2013, ora 09:41

Frankfurter Allgemeine Zeitung despre FILIT Iasi: „Un eveniment de o asemenea croiala europeana n-a mai existat vreodata in Romania”

Articol de Alexandra Stefanescu

Intr-un amplu articol publicat in editia din 23 noiembrie a prestigiosului cotidian german Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), jurnalistul Dirk Schumer afirma despre Festivalul International de Literatura si Traducere Iasi (FILIT) ca „un eveniment de asemenea anvergura si de o asemenea croiala europeana n-a mai existat vreodata in Romania”.

Dirk Schumer s-a aflat pentru cateva zile la Iasi, la finalul lunii octombrie, cu ocazia primei editii a FILIT. Pe parcursul textului, care acopera aproape o jumatate de pagina a FAZ, acesta trece in revista atat reusitele festivalului, cat si detalii despre istoria culturala a Iasiului si candidatura acestuia pentru titlul de Capitala Culturala Europeana.

„(...) Pentru multi romani, orasul trece drept capitala culturala a tarii. Nu in ultimul rind, acesta este motivul pentru care FILIT (...) s-a desfasurat la Iasi” afirma Schumer, care remarca sustinerea financiara locala si pune in contrast reusita evenimentului cu schimbarea strategiei Institutului Cultural Roman.

Atmosfera internationala s-a facut simtita in oras datorita numerosilor manageri culturali, directori de festivaluri si traducatori ai literaturii romane – si oamenii fie s-au inghesuit seara in vreo cafenea in aer liber, friguroasa, la o prezentare de carte, fie i-au urmarit, cu sutele, pe poeti intr-o noapte a poeziei. Nu intimplator numele FILIT ii include si pe traducatori, fiindca romanii aflati in zona de margine a interesului european stiu exact ca doar printr-o mediere sistematica pot sa mai inainteze spre centrul atentiei publice. Dan Lungu, care conduce si Muzeul Literaturii din oras, a fondat o editura a institutiei si i-a facut accesibili strainatatii pe autorii romani, printr-o antologie in limba engleza”, se mai afirma in cotidianul german.

Publicului german ii sunt prezentate o serie de personalitati ale Iasiului: de la Alexandru Ioan Cuza, numit un „Bismarck al Balcanilor”, la Dimitrie Cantemir, Mihai Eminescu, Ion Creanga, George Enescu, Mihai Ursachi. Dintre contemporani, Schumer il catalogheaza pe poetul Emil Brumaru drept o „emblema nationala”.

Jurnalistul german nu trece cu vederea nici atmosfera Iasiului contemporan, „pe de-o parte zeci de mii de studenti la diverse universitati si doua malluri imbietoare, foarte frecventate, in care gasesti cele mai noi si deloc ieftine marci din moda europeana.

Nu se intampla foarte des ca presa internationala sa scrie despre Iasi sau despre un eveniment intamplat aici. Prin ecourile din media europeana, FILIT demonstreaza, inca o data, ca are o viziune racordata la ceea se intampla in afara Romaniei”, a declarat Dan Lungu, managerul FILIT si directorul Muzeului Literaturii Romane Iasi.

FILIT s-a bucurat nu doar de elogiile presei internationale, dar si de cele ale unora dintre cei mai reputati manageri de evenimente literare din Europa.

De treisprezece ani, sunt director si fondator al Festivalului International de Literatura de la Berlin, deci stiu ca astfel de evenimente sunt extrem de importante pentru viata internationala a unui oras, cat si pentru comunicarea cu lumea… Cred ca asistam la nasterea unui eveniment care va avea un viitor glorios. Aceasta este senzatia mea, pentru ca am vazut cit de bine au organizat totul, discutiile, intalnirile cu publicul...”, a declarat Ulrich Schreiber, directorul Literaturfestival Berlin.

FILIT este foarte important pentru ca pare deosebit de bun. Mi se pare important ca nu este la Bucuresti, ci in alt punct al tarii. Impresia este excelenta”, a fost opinia lui Hans Ruprecht, directorul Festivalului International de Literatura de la Leukerbad, organizator al Festivalului de Literatura de la Berna.

FILIT a reunit la Iasi in perioada 23-27 octombrie circa 200 de invitati din 17 tari, propunand pasionatilor de literatura din Iasi, dar si din regiune, 100 de evenimente. Publicul total atras inca de la prima editie a fost de aproximativ 26.000 de persoane, dintre care 16.000 la lecturile publice, intalnirile din licee si universitati sau „Serile FILIT”, alti 10.000 de vizitatori fiind raportati de catre Asociatia Editorilor din Romania, care a organizat in cadrul FILIT, pentru prima oara la Iasi, Targul de Carte „Bookfest”.

Foto: suplimentuldecultura.ro

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii