A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1735106670.0728.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Finish in raliul Budapest-Bamako
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SPORT
12-03-2013, ora 11:15

Finish in raliul Budapest-Bamako

Articol de Cristian Amariei

In data de 11 martie, Centrul de Afaceri IDEO a gazduit conferinta de presa de final de cursa a echipei Roadmanians. Cei trei membri ai echipei au impartasit celor prezenti cateva din experietele inedite din cursa de raliu Budapest – Bamako.

Calatoria lor a inceput in luna ianuarie in Iasi, echipa urmand apoi sa traverseze 10 tari: Ungaria, Slovenia, Italia, Franta, Spania, Maroc, Sahara Occidentala, Mauritania, Senegal si Guinea Bissau. Au avut de parcurs in total 10.000 km pana la linia de sosire din Bissau, capitala statului vest african.

In Budapesta au cunoscut si celelalte echipe concurente, cu masini performante si foarte bine dotate pentru o astfel de cursa, sisteme de navigatie care valorau enorm, piloti profesionisti dar si echipaje fara nici o experienta sau fara masini preparate.

Raliul a debutat cu o etapa foarte lunga – supermaratonul de 3.600 km din Budapesta pana in Tinghir, in centrul Marocului. Probele speciale din Europa s-au desfasurat in Ungaria, Slovenia si Italia si au testat tehnicile de condus pe zapada si noroi pe timp de zi si de noapte ale concurentilor. Urmatoarea parte a supermaratonului a fost la alegerea fiecarei echipe si a constat in alegerea locului prin care urma sa se faca traversarea Mediteranei. Roadmanians a ales sa treaca stramtoarea Gibraltar, aceasta insemnand inca 2.000 km de condus.

Dupa traversarea muntilor Atlas, echipa ieseana a ajuns in cochetul orasel Tinghir din inima tinutului berber, inainte de termenul limita, primind si punctele bonus pentru terminarea la timp a unei etape. Supermaratonul de trei zile a fost incheiat pe un onorabil loc 11.

Marea provocare abia acum a inceput. Si pentru un plus de adrenalina, tinerii au realizat ca sistemul lor de navigatie pentru Africa nu recunoaste decat drumurile si orasele principale. Din acest moment si pana la finalul competitiei, iesenii s-au orientat in functie de punctele cardinale, coordonatele geografice aratate de GPS si hartile clasice.

Urmatoarele zile au adus atat etape dificile din punct de vedere al sofatului, cat si primele probleme de ordin mecanic. Toate s-au rezolvat cu putina ingeniozitate romaneasca si cu ajutorul prietenilor. Cei trei Roadmanians au aflat ca prin desertul pietros din Maroc sau prin cel nisipos din Sahara Occidentala, condusul in regim de competitie este o experienta pe cat de solicitanta pe atat de plina de adrenalina.

Dar masina lor, un Mitsubishi L200, s-a comportat excelent pe toate tipurile de teren si in conditii climatice extreme, de la -15 grade in Europa si pana la 45 de grade in desert.

Trecerea granitelor a fost o aventura in sine. Durand fiecare de la cateva ore pana la o zi, a fost un calvar birocratic presarat cu cate un “petit cadeau” si cu localnici “binevoitori”.

Dar totul era dat uitarii cand toti competitorii ajungeau in bivuac, locul de campare, care de cele mai multe ori era pozitionat in locatii inedite, fie pe plaja de pe malul Atlanticului, fie in mijlocul desertului Sahara sau in savana, la marginea unui satuc.

Desi cuprinsi de spiritul competitiv, tinerii ieseni nu au uitat ce inseamna a fi oameni si si-au ajutat concurentii, cand acestia erau in situatii dificile. Totul a culminat cu renuntarea la 3 zile de competitie pentru a-si ajuta niste prieteni a caror masina se rasturnase in savana, sa treaca linia de sosire. Pentru aceste fapte, echipa Roadmanians a primit unul din cele 5 premii speciale - Friendship of People.

La finalul competitiei, iesenii s-au situat pe locul 17 din 41 de echipe inscrise la start. Dar nu pozitia este importanta, ci faptul ca au trait o aventura intensa si minunata, ca au cunoscut oameni si culturi noi, ca si-au facut prieteni, ca si-au testat limitele si s-au cunsocut pe ei insisi.

In Bissau tinerii au infiintat un Centru Comunitar de Informare pentru tineri, cu acces permanent la internet. De asemenea, acestia au donat spitalului Simao Mendes medicamente si echipamente medicale de baza.Toate produsele au fost adunate de tineri in ultimele 3 luni inainte de plecare de la sponsori, prieteni si persoane care au dorit sa ii ajute din intreaga tara. Proiectul caritabil a fost realizat fara intermediari, intr-un spirit international al pacii, cooperarii si prieteniei.

Conferinta de presa a fost organizata cu sprijinul Casei Auto Iasi si a Centrului de Afaceri IDEO. In cadrul acestei conferinte a fost lansata si o expozitie foto, prin care tinerii au dorit sa transmita in imagini ce au vazut si experimentat in cele 4 saptamani de raliu.

Aceasta expozitie va fi deschisa publicului in cadrul showroom-ului Mitsubishi – Casa Auto Iasi, in perioada 19 – 25 martie.

Echipa:

Bogdan Baianu – sef de echipaj, pilot

Este antreprenor si consultant in afaceri. Si pentru ca in business adrenalina pluteste prin aerul din birouri, iubeste sa traiasca la maxim si in viata sa personala. Printre ultimele situatii limita in care a fost se numara salturile cu parasuta, insuratoarea, cucerirea varfului Uhuru din masivul Kilimanjaro, nasterea primului copil, iar acum expeditia The Roadmanians.

Vlad Pieptu – responsabil cu orientarea, doctor,pilot

Vlad Pieptu este proaspat absolvent de Medicina. De 9 ani este implicat in activitati de voluntariat. A petrecut o luna in spitalul din capitala Ghanei si s-a intors fericit ca traieste in Romania. Nimeni nu pricepe cum de nu are nici un membru rupt, desi e pasionat de “sporturi extreme” (speologie, escalada, alpinism, motociclism), iar situatiile neprevazute l-au urmarit intotdeauna (ultima la aproape 6.000 m, in Peru)

Cristian Andrei – responsabil cu buna dispozitie, cameraman, pilot

Cristian Andrei este antrepenor IT, insa marile lui pasiuni sunt alpinismul si filmografia. Cand nu isi filmeaza aventurile in marii pereti verticali ai tarii, il gasesti pe motocicleta sau cantand rock clasic la chitara. In viata prefera sa faca lucruri, decat sa le regrete mai tarziu.

     
Tag-uri: raliu, Iasi, Bamako
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii