A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1719830513.7772.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Filarmonica din Iasi, un pericol
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
06-12-2015, ora 09:44

Filarmonica din Iasi, un pericol

Articol de Cristian Amariei
Filarmonica de stat Moldova din Iasi, unica din regiune, sta sa cada, desi de 25 de ani este un imens santier. Reabilitarea a inceput in 1991, insa lipsa banilor si oprirea sistematica a lucrarilor au dus la degradarea semnificativa a cladirii. In lipsa unui spatiu adecvat, concertele se tin in malluri, iar in sala de la Filarmonica artistii intra doar pentru repetitii chiar daca stiu ca e periculos. Ar fi nevoie de aproximativ 16 milioane de euro pentru ca intreaga cladire sa fie restaurata.

E o crapatura, e a noastra, crapatura Iasiului. De fapt, poate ca aceasta crapatura este un simbol pentru noi. Iata cat de bine stim noi sa valorificam niste lucruri. Eu sunt la piciorul scarii care duce la sala de concert Ion Baciu,” spune Bujor Prelipcean, directorul general al Filarmonicii de Stat Moldova Iasi.

Pereti crapati, tencuiala cazuta si tavane care printr-un noroc nu s-au prabusit inca. Asa arata cladirea filarmonicii din Iasi, care, abia mai sta in picioare. Imobilul, care gazduieste Filarmonica de la jumatatea secolului trecut, a intrat in reparatii in 1990. In 2008 de-abia s-au incheiat reparatiile in sectorul birourilor. Pentru sala nu au mai fost bani.

„Proiecte s-au tot facut. Pentru cladirea asta proiectul era de cam 12 milioane de euro, care, ulterior, punand calculele asa cum s-au facut in graba atunci, se ridicau pe la 16 milioane de euro. S-a lucrat cum s-a lucrat, dupa care s-a oprit. intrebam de fiecare data: niste banuti, mai departe? Nu avem bani,” sustine Bujor Prelipcean, directorul general al Filarmonicii de Stat "Moldova" Iasi.

„Anul acesta au fost depuse doua proiecte de finantare in luna ianuarie, dar, din pacate, nu au venit bani. Degradarea acestei cladiri nu s-a facut in ultimii doi, trei ani. E consecinta neglijarii restaurarii acestui important monument istoric,” spune Virgil Babii, directorul Directiei Judetene de Cultura Iasi.

O sansa ar fi castigarea unui proiect european.

Mai mult de atat nu putem face. Cu fiecare conducere ministeriala am abordat acest subiect si ni s-a explicat: nu avem bani,” declara prof. univ. dr. Atena Simionescu, rectorul Universitatii de Arta "George Enescu" din Iasi.

Fara bani pentru reabilitare si din cauza pericolului mare la care erau supusi spectatorii, sala de spectacol a filarmonicii a fost inchisa acum trei ani. De atunci reprezentatiile artistilor au loc in centrele comerciale din Iasi.

Cristina Ungureanu, consultant artistic, Filarmonica Moldova Iasi: „Noi programam, chemam oameni foarte importanti la Iasi sa cante cu acest ansamblu minunat, cu aceste ansambluri ale Filarmonicii, insa, te trezesti ca nu ai unde sa faci concertul.”

Alina Tudorache, solist-instrumentist Filarmonica de Stat Moldova Iasi: „Repetam zilnic intr-o cladire dezafectata, care este in pericol real de prabusire, fara sa vina un cutremur.”

Filarmonica din Iasi are acum 250 de angajati, artisti si personal administrativ.

Sursa: digi24.ro
     
Tag-uri: iasi, filarmonica, pericol
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii