STIRILE CELE MAI...
IA'SI - Un banc pe zi
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi
Acum: 3 °C
Astazi:
Max: 6 °C
Min: 1 °C
Maine:
Max: 6 °C
Min: -2 °C
STIRI LOCALE
SOCIAL
03-09-2015, ora 08:06
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
Fantani cu apa otravita in judetul Iasi
Articol de Cristian Amariei Apa este otravita in multe dintre fantanile din judetul Iasi. O spun specialistii care au facut teste. Alarmant este insa faptul ca localnicii, desi stiu ca e o problema cu fantanile lor, continua sa bea apa de acolo. Ceea ce ar putea fi fatal mai ales pentru copii, avertizeaza medicii.
Reprezentantii Regiei de Apa au mers cu un laborator mobil din localitate-n localitate pentru a verifica gratuit apa din fantanile localnicilor. in zeci de locuri raspunsul a fost acelasi: apa este contaminata.
Chiar si pusi fata in fata cu realitatea, oamenii continua sa scoata apa din fantani.
„Am avut probleme cu baiatul, a avut intoxicatie cu nitriti de la fantana. E una din probe. Chiar a fost la spital atunci si era cat pe ce sa moara”, spune un localnic.
„O fierbem si tot o bem daca este cazul, de unde sa luam alta?”, spune alt localnic.
Nitritii si nitratii nu se distrug prin fierbere, avertizeaza specialistii. Iar pentru copii poate fi fatal sa bea o astfel de apa. Nitritii din apa nu mai lasa organismul sa se oxigeneze.
„Intoxicatia cu nitriti, sau boala albastra, asa cum este cunoscuta, reprezinta in continuare o problema de sanatate publica. De la inceputul anului au fost tratati in sectia de toxicologie 11 copii cu aceasta afectiune”, spune doctor Lucian Cernahovschi, de la Spitalul pentru Copii Sfanta Maria.
Simptomele intoxicatiei cu nitrati si nitriti sunt clare - senzatia de sufocare, dureri de cap, dificultati in respiratie. Pe langa toate acestea, buzele, mainile si picioarele devin albastre.
„In momentul de fata sunt inregistrate in jur de 9.000 de fantani publice pe raza judetului Iasi si la cele mai multe dintre ele apa nu este potabila”, spune Marius Voicescu, purtatorul de cuvant al Directiei de Sanatate Publica din Iasi.
Laboratorul mobil a facut analize doar in fantanile din curtile oamenilor. Insa probleme sunt si cu fantanile publice. Anul acesta, doar zece primari din Iasi au cerut testarea apei din fantanile comunale, desi prin lege sunt obligati sa faca asta. Dar o astfel de analiza costa cel putin 250 de lei. in cele mai multe localitati sunt in jur de 100 de fantani, asa ca edilii se plang ca nu au fonduri.
Sursa: digi24.ro
Reduceri & Promotii
Vezi Reduceri & PromotiiNewsletter
Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri zilnic via email