STIRILE CELE MAI...
IA'SI - Un banc pe zi
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi
Acum: 3 °C
Astazi:
Max: 6 °C
Min: 1 °C
Maine:
Max: 6 °C
Min: -2 °C
STIRI LOCALE
CULTURA
20-05-2016, ora 11:05
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
FIE 2016: Muzica si poezie la Iasi
Articol de Madalina Irimia Editia din acest an Festivalului “Poezia la Iasi” include o serie de cinci recitaluri extraordinare ale poetilor invitati. Regalul de poezie de la Iasi prilejuieste intalnirea cu mari personalitati ale literaturii mondiale, una dintre acestea fiind Jacques Fournier, poet si editor, directorul Casei Poeziei din Guyancourt, institutie aflata in regiunea Versailles Saint-Quentin-en-Yvelines si care organizeaza lecturi si spectacole la nivel local, destinate publicului larg, dar si elevilor si studentilor.
“Poezia este in centrul vietii mele de foarte mult timp, mai intai ca refugiu, iar acum, ca motor. Este in centrul vietii mele ca tot ce inseamna cultura, cuvant declamat, stalcit, de atatea ori prost interpretat, pe care insa il revendic sus si tare”, declara Jacques Fournier. Un alt invitat de marca al Festivalului Poezia la Iasi este sarbul Adam Puslojic, autor a 25 de volume in limba sarba si 8 volume in limba romana. A tradus 60 volume, din care multe din creatia scriitorilor romani in peste 20 de limbi (Nichita Stanescu, Marin Sorescu, George Bacovia, Lucian Blaga, Mihai Eminescu, Tudor Arghezi, Ion Barbu, Mircea Dinescu).
Adam Puslojic
In 1995, Adam Puslojic este membru de onoare al Academiei Romane. De asemenea, in 2004 a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universitatii Vasile Goldis. O alta figura remarcabila a festivalului de la Iasi este poeta braziliana Marilia Garcia, autoare a volumelor 20 de poeme pentru walkman, Un test de rezistenta, Paris nu are nici un centru. Marilia Garcia este traducator, avand si titlul de doctor in literatura comparata. Pe lista invitatilor festivalului se mai afla Yao Hui (China), Fadwa Souleiman (Franta), Gustavo Osorio (Mexic), Bernie Higgins (Cehia), Milan Richter (Slovenia), Serghei Biliucov (Rusia), Nicolae Dabija, Christian Schenk (Germania), Matelain Davidson (Israel), Grigore Arbore, Vasile Tarateanu (Cernauti).
Concert de exceptie Gabriel Cotabita
Un eveniment de referinta al Festivalului International al Educatiei il reprezinta concertul „Noapte albastra”, sustinut pe 23 mai, de la ora 20.00, in fata Palatului Culturii, de catre Gabriel Cotabita impreuna cu invitatii sai, tenorul&pop simfonic Vlad Mirita, soprana&pop opera Ianna Novac si D.I.O.S – Simfonic Pop Orchestra. „Noapte albastra” este una dintre cele mai cunoscute piese ale lui Gabriel Cotabita, lansata in 1988 pe primul sau album solo, dupa plecarea din cadrul trupei Holograf. Melodia s-a bucurat de un veritabil succes la acea vreme, aducandu-i lui Gabriel Cotabita o larga notorietate.
Tenorul Vlad Mirita abordeaza atat muzica clasica, cat si genul pop, el reprezentand Romania impreuna cu Nico la Concursul Muzical Eurovision din Belgrad, Serbia in 2008, cu piesa „Pe-o margine de lume”. Nascuta in Republca Moldova, la Chisinau, soprana Ianna Novac si-a inceput cariera inca de la varsta de 5 ani, cand mergea la cursurile de pian. A urmat Liceul de Muzica din Chisinau, unde a studiat 11 ani pian principal, dupa care, obtinand o bursa de studiu, s-a stabilit in Romania. Aici a absolvit Liceul de Muzica “Dinu Lipatti” sectia Canto Clasic si Universitatea de Muzica Bucuresti, in 2005. Preferand un stil pop – opera, Ianna a cantat alaturi de celebrul tenor Allessandro Safina si cunoscutul interpret italian Francesco Napoli.
Cadou muzical pentru ieseni
In buna traditie a spectacolelor in aer liber, Opera Nationala Romana Iasi va pregati iubitorilor artei lirice o Gala Extraordinara pe 24 mai, de la ora 20.00, in fata Palatului Culturii, invitate speciale fiind soprana Elena Mosuc si violonista Malina Ciobanu. Nascuta la Iasi, fiind si Cetatean de Onoare al orasului, Elena Mosuc are o spectaculoasa cariera internationala. Absolventa a Conservatorului George Enescu, Elena Mosuc a primit numeroase distinctii prestigioase in lumea muzicala, printre care titlul de “Ofiter al Artelor” de catre Presedintia Romaniei.
In 2009 i s-a decernat Premiul ”Lina Pagliughi: Siola d’oro”, oferit de Asociatia Criticilor din Italia, fiind prima romanca si prima soprana din estul Europei careia i se decerneaza acest premiu. Tot in 2009 a obtinut titlul de Doctor in muzica “summa cum laude“ la Universitatea de Muzica din Bucuresti. Elena Mosuc a fost invitata sa cante pe unele dintre cele mai faimoase scene de opera europene precum Dresda, Hamburg, Berlin, Viena, Paris, Amsterdam, Bruxelles, Londra, Roma, Venetia, Milano, dar si din Japonia si China. Nascuta la Iasi, tanara Malina Ciobanu are un repertoriu impresionant de premii si concerte sustinute si este determinata sa ajunga o violonista de succes. A reusit sa impresioneze la toate concursurile la care a evoluat, castigand premii I si premii speciale. Tanara violonista a concertat cu orchestrele filarmonicilor din Iasi, Ploiesti, Botosani, Bacau, Ramnicu Valcea si a sustinut peste 70 de recitaluri.
Regele sahului, prezent la Iasi
In zilele de 24 si 25 mai, multiplul campion mondial de sah, marele maestru Anatoli Karpov va participa la simpozionul Educatie prin sah si la deschiderea scolii iesene de sah „Elisabeta Polihroniade”. Tot la Iasi, maestrul Anatoli Karpov va participa la un simultan de sah. Nascut pe 23 mai 1951 la Zlatoust, in regiunea Muntilor Urali, Anatoli Karpov a invatat sa joace sah la varsta de 4 ani, iar la 12 ani era acceptat la renumita scoala a lui Mihail Botvinnik.
Anatoli Karpov e cel mai mare jucator de turnee din toate timpurile, adunand pana in prezent 161 de victorii in competitiile la care a participat, jucand un total de 3.163 de partide, din care a castigat 1.118, a remizat de 1.480 de ori si a pierdut 287. in semn de apreciere, asteroidul 90414 a fost botezat cu numele sau. Din 2005, Karpov este membru al Camerei Publice a Rusiei, o institutie cu atributii in monitorizarea legislativului rus. „Regele sahului”, cum a fost supranumit, a fost campion mondial intre anii 1975-1985 si 1993-1999.
Legendarul Al Di Meola, la Palatul Culturii
Unul dintre cei mai mari chitaristi ai tuturor timpurilor, Al Di Meola, va sustine un concert extraordinar pe 25 mai, de la ora 20.00, in fata Palatului Culturii, impreuna cu New World Sinfonia, deschiderea fiind asigurata de Blue Symphony Orchestra. Cu o cariera de peste patru decenii, Al Di Meola este considerat unul dintre marii chitaristi ai lumii, avand in palmares realizarea a peste 20 de albume in colaborare cu legendarii Chick Corea, Stanley Clarke, Lenny White, John McLaughlin, Paco de Lucia. Virtuoz al genurilor jazz – rock si jazz – fusion american, Al Di Meola a fost desemnat de patru ori drept cel mai bun chitarist de jazz in Magazine’s Readers Poll.
Cateva dintre albumele sale reprezinta culmi neintrecute ale stilului foarte elegant, extrem de tehnic, de sorginte latino-americana si spaniola: “Elegant Gipsy”(1971), “Casino” (1978), “Splendido Hotel” (1980). AL Di Meola a efectuat inregistrari cu celebritati mondiale precum tenorul Luciano Pavarotti, Paul Simon si Dave Matthews, Manuel Barrueco, Yutaka Kobayashi, Pino Daniele. De asemenea, de-a lungul carierei sale, Al Di Meol a lucrat cu Phil Collins, Carlos Santana, Steve Winwood, Wayne Shorter, Tony Williams, Herbie Hancock, Gonzalo Rubalcaba, Milton Naciemento, Egberto Gismonti, Stevie Wonder, Les Paul, Jimmy Page, Steve Vai si Frank Zappa.
Reduceri & Promotii
Vezi Reduceri & PromotiiNewsletter
Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri zilnic via email