STIRILE CELE MAI...
IA'SI - Un banc pe zi
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi
Acum: 3 °C
Astazi:
Max: 6 °C
Min: 1 °C
Maine:
Max: 6 °C
Min: -2 °C
STIRI LOCALE
CULTURA
01-09-2015, ora 09:04
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
Exponatl lunii semptembrie la Muzeul „Poni Cernatescu” din Iasi
Articol de Cristian Amariei Pe tot parcursul lunii septembrie, Muzeul „Poni-Cernatescu” din cadrul Complexului Muzeal National „Moldova” Iasi aduce in atentia publicului un exponat important din sfera de interes a genealogiei si anume copia Titlului de innobilare a familiei Cugler - familia de origine a Matildei, sotia renumitului savant Petru Poni.
Documentul in sine reprezinta una dintre cele mai pretioase si edificatoare marturii (cu caracter de copie dupa un inscris oficial) intrate in colectia Muzeului stiintei si Tehnicii „Stefan Procopiu” din Iasi in 1994, prin intermediul donatiei oferite cu generozitate de catre regretata profesoara Florica Mageru, fiica avocatului Alexandru Poni (fiul lui Petru Poni).
Titlul de innobilare, a carui copie a fost realizata in data de 23 septembrie 1791 (documentul original fiind pastrat in Cancelaria Regala a Boemiei), a fost conferit in anul 1744 lui Johan Georg Cugler, bunicul poetei Matilda Cugler-Poni. Dupa acordare, acest titlu devine pe deplin recunoscut contemporanilor si transmisibil tuturor descendentilor familiei Cugler, atat pe linie masculina cat si feminina. Astfel, Matilda Cugler, fiica lui Carol Cugler si a Matildei Herfner, a avut dreptul de a alatura numelui de-a lungul vietii particula nobiliara „von”.
In ceea ce priveste documentul, semnalam ca suportul textului, hartie manuala cu filigran, pe care inscrisul a fost aplicat cu cerneala fero-galica, prezinta pe parcursul a patru file, informatii referitoare la faptele de caritate savarsite, vreme de 7 ani, de catre Johan Georg Cugler, in Regatul Boemiei.
Actul contine pe filele 1 si 3, stampila neagra, rotunda cu inscrisul „Kreutzer-Fünfzehn” (15 cretari) ce reprezinta valoarea de timbrare a documentului. Pe ultima fila este prezent sigiliul imperial din ceara rosie, acoperit cu un ornament care-i pastreaza imaginea, conferindu-i, in acelasi timp, o buna protectie. Sigiliul poarta de jur imprejur inscrisul: „UDICI LOCALE SUCZAVIENS SI: ILL: CVES:KE” impreuna cu insemnele heraldice: un vultur bicefal avand deasupra coroana imperiala si in mijloc stema formata din leul si cele doua coroane caracteristice Imperiului Austro-Ungar. Documentul include si alte semnaturi, greu de descifrat si de identificat, apartinand cel mai probabil unor consilieri sau reprezentanti locali ai imparatesei.
Copia Titlului de innobilare este expusa, in HOLUL DE PRIMIRE AL MUZEULUI „PONI-CERNATESCU” DIN IASI, pana la sfarsitul lunii septembrie 2015.
Reduceri & Promotii
Vezi Reduceri & PromotiiNewsletter
Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri zilnic via email