Acum: 3 °C
Astazi:
Max: 6 °C
Min: 1 °C
Maine:
Max: 6 °C
Min: -2 °C
STIRI LOCALE
Este mai sanatos sa stii cum mananci decat ce mananci
Articol de Madalina IrimiaMajoritatea nutritionistilor ne invata ce sa nu mancam: nici gras, nici sarat, nici dulce, alcool, cafea, sosuri, prajeala, si inca vreo cateva. Cand intrebi nedumerit ce ramane sa mananci, iti recomanda salata, morcovi, cartofi, mazare, sfecla, spanac, urzici si tot ce nu te satura.
Rareori nutritionistii, in afara sfatului despre ce sa eviti si ce sa mananci, iti dau recomandari si despre cum sa mananci, desi, conform celor mai recente cercetari, modul cum mananci poate fi uneori chiar mai important decat insusi continutul alimentelor, arata Infoniac. Merita sa stii:
Digestia incepe in gura
Gura este organul care macina alimentele cu maselele, face din ele o pasta amestecandu-le cu saliva, asimileaza direct unele componente prin organele sale proprii si expediaza spre tubul digetiv compozitia astfel prelucrata.
Prin esofag, trece o pasta moale, iar stomacul o primeste, deja imbogatita cu enzime, mucus si electroliti, pe care nu va mai trebui sa le pregateasca el, retinand alimentele in asteptare.
Ca urmare, prima lectie a nutritiei ne invata o buna si indelungata mastecatie. De altfel, adevaratii gurmanzi isi fac o placere din a savura pe indelete gustul alimentelor si nu a le inghiti la repezeala.
Cand pasta formata este pregatita sa fie inghitita, gura transmite semnale catre stomac, sa fie pregatit pentru primirea ei si sa nu se pomeneasca netam-nesam cu avalansa de alimente.
Mananca variat
Organismul nostru este complicat si, ca sa functioneze corect, are nevoie sa primeasca din toate, cate putin. O masa are trei feluri, dar antreul poate avea o frunza de salata, un sfert de ou, o bucatica de branza, o leguma fiarta, o lingura de fasole batura, o felie de macrou murat, masline.
Friptura nu trebuie sa fie mare, dar arata frumos, place la gust, daca are langa ea putin orez, putin piure, o leguma, niste mujdei.
Chiar si desertul poate fi variat: o jumatate de mar, una de portocala, trei-patru boabe de strugure, doua-trei caise - in functie de sezon. O lingurita de branza proaspata la sfarsit, nu strica.
Lacomia strica omenia
Mancatul cu lacomie inseamna imbucaturi mari, inghitite pe nemestecate. Nu exista metoda mai sigura pentru a ajunge supraponderal.
Experintele arata ca aceleasi cantitati de alimente consumate rapid determina o ingrasare simtitor mai pronuntata decat cele administrate in reprize mici si pe indelete.
O singura masa pe zi este dezastruoasa
Trei mese pe zi sunt suficiente, dar, daca ele nu te satura, gustarile dintre mese nu-ti vor dauna. Gustarea da digestiei satisfactia ca nu sta sa someze, dar nici nu munceste pe rupte, depunand grasime pe burta, din ceea ca n-a putut prelucra.
Norma alimentara ideala pentru omul sanatos este cea prescrisa diabeticilor: cate 25% din ratia zilnica la cele trei mese principale, cate 10% la gustarea dintre mese si 5% la doua ore dupa cina, daca simti nevoia.
Teoria metaforica, dupa care ar trebui sa mananci dimineata intreaga portie, cea de la pranz s-o imparti cu un prieten, iar cina s-o dai unui dusman, nu este confirmata de nutritionisti. Sistemul digestiv trebuie alimentat ritmic, pentru ca sa nu fie niciodata in inactivitate.
Ce bei, cum bei si cat bei
Regula de baza este cea difuzata la televizor: doi litri de apa plata pe zi. Se recomanda cel putin 1/2 litru dimineata, cu o jumatate de ora inainte de micul dejun. Restul, daca se poate, in transe egale, inainte de mese si de gustari.
Cine nu bea apa suficienta risca exces de uree in sange si o boala cronica, fara leac, foarte dureroasa, numita popular guta. Sa va fereasca Dumnezeu!
Despre lapte, altadata recomandat, dieteticienii moderni au o parere nefavorabila, indeosebi din cauza prelucrarii industriale. Un pahar de vin rosu este indicat la masa, dar numai cu avizul medicului (contraindicat la epilepsie, la unele boli digestive, la cele hepatice).
Despre tarie, medicii au o parere la fel de nafavorabila, ca si despre fumat. Cafeaua in exces este daunatoare, dar o ceasca pe zi s-ar putea sa fie reconfortanta pentru omul sanatos.
Cateva sfaturi generale:
* Cand mananci, nu sta ghemuit in scaun, nici tolanit. Stai drept si respira profund
* Nu manca vorbind cu cei din jur, mai ales cu gura plina. Este gresit sa ai mintea aiurea, in timp ce mananci.
* Obisnuieste-te sa-ti faci tabieturi: mananca totdeauna pe acelasi loc cu aceleasi tacamuri, aceeasi vesela si, daca se poate, in aceeasi companie.
* Invata sa contemplezi placerea de a manca si sa savurezi din plin gustul alimentelor. Regula de aur spune sa nu mananci ceea ce nu-ti place.
Sursa: ziare.com
Foto: bebelu.ro
Reduceri & Promotii
Vezi Reduceri & PromotiiNewsletter
Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri zilnic via email