Acum: 3 °C
Astazi:
Max: 6 °C
Min: 1 °C
Maine:
Max: 6 °C
Min: -2 °C
STIRI LOCALE
Epidemie a soferilor bauti: In fiecare ora cel putin doi soferi sunt depsitati pozitiv la dozarile toxicologice pentru alcool. Ce ii asteapta pe acestia
Articol de Madalina IrimiaDoctorul Tudor Ciuhodaru va depune un proiect legislativ ce prevede ca soferii depistati pozitiv la dozarile toxicologice pentru alcool si stupefiante sa plateasca examinarea medico-legala iar sumele colectate sa fie utilizate pentru mai buna functionare a unitatilor sanitare.
Deputatul sustine necesitatea unui astfel de act normativ prin faptul ca in fiecare ora cel putin doi soferi sunt depsitati pozitiv la dozarile toxicologice pentru alcool. Parlamentarul considera ca adoptarea acestui act normativ va avea doua consecinte majore: pe de o parte scaderea accidentelor rutiere cu 20% si pe de alta parte economii bugetare directe de milioane de euro.
“In Romania putem vorbi de o adevarata epidemie a soferilor bauti atunci cand in fiecare ora cel putin doi sunt depistati pozitiv toxicologic la dozarile pentru alcool. Acestia sunt adevarate bombe cu ceas pe soselele patriei si ne putem doar intreba retoric ce masuri ar lua guvernul in cazul in care o boala cu potential letal pentru cei din jur ar afecta doi romani in fiecare ora ?”, a precizat Ciuhodaru.
Medicul iesean a enumerat 10 motive care justifica un astfel de act normativ:
1. Institutul National de Medicina Legala arata ca in medie din 25000 de soferi testati 60% au dozarile toxicologice pozitive pentru alcool (doar 10 % au sub 0,8 g/l , 40% au valori intre 0,8 si 2g/l iar 10% intre 2 si 3g/l).
2.30% din soferii cu varste cuprinse intre 18 si 30 de ani afirma ca au condus cel putin o data sub influenta bauturilor alcoolice.
3.Unul din trei accidente mortale e direct legat de consumul de alcool si in 85% din cazuri este vorba de bautori ocazionali.Totodata consumul de alcool este responsabil de 40% din cazurile de decese survenite ca urmare a accidentelor de circulatie si de 25-35% din cazurile de accidente rutiere fara cazuri letale.
4.Intr-un singur an numarul celor depistati sub influenta alcoolui a crescut cu 4440
5. In 2010 din cei aproximativ 30.000 de cetateni testatati la cererea Politiei Rutiere 60% aveau dozarile toxicologice pentru alcool pozitive. Alcoolul a fost cauza concurenta pentru 645 de accidente reprezentand 7% din accidentele grave cu soldate cu 128 de morti si sute de pacienti in stare critica.
6.In 2011 din cei 51000 de soferi testati la cererea Politiei Rutiere aproape jumatate mai précis 44%) aveau dozarile toxicologice pentru alcool pozitive. In 7 %din cazuri (adica la peste 3500 de soferi) alcoolemia depasea 2 grame la mie iar mai bine de jumatate (mai précis 68%) din cele 4203 de expertise pentru calculul retroactive al alcoolemiei au indicat valori de peste 0,8g%0. In primele opt luni ale aceluiasi an, soferii in stare de ebrietate au provocat 669 de accidente soldate cu 112 decese si 696 de raniti grav.
7.Cheltuielile suportate de fiecare dintre noi pentru fiecare sofer baut sau drogat sunt multiple si tin de interventia politiei, determinarile prin alcooltest, deplasarea la spital, interventia unei echipe medicale, trusele de recoltare a probelor biologice si determinari toxicologice la IML
8.De multe ori acesti soferi produc disfunctionalitati in activitatea serviciilor de urgenta, creaza probleme prin agresivitate verbala sau fizica iar evaluarea clinica, recolatarea de probe biologice si determinarile toxicologice presupun deturnarea resurse umane si materiale care sunt destinate asigurarii terapiei pacientilor aflati in stare grava.
9.S-a ajuns ca in fiecare ora cel putin doi soferi sa fie pozitivi la dozarile toxicologice pentru alcool.
10. Fara examinare medicolegala nu se poate dovedi vinovatia acestor soferi care adesea produc accidente grave cu pierderi materiale situate la 1,5-2% din PIB si pierderi de vieti omenesti ce ne costa si ele cate 130000 de USD pentru fiecare viata pierduta si alte 13000 de USD pentru fiecare ranit grav.
“NU este normal sa platim cu totii pentru faptul ca unii soferi aleg alcoolul in locul sigurantei iar prin acest proiect vreau sa ii ajutam sa deconteze cheltuielile pe care le produc si totodata speram sa descurajam consumul de alcool in trafic. Acest proiect legislativ prevede ca cei suprinsi in trafic cu determinari toxicologice pozitive sa achite examinarea medicolegala. Sumele reprezinta contravaloarea examenului clinic, recoltarii de probe biologice, a truselor pentru probele biologice precum si a determinarilor toxicologice efectuate in unitatile de asistenta medicala ambulatorie de specialitate autorizate in acest sens sau in institutii medico-legale autorizate, in conformitate cu normele metodologice elaborate de Ministerul Sanatatii si vor fi utilizate pentru buna functionare a unitatilor sanitare si a Institutelor de Medicina Legale teritoriale. Tarifele pentru examinarea clinica, recoltarea de probe biologice, a truselor pentru probele biologice precum si a determinarilor toxicologice incluse in examinarea medicolegala pentru alcool si stupefiante se stabilesc prin ordin comun al ministrului sanatatii si al ministrului justitiei”, sustine Tudor Ciuhodaru.
Foto: citynews.ro
Reduceri & Promotii
Vezi Reduceri & PromotiiNewsletter
Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri zilnic via email