A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1734885713.906.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Elevii ieseni vor fi miercuri in greva japoneza, in semn de protest fata de subfinantarea educatiei
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

EDUCATIE
12-11-2013, ora 15:19

Elevii ieseni vor fi miercuri in greva japoneza, in semn de protest fata de subfinantarea educatiei

Articol de Madalina Irimia

Elevii vor purta miercuri banderole albe in semn de protest fata de subfinatarea sistemului educational, iar in unele judete, dupa orele de curs, se vor alatura manifestatiilor studentilor, a anuntat Consiliul National al Elevilor.

Consiliul National al Elevilor (CNE), structura reprezentativa a elevilor la nivel national, trage un semnal de alarma in privinta subfinantarii invatamantului romanesc si solicita Guvernului alocarea a 6 la suta din PIB pentru educatie, potrivit unui comunicat remis marti MEDIAFAX.

Printre principalele revendicari ale elevilor este si dotarea corespunzatoare a unitatilor de invatamant.

"Exista numeroase cazuri in care scolile nu au autorizatie sanitara de functionare si nu au beneficiat de fonduri pentru reabilitarea bazei materiale. In mediul rural, exista inca scoli cu toalete in curte si fara apa potabila. De asemenea, in unele situatii, scolile sunt incalzite cu sobe vechi si degradate. Potrivit standardelor europene, pentru a asigura un mediu de invatare adecvat, unitatile de invatamant trebuie sa aiba in dotare laboratoare, biblioteci, baze sportive, sali de clasa dotate corespunzator, dar si spatii destinate activitatilor extra-curriculare", a precizat sursa citata.

Totodata, elevii cer decontarea integrala a cheltuielilor de transport pentru elevii navetisti.

"Consiliul National al Elevilor considera dezavantajoasa ordonanta guvernului privind decontarea transportului elevilor care nu pot fi scolarizati in localitatea de domiciliu si solicita acoperirea totala a cheltuielilor de transport conform Legii Educatiei Nationale", se mai arata in comunicat, precizandu-se ca suma maxima decontata pentru un abonament lunar emis pentru distanta de 50 de kilometri este de 120 lei. Lipsa decontarii integrale a abonamentului "determina, in continuare, o crestere a ratei abandonului scolar, in conditiile in care exista familii cu venituri mici care nu pot cofinanta cheltuielile de transport", mai spune CNE.

Elevii mai cer si cresterea alocatiilor, valoarea acestora fiind neschimbata din 2009, si anume 42 de lei (aproape 10 euro).

Totodata, ei mai cer manuale gratuite pentru elevii claselor a XI-a si a XII-a, revizuirea curriculumului scolar si a continuturilor manualelor scolare si adaptarea invatamantului tehnologic la cerintele agenilor economici

"Elevii sunt beneficiarii directi ai sistemului educational, cei care se supun normelor prevazute de Legea Educatiei Nationale, in timp ce Guvernul nu isi respecta propriile asumari si angajamante fata de acestia si de sistemul educational, prin acordarea a 6% din PIB pentru educatie. Educatia este considerata ca fiind o prioritate nationala, insa nu a fost tratata corespunzator", a se mai mentioneaza in comunicatul CNE.

Proteste vor avea loc la Bucuresti, Timisoara, Cluj-Napoca, Iasi, Constanta, Galati, Baia Mare, Sibiu, Suceava, Oradea si Alba Iulia.

Printre nemultumirile studentilor se numara faptul ca universitatile, in contextul unei subfinantari constante a educatiei, au fost nevoite sa creasca taxele, sa comaseze grupe si facultati sau sa reduca si chiar sa opreasca, in unele cazuri, investitiile ce tin de imbunatatirea calitatii sistemului educational.

"Totodata, studentii sunt revoltati si de faptul ca bursele sociale sunt de 2 sau chiar de 3 ori mai mici decat prevede legea, ele nereusind sa acopere nici jumatate din costurile de masa si de cazare, de faptul ca jumatate dintre studentii din Romania ajung sa renunte la studii din motive financiare sau din cauza ca nu si-au ales corespunzator facultatea si de faptul ca Romania este la coada Uniunii Europene atat in ceea ce priveste finantarea educatiei cat si rata populatiei cu studii superioare", se mai arata in comunicatul ANOSR.

Pe langa alocarea a 6 la suta din PIB pentru educatie, studentii mai cer sa creasca finantarea de baza a universitatilor pana la valoarea ei din 2008, sa fie marita cu 30 la suta subventia camine-cantine, sa creasca si fondul de burse cu destinatie clara catre bursele sociale si sa existe investitii reale in centrele de consiliere si orientare in cariera si o metodologie care sa defineasca normele de functionare a acestora.

Demersurile studentilor pentru cresterea finantarii educatiei au inceput inca din ianuarie, cu initierea unei petitii de peste 100 de metri semnata de 10.000 de studenti din intreaga tara, care a fost depusa la Guvern si Parlament, dar care, potrivit ANOSR, "nu a starnit nicio reactie din partea institutiilor statului, acestea ignorand complet mesajul".

In 6 noiembrie, ANOSR s-a declarat solidara cu protestul din Capitala al cadrelor didactice, la care au participat peste 7.000 de membri ai Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI).

Sursa: mediafax.ro

foto: jurnalul.ro

     
Tag-uri: greva, elevi, Iasi
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii