ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

EDUCATIE
11-12-2012, ora 16:42

Elevii ieseni au sustinut astazi simularea la proba de Limba si literatura romana

Articol de Alexandra Stefanescu

Astazi, 11 decembrie a inceput seria simularilor organizate de catre Inspectoratul Scolar Judetean Iasi pentru elevii din clasele terminale. Astfel, la proba de Limba si literatura romana au participat 8 061 elevi de clasa a VIII-a din 190 de unitati de invatamant, in timp ce alti 6 171 elevi din 62 de scoli, au sustinut simularea examenului de bacalaureat.

Subiectele au fost unice pe judet, fiind elaborate de catre un grup de lucru coordonat de catre inspectorii de specialitate. Pentru ambele examene, s-au respectat modelul postat de catre M.E.C.T.S., programa pentru examenul de Evaluare nationala si de bacalaureat, precum si materia studiata pana in acest moment al anului scolar. De altfel, accentul s-a pus pe cerinte vizand pe de o parte genul liric (la clasa a VIII-a), pe de alta parte modernismul interbelic (pentru clasa a XII-a).

Concret, varianta pentru Evaluare Nationala include doua subiecte, punctate diferit. La primul dintre acestea (de 42 de puncte) textul suport il reprezinta creatia Miraj de iarna, semnata de A. E. Baconsky, pe marginea caruia sunt formulate cerinte accesibile, care vizeaza, in general, intelegerea si interpretarea acestuia. Prima compunere le solicita elevilor sa isi exprime opinia in legatura cu semnificatia titlului poeziei, urmarind cateva repere obligatorii.

Cel de-al doilea subiect, caruia i se acorda 36 de puncte, valorifica un text nonliterar, pe o tema accesibila si de interes actual-sarbatoarea Craciunului, cu cerinte care presupun cunostinte legate de vocabular, morfologie si sintaxa, gradate in ceea ce priveste dificultatea. In cea de a doua compunere pe care trebuie sa o elaboreze, elevii au de prezentat o intamplare reala sau imaginara petrecuta intr-o zi de Craciun, fiind astfel valorificate abilitatile de a relata evenimente derulate in succesiune, plasate temporal si spatial.

Pentru ambele compuneri, prima de 15-25 randuri, cealalta de 10-15 randuri, se acorda cate 12 puncte. In afara celor 10 puncte din oficiu, s-au acordat 12 puncte pentru redactarea intregii lucrari, distribuite pentru unitatea de compozitie, coerenta textului, ortografie si punctuatie.

Consideram ca varianta aceasta va realiza o ierarhie reala la nivelul claselor si scolilor, elevii cu un nivel mai slab de pregatire avand posibilitatea de a obtine o nota minima, in timp ce elevii care s-au pregatit constant si serios vor putea primi note care sa le rasplateasca efortul.

Referitor la varianta pentru proba examenului de bacalaureat, aceasta a inclus trei subiecte, fiecare de cate 30 de puncte.

La primul dintre acestea, textul nestudiat a fost selectat basmul cult, Doi feti cu stea in frunte, de Ioan Slavici, cu precizarea ca in adresa transmisa in retea in luna octombrie atat aceasta specie, cat si nuvela figurau in programa stabilita pentru simulare, constituind continuturi din clase anterioare. Pornind de la fragmentul dat, sunt formulate noua cerinte care vizeaza cunostintele de limba romana, de stilistica si de receptare a unei opere epice, cu particularitatile specifice (tip de narator, trasaturi ale genului epic). Cu exceptia unei cerinte care solicita comentarea unei secvente indicate, in 6-10 randuri, toate celelalte au un grad mediu de dificultate, inclusiv cea referitoare la prezenta fantasticului in textul citat. Subiectul al II-lea verifica modul in care se cunosc regulile de redactare a unui text de tip argumentativ, de 15-30 de randuri, despre importanta prieteniei in pregatirea pentru viata a unui tanar. Noutatea o reprezinta lipsa unui citat, ca suport in argumentarea unui punct de vedere personal, accentul deplasandu-se pe formularea unor opinii proprii.

La subiectul al III-lea, elevii au de redactat un eseu de 2-3 pagini despre structura, limbajul si expresivitatea textului poetic, avand ca suport o opera literara studiata, apartinand lui Tudor Arghezi, Lucian Blaga sau Ion Barbu. S-a optat pentru acest subiect pentru ca cei trei scriitori mentionati au fost studiati in acest semestru, dorindu-se verificarea modului in care elevii se pot raporta la o astfel de cerinta, evident mai pretentioasa decat una pe marginea unui text epic.

In ansamblu, varianta este accesibila, echilibrata, cu abordarea unor aspecte fundamentale referitoare la cele doua genuri literare studiate, liric si epic. Consideram ca elevii de nivel mediu pot depasi pragul unei note minime de promovare in conditii de examen, iar cei cu o pregatire foarte buna pot aborda cerinte mai nuantate, care sa reflecte lecturile lor, capacitatea de analiza si de interpretare critica.

Printre aspectele organizatorice mentionam faptul ca evaluarea se va realiza de catre doi profesori din scoala (scolile din mediul rural cu un singur profesor la disciplina vor solicita scolilor vecine un al doilea profesor evaluator), conform precizarilor din metodologiile de organizare si desfasurare a celor doua examene nationale.

"Notele obtinute de elevi la simulare vor fi aduse la cunostinta parintilor, iar rezultatele si rezolvarea subiectelor vor fi analizate obligatoriu la clasa. Precizam ca organizarea acestei simulari este o prima etapa in concordanta cu Strategia Inspectoratului Scolar Judetean Iasi privind ameliorarea rezultatelor la examenele nationale in anul scolar 2012-2013 – examenul de bacalaureat national si evaluarea nationala pentru absolventii de clasa a VIII-a, constituind o prioritate demersului nostru, intrucat va permite adaptarea traseelor didactice la nevoile elevilor, prin realizarea unui program de activitati remediale sau de pregatire eficienta a elevilor, la nivel ridicat, de performanta, la disciplinele la care se sustin probe in cadrul examenelor nationaleʺ,considerainspector scolar general, prof.dr. Camelia Gavrila.

Foto: rtv.net

     
Tag-uri: simulare, elevi, Iasi
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii