A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1734875185.4356.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Educatie ecologica in comuna Scanteia din Iasi
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
04-09-2013, ora 08:01

Educatie ecologica in comuna Scanteia din Iasi

Articol de Alexandra Stefanescu

Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice organizeaza miercuri 4 septembrie in comuna SCANTEIA judetul IASI un seminar local din cadrul Campaniei de sensibilizare si constientizare publica a Proiectului “Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti”, care consta in comunicarea directa cu cetatenii .

Intalnirea expetilor de mediu cu cetatenii va avea loc la sediul primariei SCANTEIA incepand cu orele 10.00.

Obiectivul Seminariilor Locale este de informare si educare a cetatenilor in directia constientizarii impactului major pe care il are poluarea cu nutrienti asupra sanatatii si calitatii vietii.

Evenimentele se deruleaza in perioada 30august- 19 septembrie a.c. in 42 de comune din judetele NEAMT, SUCEAVA, BOTOSANI, IASI, BACAU, BRAILA, GALATI, IALOMITA, BIHOR, SATU MARE, MARAMURES, CLUJ, BISTRITA NASAUD.

Prin aceasta actiune se doreste imbunatatirea practicilor si comportamentelor individuale, de familie si institutionale in zonele rurale din Romania (in special in comunele desemnate ca zone vulnerabile la poluarea cu nitrati), in ceea ce priveste gestionarea gunoiului de grajd si a deseurilor menajere, precum si combaterea poluarii cu nutrienti a apelor si solului si crearea premizelor pentru o agricultura durabila.

In cadrul intalnirii cu cetatenii, expertii de mediu vor face cunoscute cele mai importante informatii cu privire la:

1. Calitatea apei

2. Igiena apei si sanitatie

3. Managementul deseurilor menajere

4. Managementul gunoiului de grajd

5. Aplicarea ingrasamintelor

6. Implicatiile prevederilor Directivei Nitrati la acordarea subventiilor pentru fermieri

De asemenea, in cadrul acestui seminar se vor vizita cateva gospodarii si se vor efectua urmatoarelor activitati:

- inspectia sanitara a fantanii –testarea apei din fantana;

- interpretarea rezultatelor privind calitatea apei in raport cu scorul de risc;

- discutarea situatiei constatate, cu accent pe solutiile practice pentru remedierea problemelor existente.

In Romania peste 1.900 de localitati sunt vulnerabile la poluarea cu nitrati.

Proiectul “Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti” are ca scop reducerea poluarii apei si solului cu nutrienti prin investitii pentru depozitarea gunoiului de grajd si informarea publicului pentru pastrarea surselor de apa curate. Investititiile se deruleaza in 69 de localitati din zone vulnerabile la poluarea cu nutrienti.

Campania de promovare a Proiectului urmareste constientizarea oamenilor la riscul poluarii cu nitrati si responsabilizarea acestora pentru depozitarea deseurilor animale.

In randul tarilor membre ale Uniunii Europene, Romania are cele mai mari probleme legate de poluarea apelor si a solurilor cu nitriti si nitrati. Prin gestionarea haotica a gunoiului de grajd se ajunge la poluarea apelor si a solului.

Este afectata sanatatea oamenilor, uneori se ajunge chiar la tragedii in randul nou nascutilor, cea mai sensibila categorie de populatie.

Potrivit normelor in vigoare, din cauza potentialului nociv pe care il reprezinta, nitratii au fost inclusi in categoria substantelor toxice din apa potabila. Limita sanitara maxima admisa pentru nitrati in apa potabila este de 50 mg/litru, la fel ca in Uniunea Europeana.

Foto: reacolta.eu

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii