Acum: 3 °C
Astazi:
Max: 6 °C
Min: 1 °C
Maine:
Max: 6 °C
Min: -2 °C
STIRI LOCALE
Educatie ecologica in comuna Grajduri din Iasi
Articol de Madalina IrimiaMinisterul Mediului si Schimbarilor climatice organizeaza astazi in comuna Grajduri, judetul Iasi, Seminarul pentru formare de formatori, educatie ecologica. Seminarul este un eveniment derulat in cadrul Campaniei de sensibilizare si constientizare a Proiectului “Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti”.
Evenimentul are loc la sediul primariei din comuna Grajduri judetul Iasi incepand cu orele 10.00.
Obiectivul principal al seminarului este acela de a crea un grup de promotori locali care sa sensibilizeze opinia publica si tanara generatie cu privire la problemele de sanatate din mediul rural generate de poluarea din surse agricole si menajere, cu accent puternic pe calitatea apei, sanitatie, comportament igienic si facilitati sanitare, practici agricole prietenoase cu mediul. Prin aceste actiuni se doreste imbunatatirea practicilor si comportamentelor individuale, de familie si institutionale in zonele rurale din Romania (in special in comunele desemnate ca zone vulnerabile la poluarea cu nitrati), in ceea ce priveste sanitatia, igiena si managementul gunoiului de grajd.
Selectia grupului de promotori, a avut la baza ideea ca, prin prisma profesiei practicate (profesori, invatatori, medici, preoti), acestia pot contribui cu experienta personala in instruirea copiilor si a intregii comunitati locale pentru inducerea de schimbari comportamentale si crearea unei atitudini pozitive in relatia lor cu mediul inconjurator.
In cadrul sesiunii de formare, expertii vor instrui participantii selectati pe baza unui manual elaborat in cadrul campaniei , asupra urmatoarele aspecte:
- metodologia de formare de formatori (grupuri tinta, principiile invatarii, metode de instruire, evaluarea performantei invatarii etc);
- calitatea apei (principalele surse de poluare, poluarea din surse agricole si menajere, vulnerabilitatea la poluarea cu nitrati a apelor de suprafata si subterane etc);
- sanitatia in mediul rural (managementul apei reziduale in mediul rural, managementul deseurilor menajere, managementul gunoiului de grajd etc);
- relatia intre calitatea apei potabile si sanatate (necesarul de apa, bolile posibil asociate apei, igiena aprovizionarii cu apa etc);
- cele mai bune practici agricole pentru protectia apelor impotriva poluarii.
Preocuparea pentru pastrarea surselor de apa este o prioritate in contextul in care peste 1.900 de localitati din Romania sunt vulnerabile la poluarea cu nitrati.
Nitratii sunt periculosi pentru ca apa infestata, odata consumata, scade rezistenta generala a organismului, iar sugarii si copiii pot chiar sa moara. Nitratii pot provoca, de asemenea, avorturi spontane si infertilitate masculina.
Proiectul “Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti” are ca scop reducerea poluarii apei si solului cu nutrienti prin investitii pentru depozitarea gunoiului de grajd si informarea publicului pentru pastrarea surselor de apa curate. Investititiile se deruleaza in 69 de localitati din zone vulnerabile la poluarea cu nutrienti. Campania de promovare a Proiectului urmareste constientizarea oamenilor la riscul poluarii cu nitrati si responsabilizarea acestora pentru depozitarea deseurilor animale.
In randul tarilor membre ale Uniunii Europene, Romania are cele mai mari probleme legate de poluarea apelor si a solurilor cu nitriti si nitrati. Prin gestionarea haotica a gunoiului de grajd se ajunge la poluarea apelor si a solului.
Este afectata sanatatea oamenilor, uneori se ajunge chiar la tragedii in randul nou nascutilor, cea mai sensibila categorie de populatie.
Potrivit normelor in vigoare, din cauza potentialului nociv pe care il reprezinta, nitratii au fost inclusi in categoria substantelor toxice din apa potabila. Limita sanitara maxima admisa pentru nitrati in apa potabila este de 50 mg/litru, la fel ca in Uniunea Europeana.
Foto: recolta.eu
Reduceri & Promotii
Vezi Reduceri & PromotiiNewsletter
Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri zilnic via email