A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1734921352.9699.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Dragobete, sarbatoarea iubirii la romani
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
24-02-2013, ora 07:18

Dragobete, sarbatoarea iubirii la romani

Articol de Madalina Irimia

Dragobetele este o sarbatoare cu radacini slave de rit vechi celebrata in Romania pe 24 februarie. Sarbatoarea de Dragobete este considerata echivalentul sarbatorii Valentine's Day, sau ziua Sfantului Valentin, sarbatoare a iubirii. Dragobetele este o sarbatoare cu o traditie relativ noua, avand o vechime in jurul a 170-180 de ani de la patrunderea ei in teritoriile romanesti si pastrate cu precadere in sud-vestul Romaniei.

Traditii

Imbracati desarbatoare, fetele si flacaii se intalneau in fata bisericii si plecau sa caute prin paduri si lunci, flori de primavara. Daca se gaseau si fragi infloriti, acestia erau adunati in buchete si se puneau ulterior in lautoarea fetelor, timp in care se rosteau cuvintele: „Floride fraga/Din luna lui Faur/La toata lumea sa fiu draga / Uraciunile sa le desparti”. Pe dealurile din sat se aprindeau focuri, iar in jurul lor stateau si vorbeau fetele si baietii. La ora pranzului, fetele se intorceau in sat alergand, obicei numit zburatorit, urmarite de cate un baiat caruia ii cazuse draga. Daca baiatul era iute de picior si o ajungea, iar fata il placea, il saruta in vazul tuturor. De aici provine expresia Dragobetele saruta fetele! Sarutul acesta semnifica logodna celor doi pentru un an, sau chiar pentru mai mult, Dragobetele fiind un prilej pentru a-ti afisa dragostea in fata comunitatii.

Unii tineri, in Ziua de Dragobete, isi crestau bratul in forma de cruce, dupa care isi suprapuneau taieturile, devenind astfel frati, si, respectiv, surori de cruce. Se luau defrati si de surori si fara ritualul de crestare a bratelor, doar prin imbratisari, sarutari fratesti si juramant de ajutor reciproc. Cei ce se infrateau sau se luau surori de cruce faceau un ospat pentru prieteni”, a afirmat Simion Florea Marian. Folcloristul roman Constantin Radulescu-Codin, in lucrarea „Sarbatorile poporului cu obiceiurile, credintele si unele traditii legate de ele.” scria: „Dragobete e flacau iubiet si umbla prin paduri dupa fetele si femeile care au lucrat in ziua de Dragobete. Le prinde si le face de rasul lumii, atunci cand ele se duc dupa lemne, flori, bureti ...”. De aici si provine raspandita expresie adresata fetelor mari si nevestelor tinere, care indrazneau sa lucreze in aceasta zi: „Nu te prinda Dragobete prin padure!”.

In aceasta zi, oamenii mai invarsta trebuiau sa aiba grija de toate animalele din ograda, dar si de pasarile cerului. Nu se sacrificau animale pentru ca astfel s-ar fi stricat rostul imperecherilor. Femeile obisnuiau sa atinga un barbat din alt sat, pentru a fi dragastoase intreg anul. Fetele mari strangeau de cu seara ultimele ramasite dezapada, numita zapada zanelor, iarapa topita din omat era folosita pe parcursul anului pentru infrumusetare si pentru diferite descantece de dragoste. Exista o serie de obiceiuri in zona rurala legate de aceasta sarbatoare. Barbatii nu trebuie sa le supere pe femei, sa nu se certe cu ele, pentru ca altfel nu le va merge bine in tot anul. Tinerii considera ca in aceasta zi trebuie sa glumeasca si sa respecte sarbatoarea pentru a fi indragostiti tot anul. Iar daca in aceasta zi nu se va fi intalnit fata cu vreun baiat, se crede ca tot anul nu va fi iubita de nici un reprezentat al sexului opus. In aceasta zi, nu se coase si nu se lucreaza la camp si se face curatenie generala in casa, pentru ca tot ce urmeaza sa fie cu spor. In unele sate se scotea din pamant radacina de spanz, cu multiple utilizari in medicina populara.

Sfantul Valentin botezand-o pe Sfanta Lucilla

Organizatia de Tineret a Partidului Liberal din Republica Moldova organizeaza anual din 2006 o manifestatie in centrul capitalei pentru a promova sarbatoarea de Dragobete. Presedintele OTPL Sergiu Boghean considera ca numai prin promovarea ei, ea se va transforma intr-o celebrare nationala: „Sunt bucuros ca multi cunosc ce sarbatoare marcam astazi si cred ca nu va mai dura mult pana va reinvia si la noi acest obicei. Prin actiunea de astazi vrem sa aducem la cunostinta faptul ca avem sarbatoarea noastra, mostenita de la daci si ar fi pacat sa ne pierdem traditiile”.

Dupa 1990, romanii au importat din Vestul Europei Valentine's Day, sarbatorita pe 14 februarie si considerata Ziua Indragostitilor. Au existat insa si contestari ale acestei datini, unele persoane acordand o importanta mai mare pastrarii traditiilor autohtone si, implicit, sarbatorirea zilei de Dragobete la 24 februarie in locul acesteia. Unele publicatii sau companii au inceput sa conduca campanii pro-Dragobete, sub sloganul „De Dragobete iubeste romaneste!”. In Romania, celebrarea Sfantului Valentin a luat amploare datorita comercializarii diferitelor produse avand aceasta tematica.

Sursa: wikipedia

Foto: plairomanesc.ro

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (1)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii