Acum: 3 °C
Astazi:
Max: 6 °C
Min: 1 °C
Maine:
Max: 6 °C
Min: -2 °C
STIRI LOCALE
Dr. Raed Arafat: Mi se spunea „nu atingeti nici un pacient, pentru ca sunteti cetatean strain”
Articol de Alexandra StefanescuAflat la Iasi, unde a sustinut o conferinta motivationala la invitatia Universitatii de Medicina si Farmacie „Gr. T. Popa”, dr. Raed Arafat, secretar de stat in Ministerul Sanatatii, a declarat ca sistemul medical sufera mult din cauza incoerentei din infrastructura.
„Exista la Iasi un spital judetean de urgenta la functioneaza in nu-stiu-cate cladiri. Sunt clinici rupte de spital in cladirile lor, deci pana nu se face o cladire unitara, care sa puna totul la un loc in favoarea pacientului, nu se va putea trece mai departe. Pacientul care ajunge in stare critica la spital trebuie sa aiba toate resursele langa el. Specialistii trebuie sa vina la bolnav si sa i se decida intrarea sau nu la terapie intensiva sau in alta parte. Eu voi parafraza un coleg american care a facut un audit acum cativa la Iasi si care, vazand cum functioneaza lucrurile, a spus “Pentru a trata un pacient in stare grava, cu mai multe leziuni, aici e nevoie sa-l tai si sa duci fiecare bucata intr-o bucata a Iasului” ”, a declarat la Iasi, dr. Raed Arafat.
„Problema majora a sistemului medical din Romania cred ca ramane cea a finantarii, pentru ca stam cel mai prost la nivelul Uniunii Europene. Trebuie atrase fonduri. Trebuie rezolvata infrastructura. Iasul e unul din exemplele majore, alaturi de Cluj-Napoca, unde consider ca sistemul sufera mult de incoerenta din infrastructura,” a continuat dr. Raed Arafat.
Sub titlul „Unde am fost, unde suntem si unde vrem sa ajungem in medicina de urgenta”, dr. Raed Arafat a spus publicului numeros al conferintei organizate de Universitatea de Medicina si Farmacie „Gr. T. Popa”, in cadrul Festivalului International al Educatiei, povestea SMURD-ului, un proiect care a inceput sub amenintarea prejudecatilor si-a indoielilor. Prima masina de Terapie Intensiva a venit din Germania, printr-o donatie inlesnita de prieteniile medicului legate in timpul stagiilor de voluntariat in medicina de urgenta.
„Aveam, atunci, pentru prima data, posibilitatea sa facem tot ce se putea. Imi amintesc de familia unui bolnav, un pacient care a facut stop cardiac. El a murit, insa dupa incercarile noastre de a-l resuscita rapid, intr-o masina dotata pentru asa ceva, familia mi-a multumit”, a povestit dr. Arafat.
Insa o anumita doza de neincredere s-a perpetuat. „Nu atingeti nici un pacient pana nu il vede un specialist, pentru ca sunteti cetatean strain”, i se spunea.
Reduceri & Promotii
Vezi Reduceri & PromotiiNewsletter
Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri zilnic via email