A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1720258776.8455.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Doua regiuni din Slovacia sunt interesate de aderarea la GECT Euronest
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
27-02-2013, ora 16:31

Doua regiuni din Slovacia sunt interesate de aderarea la GECT Euronest

Articol de Alexandra Stefanescu

La sfarsitul saptamanii trecute, Presedintele Consiliului Judetean Iasi, Cristian Adomnitei, a participat la cea de-a doua editie a intalnirii autoritatilor de avizare a Gruparilor Europene de Cooperare Teritoriala (GECT), organizata de Ministerul Justitiei si Afacerilor Publice din Ungaria.

Evenimentul a avut loc la Budapesta, in cadrul Grupului de la Visegrad 4+2 si a viitoarei Presedintii Ungare a Central European Initiative. Intalnirea autoritatilor mentionate s-a bucurat de participarea unor inalti reprezentanti ai Comisiei Europene, ai Comitetului Regiunilor si ai autoritatilor de avizare din peste zece state membre ale Uniunii Europene si state terte si s-a axat pe diseminarea modificarilor Regulamentului Comisiei Europene de functionare a GECT, pe participarea statelor terte la acest instrument inovator si pe posibilitatile de finantare in perioada 2014-2020.

Am prezentat autoritatilor din Ungaria propunerea noastra, cea de constituire a unui GECT cu sediul in Romania, destinat cresterii coeziunii teritoriale, sociale si economice a teritoriilor participante si axat pe promovarea de proiecte in domeniul infrastructurii de transport, agriculturii, turismului, culturii si sectorului cercetare-dezvoltare-inovare. Am discutat si despre rolul strategic pe care entitatile de tip GECT il pot juca in politica de dezvoltare pe termen mediu si lung a regiunilor europene, in general, si a Regiunii Nord-Est, in special”, a declarat Cristian Adomnitei.

Totodata, ca urmare a vizitei intreprinse de domnia sa in Slovacia in cursul lunii ianuarie, reprezentantii Consiliului Regional Trnava si ai Consiliului Regional Presov au anuntat participarea unor delegatii formate din experti tehnici si juristi la intalnirea de lucru cu echipele de experti ai celorlalti parteneri. Totodata, Consiliul Judetean Iasi asteapta raspuns din partea Regiunii poloneze Silezia Inferioara si eventuali parteneri din Ungaria. Evenimentul va avea loc la sfarsitul lunii martie, la Iasi.

Consiliul Judetean Iasi, in calitate de lider al Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitara EURONEST, a initiat, in luna septembrie 2012, demersurile de constituire a GECT Euronest, cu sediul in Romania care sa reuneasca parteneri din Polonia, Slovacia si Ungaria. In luna octombrie a anului trecut a avut loc la Iasi prima intalnire a GECT Euronest, in cadrul careia a fost semnat acordul de intentie de participare la GECT intre ADI Euronest si Regiunea Podkarpackie (Polonia).

La acest demers a aderat, intre timp, si Consiliul Judetean Maramures. Printre beneficiile pe care le aduce in mod direct participarea autoritatilor locale in GECT EURONEST se numara accesul la toate programele de finantare gestionate de Comisia Europeana (este asigurata eligibilitatea ab initio), posibilitatea de a gestiona, in calitate de Autoritate de Management, propriul program la nivelul ariei de interventie – inclusiv in cadrul Facilitati Connecting Europe, al instrumentelor de vecinatate etcetera -, accesul la credite cu dobanzi subventionate de Banca Europeana, furnizarea de servicii in comun in domeniul transporturilor, al asistentei medicale, dar si promovarea, la nivelul administratiei europene, printr-o voce comuna si credibila, a prioritatilor majore de investitii (in special infrastructura) din Regiune.

     
Tag-uri: GECT, Iasi, CJ
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii