A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1731708172.0169.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Doliu in lumea academica ieseana
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
29-09-2012, ora 09:00

Doliu in lumea academica ieseana

Articol de Madalina Irimia

Doi dintre cei mai iubiti profesori ieseni, prof. univ. dr. Ioan Ciuperca, de la Facultatea de Istorie si prof. univ. dr. Ilie Danilov, de la Litere au trecut la cele vesnice.

Ioan Ciuperca s-a nascut la 19 mai 1940 in Odobesti (Bacau). A fost pentru mai bine de 35 de ani membru al colectivului de cadre didactice a Facultatii de istorie din cadrul Universitatii „Alexandru Ioan Cuza. A publicat peste 10 volume de autor si aproape 50 de studii si articole. A editat, de asemenea, si manuale de istorie pentru liceu. Contributia sa la istoria universala, istoria relatiilor internationale si a fenomenului totalitar a fost recunoscuta pe plan national. Intre 1996 si 2003 a fost decanul Facultatii de Istorie, iar intre 1992-1996 si 2003-2005 a fost sef al catedrei de Istorie Universala a Facultatii de Istorie, Universitatea „Al.I. Cuza” Iasi. A fost bursier IREX (1978-1979) (Washington D.C.) si bursier Fulbright la Universitatea Nebraska la Omaha (UNO) (1984-1986). A facut parte din Comisia Internationala pentru Studierea Holocaustului in Romania – „Elie Wiesel”. Pentru activitatea sa academica a fost decorat, in anul 2005, de catre presedintele Romaniei, cu Ordinul „Meritul Cultural” in grad de Cavaler.

Ilie Danilov s-a nascut la 2 august 1946 in orasul Sulina, judetul Tulcea intr-o familie de rusi lipoveni, ca fiu al Melaniei si al lui Elefteri Danilov. La nasterea copilului, tatal sau era marinar, iar mama casnica. Studiile le-a inceput in orasul natal, absolvind gimnaziul, si le-a continuat la Tulcea unde, in 1964, a absolvit liceul. S-a inscris la concursul de admitere la Institutul Superior de Marina din Constanta, sectia Ofiteri de punte pentru flota comerciala, dar a fost respins din motive medicale. In toamna aceluiasi an a fost incorporat, satisfacandu-si stagiul militar, ca plansetist, intr-o unitate militara de artilerie antiaeriana din Bucuresti. Lasat la vatra, in februarie 1966, a revenit in orasul natal si s-a angajat la Consiliul Popular Sulina in functia de contabil principal, pregatindu-se, in paralel pentru admitere la facultate.

Intra la Filolgie, la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iasi, pe care a absolvit-o in 1971 ca sef de promotie al sectiei de rusa-romana. Nominalizat in invatamantul superior, a fost repartizat la Catedra de Limbi Moderne a Institutului de Medicina si Farmacie din Iasi (in prezent Universitatea de Medicina si Farmacie Grigore T. Popa din Iasi). In 1996 si-a luat doctoratul in filologie la Craiova, la profesorul Gheorghe Bolocan (reputat lingvist, cel mai mare autor de dictionare bilingve ruso-romane si romano-ruse). In 1999 s-a transferat, prin concurs, pe post de conferentiar, la Catedra de Slavistica “Petru Caraman” a Universitatii “Al. I. Cuza”. Este autorul a numeroase lucrari stiintifice si carti de specialitate in domeniul lingvisticii, culegeri de texte si manuale de limba romana pentru studentii straini. Intre 1981-1984 a functionat ca lector de limba, cultura si civilizatie romana la Beijing, China, iar intre 1992-1995 la Veliko Tarnovo, Bulgaria.

In literatura a debutat in nr. 7/1984 al revistei "Contemporanul", cu eseul Dragonul, mitica emblema a Chinei. A publicat poezie, proza si teatru in periodice, iar editorial a debutat in 1999, la Editura Junimea, cu volumul de proza umoristica scurta Facatorii de minuni din Arbanasia.

     
Tag-uri: UAIC, profesori, deces, Iasi
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii