ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SANATATE
04-05-2012, ora 11:54

Doi ieseni au cazut victime radiatiilor ultraviolete si au ajuns la spital

Articol de Alexandra Stefanescu

Un barbat de 32 de ani din Comarna a lucrat timp de doua zile in soarele amiezii. Acesta a ajuns la urgente prezentand cefalee, greturi, varsaturi si arsuri de gradul II pe aproximativ 36% suprafata corporala.

Pacientul a beneficiat de evaluare clinica, imagistica si biologica, antalgice, profilaxie antitetanica iar examenele toxicologice au aratat o alcoolemie de peste 300mg%. Reamintim ca in aceasta perioada imbracamintea trebuie sa fie lejera, de culoare deschisa, sa includa palaria si ochelarii de soare iar munca in soare la orele pranzului ar trebui sa fie evitata, eventual alternand perioadele de activitate fizica cu cele de repaus in spatii racoroase. Consumul de alcool va face victima sigura a caldurii asa ca asigurati hidratarea prin 1,5-2 litrii de lichide constand in apa, ceai, suc de fructe sau iaurt”, a declarat medicul Tudor Ciuhodaru.

Si zonele de agrement pot fi periculoase iar expunerea prelungita la soare va poate crea probleme serioase.Un tanar de 25 de ani a ajuns la spital cu arsuri de gradul II pe fata, torace anterior si posterior, brate si abdomen dupa ce a stat peste 12 ore la pescuit. Pentru a ameliora durerile barbatul si-a acoperit arsurile cu iaurt.

A fost evaluat clinic, imagistic si biologic, stabilizat iar prelucrarea arsurilor a fost ingreunata de prezenta iaurtului. Prognosticul este rezervat din cauza multiplelor complicatii posibile. Nu aplicati ulei, sare, varza, creme, iaurt, vata pe arsuri. Este suficienta toaleta cu ser fiziologic sau apa curata si pansament steril sau un prosop curat dupa care e obligatorie adresarea unui centru specializat in terapia arsurilor”, a precizat Ciuhodaru.

In caz de aparitie a manifestarilor legate de expunerea la caldura (crampele de caldura, insolatia, epuizarea, socul hipertermic ), medicii recomanda:

1.Odihna in spatiu umbrit si racoros ;

2.Consum de lichide (apa, sucuri de fructe, ceaiuri, iaurt ) ;

3.Scaderea temperaturii corpului ( udat si ventilat) ;

4.Activitatea fizica se reia dupa citeva ore.

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii