A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1737453018.0628.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Doar 1 din 4 cetateni ai UE cunoaste faptul ca 112 este Numarul European de Urgenta
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
12-02-2013, ora 10:05

Doar 1 din 4 cetateni ai UE cunoaste faptul ca 112 este Numarul European de Urgenta

Articol de Diana Dumitriu

La nivel european, doar 1 din 4 cetateni ai UE cunoaste faptul ca 112 este Numarul de Urgenta pe care il poate apela in toate tarile Uniunii Europene. Mai mult decat atat, aceasta cifra stagneaza de ani de zile si variaza semnificativ in tarile europene. Astfel, incepand cu 2009, in mai mult de 25 de tari din Europa sunt organizate activitati de sensibilizare a populatiei cu ocazia celebrarii Zilei Europene 112 care are loc pe 11 februarie in fiecare an.

Sarbatorirea Zilei Europene 112 este un pas crucial in promovarea 112, mai ales in zilele noastre cand cetatenii calatoresc mai mult decat oricand catre locul de munca, catre locul unde isi defasoara studiile, in vacante. In acest an, se asteapta ca numarul de tari care organizeaza Ziua 112 sa fie mai mare ca niciodata. In majoritatea tarilor europene au loc sesiuni de informare si prezentari despre 112 in scoli, Ziua Usilor Deschise si vizite in centrele de urgenta 112. Mai multe tari au ales ca in 2013, sa sarbatoreasca Ziua 112 in jurul conceptului de resuscitare cardiopulmonara (CPR), intrucat marea majoritate a europenilor nu stiu cum sa efectueze procedurile de resuscitare in cazul in care sunt martorii unui stop cardiac.

"Numarul semnificativ de tari care organizeaza Ziua Europeana 112 subliniaza importanta cresterii gradului de constientizare la nivelul UE, in special pe parcursul acestui An al Cetatenilor. Niveluri mai bune de sensibilizare si calitate a serviciului 112 ar reprezenta, cu siguranta, un mare beneficiu pentru cetatenii europeni care se deplaseaza in cadrul Pietei Unice precum si pentru serviciile de urgenta care fac eforturi sa raspunda sutelor de milioane de apeluri de urgenta pe care le primesc in fiecare an ", a comentat Olivier Paul Morandini, Presedintele Asociatiei Europene a Numarului de Urgenta, EENA.

In anul care a trecut, in Romania, Serviciul de Telecomunicatii Speciale, in calitate de administrator al Sistemului National Unic pentru Apeluri de Urgenta, a desfasurat numeroase activitati de educare – informare: in zonele turistice montane si pe litoral, campanie in gari, aerogari, trenuri, statiile de metrou si pe principalele drumuri nationale, au fost difuzate spoturi 112 la posturile de radio si televiziune, au avut loc vizite ale elevilor in dispeceratele 112, o ampla actiune impreuna cu Biserica Ortodoxa Romana dar si multe alte activitati punctuale.

Sistemul National Unic pentru Apeluri de Urgenta 112 a devenit, in doar cativa ani, unul dintre cele mai prestigioase si de incredere servicii puse de catre stat in slujba salvarii vietii oamenilor, a protejarii proprietatii si a mediului. Este un adevarat brand national. Numarul 112 face parte din cotidian, este parte a societatii si isi confirma zilnic, minut cu minut, utilitatea. Daca 112 nu ar fi existat el ar fi trebuit inventat”, a spus Directorul Serviciului de Telecomunicatii Speciale, General inginer Marcel Opris.

Numarul pan-european de urgenta 112 a fost creat in 1991.

In aprilie 2005, Sistemul National Unic pentru Apeluri de Urgenta 112 a devenit operational in toata Romania.

Incepand cu anul 2008, 112 este unicul numar de urgenta care poate fi folosit de pe orice telefon fix, telefon public sau mobil pentru a ajunge, gratuit, la serviciile de urgenta (ambulanta, pompieri si politie) in orice tara a Uniunii Europene.

Numarul unic pentru apeluri de urgenta 112 trebuie folosit doar atunci cind este necesara interventia agentiilor specializate de urgenta, pentru asigurarea asistentei imediate in situatii in care este periclitata viata, integritatea ori sanatatea cetateanului, ordinea publica, proprietatea publica sau privata ori mediul.

Ultimul Eurobarometru al Comisiei Europene, referitor la numarul unic european de urgenta 112, arata ca Romania se afla pe primele locuri in ceea ce priveste informarea si educarea populatiei in UE.

In acest domeniu, Serviciul de Telecomunicatii Speciale realizeaza campanii de educare, avand ca target principal tinerii si turistii romani si straini aflati in tara noastra.

Specialistii 112 si ofiterii de relatii publice continua Campania nationala referitoare la numarul unic de urgenta.

Foto: m.rfi.ro

     
Tag-uri: apel, urgenta, 112
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii