A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1736145323.5706.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Diversitate etnica si confesionala la Iasi in perioada interbelica
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

CULTURA
09-06-2015, ora 12:05

Diversitate etnica si confesionala la Iasi in perioada interbelica

Articol de Cristian Amariei
In cadrul proiectului „Istoria minoritatilor – o abordare cultural artistica a diversitatii”, Primaria Municipiului Iasi si Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” organizeaza conferinta „Diversitate etnica si confesionala la Iasi in perioada interbelica”. Conferinta va avea loc joi, 11 iunie, de la ora 17.00, la Muzeul Universitatii si va fi sustinuta de Conf. Univ. Dr. Lucian Leustean.

Expunerea porneste de la faptul ca Romania Mare din perioada interbelica era un stat semnificativ diferit din multe puncte de vedere, dar in special din perspectiva compozitiei etnice. Largirea teritoriului, modificarea structurii etnice si realizarea unirii propriu-zise au pus probleme reale de adaptare nu numai majoritatii romanesti, ci si diverselor minoritati etnice si confesionale traitoare in cadrul statului roman.

Perioada interbelica a fost martora realizarii unui experiment cvasi-inedit pe plan international: protectia minoritatilor “de rasa, de limba si de religie”. Sistemul a fost unul limitat la Europa Centrala, Rasariteana si de Sud-Est, iar Romania a fost parte a sa. Conceputa la Conferinta de pace de la Paris, protectia minoritatilor din aceasta parte a Europei a fost gestionata de Liga Natiunilor.

In cadrul conferintei, Lucian Leustean va incerca sa prezinte locul si rolul statului roman in cadrul acestui sistem, ca si masura in care minoritatile din Iasi au fost interesate de protectia internationala. Pe de alta parte, este analizata structura etnica si confesionala a populatiei din orasul Iasi, potrivit recensamantului din 1930, dar si prezentata viata diverselor grupuri minoritare din Iasi – in special a evreilor, care reprezentau circa o treime din populatie – probleme cu care s-au confruntat minoritatile, concordia, dar si disfunctionalitatile din relatia cu majoritatea romaneasca. Vor fi prezentate, de asemenea, elemente legate de prezenta diverselor minoritati in viata politica locala, reprezentarea lor in Consiliul Local, problemele pe care le ridicau, interesele pe care le urmareau, precum si aspecte privind impactul diverselor grupuri minoritare in viata economica si culturala locala.

Conferinta „Diversitate etnica si confesionala la Iasi in perioada interbelica” este a cincea dintr-un proiect de sase conferinte tematice, generic intitulate „Iasi – oras al diversitatii culturale”, rezultatele acestui amplu demers stiintific urmand sa fie publicate intr-o monografie istorica a minoritatilor din Iasi.

Proiectul “Istoria minoritatilor – o abordare cultural artistica a diversitatii” este initiat de Primaria Municipiului Iasi in parteneriat cu Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” si Asociatia “Pro Roma” si este finantat printr-un Grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein si Guvernul Romaniei, prin Mecanismul Financiar SEE 2009-2014, programul “Promovarea diversitatii in cultura si arta in cadrul patrimoniului cultural”.
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii