A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1737586962.6244.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Directorul General al Institutului National al Patrimoniului anunta ca Iasul are prima sansa pentru titlul de Capitala Culturala Europeana in 2021
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
12-11-2013, ora 15:49

Directorul General al Institutului National al Patrimoniului anunta ca Iasul are prima sansa pentru titlul de Capitala Culturala Europeana in 2021

Articol de Alexandra Stefanescu

“Iasul are prima sansa pentru titlul de Capitala Culturala Europeana in 2021, din punct de vedere al patrimoniului construit. In acest context, Iasul reprezinta locatia perfecta, avand in vedere faptul ca este al doilea oras din tara, dupa Bucuresti, in ceea ce priveste numarul de monumente istorice“, a declarat dr. Alexandru MURARU, astazi, la Bucuresti, la cea de-a zecea expoconferinta internationala de arhitectura: RIFF 2013.

Expoconferintele de arhitectura au reunit pana in prezent peste 3000 de arhitecti si designeri din Europa, Asia si America, 400 de speakeri, 350 de companii, 220 de parteneri si sponsori, 115 parteneri media.

Evenimentul aduce impreuna lideri ai spatiului construit, arhitecti si contractori din Marea Britanie, Polonia, Norvegia, Slovacia, Ungaria, Cehia, Elvetia, Austria, si Romania, apreciati la nivel national si international pentru proiectele si realizarile lor.

RIFF 2013 a reunit peste 400 de arhitecti, proiectanti si companii de specialitate.

Alaturi de dr. Alexandru MURARU, Director General al INP, au mai participat arh. Stephen HODDER, Presedinte, Royal Institute of British Arhitects, Lilian ZAMFIROIU, Presedinte, Institutul Cultural Roman, Zeno BOGDANESCU, Rector, Universitatea de Arhitectura si Urbanism „Ion Mincu”, arh. Serban TIGANAS, Presedinte al Ordinului Arhitectilor din Romania, precum si nume de prestigiu ale mediului de afaceri, diplomati si lideri din domeniul arhitecturii si din industria constructiilor.

In 2021 Romania va fi din nou, printr-un oras, in centrul lumii culturale europene.

In 2007 Sibiul a fost invitat a fi Capitala Culturala a Europei alaturi de Luxembourg si a facut-o cu succes. Acest program European a dus la restaurarea, la dezvoltarea si la asezarea unui oras romanesc pe harta culturii europene.

Timisoara, Cluj, si Craiova sunt orasele care aspira la statutul de capitala culturala. Braila si Arad fac eforturi pentru a intra in competitia pentru titlul de Capitala Culturala Europeana 2021. In 2016 Romania isi va alege orasul care va fi in 2021 alaturi de un oras din Grecia, Capitala Culturala Europeana

Iasul reprezinta capitala culturala si simbolica a Romaniei. Avand in vedere atat patrimoniul construit cat si evenimente de anvergura care contribuie la infrastructura culturala precum FILIT, FIE, Seara Valorilor, Simpozionul National Monumentul- Traditie si Viitor, Iasul are toate sansele pentru a deveni Capitala Culturala Europeana in anul 2021. Mai mult decat atat, importanta istorica si traditia vor aduce coroana europeana in capitala Moldovei”, a declarat Alexandru MURARU, Director General al Institutului National al Patrimoniului.

Competitia “Capitala Europeana a Culturii” este lansata cu 6 ani in avans, pentru a oferi oraselor posibilitatea de a se pregati. Manifestarea aduce numeroase beneficii oraselor si regiunilor; desi ramane, in esenta, un eveniment cultural, ea genereaza beneficii sociale si economice semnificative, in special atunci cand este integrata intr-o strategie de dezvoltare pe termen lung, axata pe cultura.

De la crearea acestui titlul, in 1985, 46 de orase au fost desemnate “Capitale Europene ale Culturii’, pana in prezent. In 2012, Capitalele Europene ale Culturii au fost Guimaraes- Portugalia si Maribor- Slovenia.

Viitoarele “Capitale europene ale culturii” 2013-2019:

2013: Marsilia (Franta) si Kosice (Slovacia)

2014: Umea (Suedia) si Riga (Letonia)

2015: Mons (Belgia) si Plzen (Republica Ceha)

2016: Donostia-San Sebastian (Spania) si Wroclaw (Polonia)

2017: In Danemarca, Aarhus si Sonderborg se afla inca in competitie.

In Cipru, Nicosia si Paphos se afla inca in competitie.

2018: Tarile de Jos si Malta

2019: Italia si Bulgaria

foto: thewallpaperhd.com

     
Tag-uri: Iasi, capitala, cultura
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii