ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

EDUCATIE
27-03-2013, ora 10:03

Din 2 aprilie incep inscrierile pentru clasa pregatitoare

Articol de Madalina Irimia

Pe 2 aprilie incep inscrierile pentru clasa pregatitoare, dupa cum s-a precizat in calendarul propus de Ministerul Educatiei. In judetul Iasi sunt peste 6.000 de copii care urmeaza sa fie inscrisi in acest an in clasa zero.

In clasa pregatitoare se vor putea inscrie, pentru anul scolar 2013-2014, copiii care implinesc 6 ani pana la 31 august 2013, inclusiv, dar si, la solicitarea parintilor, cei care implinesc varsta de 6 ani in perioada 1 septembrie - 31 decembrie 2013, inclusiv, daca evaluarea dezvoltarii psihosomatice atesta pregatirea pentru parcurgerea cu succes a clasei pregatitoare.

Copiii care implinesc varsta de 7 ani pana la 31 august 2013, inclusiv, pot fi inscrisi, la cerere, in clasa I, chiar daca nu au parcurs, anterior, clasa pregatitoare. De asemenea, la solicitarea parintilor, in clasa I vor putea fi inscrisi copiii care implinesc 7 ani in perioada 1 septembrie - 31 decembrie 2013, inclusiv, daca evaluarea dezvoltarii psihosomatice atesta pregatirea pentru parcurgerea cu succes a clasei I.

Parintele va putea opta pentru inscrierea la scoala de circumscriptie (in aceasta situatie, copilul este automat inscris) sau pentru o unitate de invatamant, alta decat scoala de circumscriptie (in aceasta situatie, copilul este inscris in limita locurilor libere si, daca este cazul, pe baza criteriilor generale si specifice de departajare).

In situatia in care, intr-o unitate de invatamant, numarul cererilor de inscriere de la parinti al caror domiciliu se afla in afara circumscriptiei scolare este mai mare decat numarul de locuri libere, vor fi aplicate criterii de departajare, generale si specifice, stabilite in conformitate cu prevederile metodologiei.

La departajare, primele vor fi aplicate criteriile generale: copilul are un anumit tip de handicap; este orfan de unul sau de ambii parinti; provine de la casa de copii/centru de plasament/plasament familial; are un frate sau o sora inmatriculat/inmatriculata in unitatea de invatamant dorita.

Criteriile specifice, aplicate dupa cele generale si numai daca acestea nu reusesc sa faca departajarea intre copii, sunt elaborate de catre fiecare unitate de invatamant in parte, dar sunt aplicate pe baza unor documente doveditoare, prezentate de catre parinti/tutori legali si nu pot fi discriminatorii, respectiv trebuie sa tina cont de faptul ca toti copiii au drepturi egale, indiferent de conditia sociala, financiara, indiferent de nationalitate, rasa, religie, confesiune, sex etc.

Inscrierile vor avea loc in doua etape, conform calendarului propus de minister. Prima etapa este programata in perioada 2-22 aprilie (de luni pana vineri, intre orele 8.00 si 20.00, si sambata, intre orele 8.00 si 13.00), iar a doua, intre 8 si 17 mai.

La etapa a doua participa doar copiii care nu au fost cuprinsi intr-o unitate de invatamant, dupa prima etapa. Potrivit proiectului privind calendarul inscrierilor, daca, dupa prima etapa, copiii nu sunt cuprinsi in nicio unitate de invatamant, parintii vor completa o noua cerere de inscriere, repartizarea urmand sa se faca pe locurile ramase disponibile dupa prima etapa. Unitatile de invatamant sunt obligate sa afiseze situatia copiilor inscrisi si a locurilor ramase disponibile, dupa fiecare etapa de inscriere.

Actelenecesare la inscriere sunt: cerere-tip de inscriere; copii dupa actul de identitate al parintelui/tutorelui legal; certificatul de nastere al copilului; documentul care atesta dezvoltarea psihosomatica corespunzatoare pentru parcurgerea clasei pregatitoare / clasei I (acolo unde este cazul); alte documente care sa ateste indeplinirea criteriilor generale si/sau specifice (acolo unde este cazul).

Parintii isi pot lua informatii privind inscrierile de pe Internet, astfel ca inspectoratele scolare generale vor crea, pe prima pagina a site-urilor lor, o rubrica, denumita Inscrierea in invatamantul primar 2013, care poate fi accesata si de pe site-ul Ministerului Educatiei Nationale, www.edu.ro, la rubrica Inscrierea in invatamantul primar 2013. Pagina devine valabila incepand cu data de 25 martie.

A doua sursa de informare sunt scolile, cu ocazia unui eveniment denumit "Ziua portilor deschise". Astfel, fiecare unitate de invatamant in care exista clasa pregatitoare are obligatia sa organizeze acest eveniment public intr-una din zilele din intervalul 30 martie - 7 aprilie. Parintii si copiii vor putea vizita spatiile si vor putea discuta cu cadrele didactice.

Parintii se vor putea informa si de la gradinite. In perioada 1-12 aprilie, vor fi organizate intalniri pentru informarea si consilierea parintilor ai caror copii se afla in gradinta si care vor fi cuprinsi in invatamantul primar in anul scolar 2013 - 2014.

La Iasi a fost deschisa o linie gratuita Telverde 0 800 816 232 pentru informatii referitoare la inscrierea in clasa pregatitoare.

Foto: evz.ro

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii