A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1734844966.6758.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Diete pe care sa nu le tii
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SANATATE
07-07-2011, ora 09:33

Diete pe care sa nu le tii

Articol de Madalina Irimia

Mai ales in timpul verii, multe dintre femeile care isi doresc sa slabeasca ar tine orice dieta, oricat de stricta ar fi. Dar regimurile drastice pot fi daunatoare pentru sanatate, chiar daca duc, pe moment, la o scadere in greutate.

Conform Lifescript, iata posibilele capcane ale celor mai populare diete, precum si solutii pentru evitarea lor.

1. Dieta cu continut redus de grasimi

Reducerea cantitatii de grasimi consumate te poate ajuta sa slabesti, dar numai daca reduci si din numarul de calorii (spre exemplu poti sa cazi in capcana alimentelor fara grasimi din comert, dar care au aproape la fel de multe calorii ca cele cu grasimi). Aceasta reducere poate fi insa utila in special persoanelor care au afectiuni pancreatice si anumite tulburari gastrointestinale responsabile pentru absorbtia deficitara a grasimii.

Probleme: Daca eviti toate grasimile, organismul tau nu va primi nutrientii necesari. Acesta are nevoie de ceva grasime pentru a absorbi vitaminele A, D, E si K si pentru a acumula fitochimicale (compusi din plante ce actioneaza ca antioxidanti ce previn cancerul, cum ar fi beta-caroten, licopen).

In plus, daca te feresti de toate tipurile de grasimi iti vor ramane putine alimente pentru consum, astfel ca te vei si plictisi repede de dieta.

Solutii: Daca vrei un plan sanatos de slabit, mai ales pentru inima, pur si simplu elimina grasimile saturate (in mare parte de origine animala) si grasimile trans (cele mai periculoase pentru organism, de tipul margarinei, gasite adesea in produse de patiserie sau de tip fast-food).

Te poti bucura insa de grasimi ca cele din peste, nuci, avocado, masline si uleiuri vegetale, precum uleiul de masline, de rapita. Numai ai grija sa nu exagerezi - o lingura de grasime are cam 120 de calorii. Evita, spre exemplu, branzeturile cu continut integral de grasime sau produsele din carne, precum salamul, si consuma in locul lor branzeturi cu continut redus de grasime, peste, pui fara piele.

2. Dieta fara gluten

Aceasta dieta este una la moda, insa, potrivit specialistilor, numai cei care sunt sensibili la gluten (substanta ce se gaseste in principal in grau, orz, secara si produse din acestea) sau cei care sufera de boala celiaca ar trebui sa respecte acest regim. Si asta deoarece aduce putine beneficii si te poate lasa cu carente de fier si vitamina B.

Probleme: Multe produse fara gluten nu sunt fortifiate cu vitamine si minerale si, in plus, unele sunt adesea bogate in grasimi si zahar (prajiturile fara gluten, spre exemplu). In plus, cei care tin aceasta dieta consuma adesea produse pe baza de orez; cum nu mananca si cereale integrale, pierd din beneficiile acestora - adica mai multi nutrienti si mai multe fibre.

Solutii: Daca tii o astfel de dieta, mananca cel putin trei portii pe zi din alte cereale integrale, precum orez brun, quinoa, amarant, mei.

3. Dietele vegetariene si vegane

O dieta bazata pe produse vegetale poate avea multe beneficii: reduce nivelul de colesterol precum si riscul de diabet, boli de inima, hipertensiune, probleme la vezica biliara, diabet de tip 2 si de cancer la colon si la prostata. Vegetarienii evita produsele din carne, dar pot manca oua si lactate, pe cand veganii evita toate produsele animale, inclusiv ouale si lactatele.

Probleme: Te poti alege cu deficiente de proteine, fier, calciu, zinc, iod, acizi grasi omega-3 si vitaminele D si B12. In plus, poti consuma alimente mai putin sanatoase, care sunt practic vegetariene, cum ar fi cartofi prajiti, pizza, bauturi carbogazoase, chips-uri, fara sa iti dai seama.

Solutii: Daca tii o dieta vegana va trebui sa iei suplimente cu vitamina B12 (sau sa consumi alimente fortifiate cu aceasta vitamina). Atat veganii, cat si vegetarienii (cei care nu consuma peste) pot avea carente de acizi grasi omega-3, iod si vitamina D, astfel ca sunt necesare de asemenea suplimente.

Cantitatile recomandate zilnic sunt: vitamina D - 400 UI pentru adulti si 600 UI pentru cei care au 71 de ani si peste; vitamina B12 - 2,6 micrograme, iod - 150 micrograme si acizi omega-3 - 1.500 - 2.000 de miligrame de acizi pe baza de plante si 500 - 1.800 de miligrame de acizi pe baza de peste.

De asemenea, este necesar sa ceri parerea unui dietetician specializat in astfel de regimuri alimentare.

4. Diete cu continut redus de carbohidrati

Aceste diete, precum Atkins, te pot ajuta sa slabesti, dar, ca si cea cu putine grasimi, te ajuta doar daca tai suficient din numarul de calorii consumat. In plus, poti slabi initial, dar cand compari cu alte planuri de slabit observi ca avantajul dispare dupa cateva luni pana la un an.

Probleme: Daca eviti produsele bogate in carbohidrati, dar consumi fripturi grase, bacon si alte produse din carne grasa nu iti faci nicio favoare, deoarece acestea sunt pline de grasimi care duc la formarea cheagurilor de sange si de colesterol.

In plus, multe produse bogate in carbohidrati, cum ar fi lapte, iaurt, fructe, cereale, fasole, porumb sunt necesare pentru organism. Fara ele nu vei oferi corpului suficiente fibre pentru a avea un tract gastroitestinal sanatos. Mai mult, carbohidratii sunt buni pentru memorie si pentru procesul de invatare.

Solutii: Alege carbohidratii buni. Evita carbohidratii inalt procesati, cum ar fi cei din dulciuri, in general, si consuma produse putin procesate sau neprocesate, precum fructe intregi, ovaz, fasole, cartofi dulci, paste din cereale integrale.

Totodata, si dietele pentru diabetici se bazeaza in principal pe reducerea cantitatii de carbohidrati, deoarece acestia cresc nivelul glucozei din sange cel mai mult. Dar, chiar si daca nu ai diabet, limitarea carbohidratilor nesanatosi, cum ar fi zaharul si faina alba, pot imbunatati sanatatea ta.

5. Dieta cu continut redus de sodiu

Cantitatea de sodiu recomandata pentru a fi consumata zilnic este de 1.500 de miligrame (maxim 2.300), dar multi dintre romani consuma o cantitate mai mare din aceasta substanta mai ales din cauza produselor de tip fast-food sau a celor de genul covrigeilor, care contin multa sare. Iar reducerea cantitatii de sare este necesara mai ales la cei care au tensiune arteriala ridicata, boli de rinichi sau insuficienta cardiaca congestiva.

Probleme:Singura problema cu aceasta dieta, care constituie practic o exceptie in lista, este ca va trebui sa gatesti mai mult - cam 80% din consumul de sare vine de la produse seimi-preparate si cele provenind din restaurante, dar aceasta este mai mult un inconvenient, nu o problema, atata vreme cat este in beneficiul sanatatii.

Solutii:Daca ai facut excese de sodiu, ai grija sa consumi mai mult potasiu, care contracareaza efectele daunatoare ale acestora si reduce tensiunea arteriala. Mananca zilnic mai multe portii de legume bogate in potasiu, cum ar fi somon, brocoli, spanac, portocale si rosii (daca nu iti interzice doctorul, in cazul in care ai probleme de rinichi sau altele).

     
Tag-uri:

Mai ales in timpul verii, multe dintre femeile care isi doresc sa slabeasca ar tine orice dieta, oricat de stricta ar fi. Dar regimurile drastice pot fi daunatoare pentru sanatate, chiar daca duc, pe moment, la o scadere in greutate.

,

Conform Lifescript, iata posibilele capcane ale celor mai populare diete, precum si solutii pentru evitarea lor.

1. Dieta cu continut redus de grasimi

Reducerea cantitatii de grasimi consumate te poate ajuta sa slabesti, dar numai daca reduci si din numarul de calorii (spre exemplu poti sa cazi in capcana alimentelor fara grasimi din comert, dar care au aproape la fel de multe calorii ca cele cu grasimi). Aceasta reducere poate fi insa utila in special persoanelor care au afectiuni pancreatice si anumite tulburari gastrointestinale responsabile pentru absorbtia deficitara a grasimii.

Probleme: Daca eviti toate grasimile, organismul tau nu va primi nutrientii necesari. Acesta are nevoie de ceva grasime pentru a absorbi vitaminele A, D, E si K si pentru a acumula fitochimicale (compusi din plante ce actioneaza ca antioxidanti ce previn cancerul, cum ar fi beta-caroten, licopen).

In plus, daca te feresti de toate tipurile de grasimi iti vor ramane putine alimente pentru consum, astfel ca te vei si plictisi repede de dieta.

Solutii: Daca vrei un plan sanatos de slabit, mai ales pentru inima, pur si simplu elimina grasimile saturate (in mare parte de origine animala) si grasimile trans (cele mai periculoase pentru organism, de tipul margarinei, gasite adesea in produse de patiserie sau de tip fast-food).

Te poti bucura insa de grasimi ca cele din peste, nuci, avocado, masline si uleiuri vegetale, precum uleiul de masline, de rapita. Numai ai grija sa nu exagerezi - o lingura de grasime are cam 120 de calorii. Evita, spre exemplu, branzeturile cu continut integral de grasime sau produsele din carne, precum salamul, si consuma in locul lor branzeturi cu continut redus de grasime, peste, pui fara piele.

2. Dieta fara gluten

Aceasta dieta este una la moda, insa, potrivit specialistilor, numai cei care sunt sensibili la gluten (substanta ce se gaseste in principal in grau, orz, secara si produse din acestea) sau cei care sufera de boala celiaca ar trebui sa respecte acest regim. Si asta deoarece aduce putine beneficii si te poate lasa cu carente de fier si vitamina B.

Probleme: Multe produse fara gluten nu sunt fortifiate cu vitamine si minerale si, in plus, unele sunt adesea bogate in grasimi si zahar (prajiturile fara gluten, spre exemplu). In plus, cei care tin aceasta dieta consuma adesea produse pe baza de orez; cum nu mananca si cereale integrale, pierd din beneficiile acestora - adica mai multi nutrienti si mai multe fibre.

Solutii: Daca tii o astfel de dieta, mananca cel putin trei portii pe zi din alte cereale integrale, precum orez brun, quinoa, amarant, mei.

3. Dietele vegetariene si vegane

O dieta bazata pe produse vegetale poate avea multe beneficii: reduce nivelul de colesterol precum si riscul de diabet, boli de inima, hipertensiune, probleme la vezica biliara, diabet de tip 2 si de cancer la colon si la prostata. Vegetarienii evita produsele din carne, dar pot manca oua si lactate, pe cand veganii evita toate produsele animale, inclusiv ouale si lactatele.

Probleme: Te poti alege cu deficiente de proteine, fier, calciu, zinc, iod, acizi grasi omega-3 si vitaminele D si B12. In plus, poti consuma alimente mai putin sanatoase, care sunt practic vegetariene, cum ar fi cartofi prajiti, pizza, bauturi carbogazoase, chips-uri, fara sa iti dai seama.

Solutii: Daca tii o dieta vegana va trebui sa iei suplimente cu vitamina B12 (sau sa consumi alimente fortifiate cu aceasta vitamina). Atat veganii, cat si vegetarienii (cei care nu consuma peste) pot avea carente de acizi grasi omega-3, iod si vitamina D, astfel ca sunt necesare de asemenea suplimente.

Cantitatile recomandate zilnic sunt: vitamina D - 400 UI pentru adulti si 600 UI pentru cei care au 71 de ani si peste; vitamina B12 - 2,6 micrograme, iod - 150 micrograme si acizi omega-3 - 1.500 - 2.000 de miligrame de acizi pe baza de plante si 500 - 1.800 de miligrame de acizi pe baza de peste.

De asemenea, este necesar sa ceri parerea unui dietetician specializat in astfel de regimuri alimentare.

4. Diete cu continut redus de carbohidrati

Aceste diete, precum Atkins, te pot ajuta sa slabesti, dar, ca si cea cu putine grasimi, te ajuta doar daca tai suficient din numarul de calorii consumat. In plus, poti slabi initial, dar cand compari cu alte planuri de slabit observi ca avantajul dispare dupa cateva luni pana la un an.

Probleme: Daca eviti produsele bogate in carbohidrati, dar consumi fripturi grase, bacon si alte produse din carne grasa nu iti faci nicio favoare, deoarece acestea sunt pline de grasimi care duc la formarea cheagurilor de sange si de colesterol.

In plus, multe produse bogate in carbohidrati, cum ar fi lapte, iaurt, fructe, cereale, fasole, porumb sunt necesare pentru organism. Fara ele nu vei oferi corpului suficiente fibre pentru a avea un tract gastroitestinal sanatos. Mai mult, carbohidratii sunt buni pentru memorie si pentru procesul de invatare.

Solutii: Alege carbohidratii buni. Evita carbohidratii inalt procesati, cum ar fi cei din dulciuri, in general, si consuma produse putin procesate sau neprocesate, precum fructe intregi, ovaz, fasole, cartofi dulci, paste din cereale integrale.

Totodata, si dietele pentru diabetici se bazeaza in principal pe reducerea cantitatii de carbohidrati, deoarece acestia cresc nivelul glucozei din sange cel mai mult. Dar, chiar si daca nu ai diabet, limitarea carbohidratilor nesanatosi, cum ar fi zaharul si faina alba, pot imbunatati sanatatea ta.

5. Dieta cu continut redus de sodiu

Cantitatea de sodiu recomandata pentru a fi consumata zilnic este de 1.500 de miligrame (maxim 2.300), dar multi dintre romani consuma o cantitate mai mare din aceasta substanta mai ales din cauza produselor de tip fast-food sau a celor de genul covrigeilor, care contin multa sare. Iar reducerea cantitatii de sare este necesara mai ales la cei care au tensiune arteriala ridicata, boli de rinichi sau insuficienta cardiaca congestiva.

Probleme:Singura problema cu aceasta dieta, care constituie practic o exceptie in lista, este ca va trebui sa gatesti mai mult - cam 80% din consumul de sare vine de la produse seimi-preparate si cele provenind din restaurante, dar aceasta este mai mult un inconvenient, nu o problema, atata vreme cat este in beneficiul sanatatii.

Solutii:Daca ai facut excese de sodiu, ai grija sa consumi mai mult potasiu, care contracareaza efectele daunatoare ale acestora si reduce tensiunea arteriala. Mananca zilnic mai multe portii de legume bogate in potasiu, cum ar fi somon, brocoli, spanac, portocale si rosii (daca nu iti interzice doctorul, in cazul in care ai probleme de rinichi sau altele).

" title="Stiri despre

Conform Lifescript, iata posibilele capcane ale celor mai populare diete, precum si solutii pentru evitarea lor.

1. Dieta cu continut redus de grasimi

Reducerea cantitatii de grasimi consumate te poate ajuta sa slabesti, dar numai daca reduci si din numarul de calorii (spre exemplu poti sa cazi in capcana alimentelor fara grasimi din comert, dar care au aproape la fel de multe calorii ca cele cu grasimi). Aceasta reducere poate fi insa utila in special persoanelor care au afectiuni pancreatice si anumite tulburari gastrointestinale responsabile pentru absorbtia deficitara a grasimii.

Probleme: Daca eviti toate grasimile, organismul tau nu va primi nutrientii necesari. Acesta are nevoie de ceva grasime pentru a absorbi vitaminele A, D, E si K si pentru a acumula fitochimicale (compusi din plante ce actioneaza ca antioxidanti ce previn cancerul, cum ar fi beta-caroten, licopen).

In plus, daca te feresti de toate tipurile de grasimi iti vor ramane putine alimente pentru consum, astfel ca te vei si plictisi repede de dieta.

Solutii: Daca vrei un plan sanatos de slabit, mai ales pentru inima, pur si simplu elimina grasimile saturate (in mare parte de origine animala) si grasimile trans (cele mai periculoase pentru organism, de tipul margarinei, gasite adesea in produse de patiserie sau de tip fast-food).

Te poti bucura insa de grasimi ca cele din peste, nuci, avocado, masline si uleiuri vegetale, precum uleiul de masline, de rapita. Numai ai grija sa nu exagerezi - o lingura de grasime are cam 120 de calorii. Evita, spre exemplu, branzeturile cu continut integral de grasime sau produsele din carne, precum salamul, si consuma in locul lor branzeturi cu continut redus de grasime, peste, pui fara piele.

2. Dieta fara gluten

Aceasta dieta este una la moda, insa, potrivit specialistilor, numai cei care sunt sensibili la gluten (substanta ce se gaseste in principal in grau, orz, secara si produse din acestea) sau cei care sufera de boala celiaca ar trebui sa respecte acest regim. Si asta deoarece aduce putine beneficii si te poate lasa cu carente de fier si vitamina B.

Probleme: Multe produse fara gluten nu sunt fortifiate cu vitamine si minerale si, in plus, unele sunt adesea bogate in grasimi si zahar (prajiturile fara gluten, spre exemplu). In plus, cei care tin aceasta dieta consuma adesea produse pe baza de orez; cum nu mananca si cereale integrale, pierd din beneficiile acestora - adica mai multi nutrienti si mai multe fibre.

Solutii: Daca tii o astfel de dieta, mananca cel putin trei portii pe zi din alte cereale integrale, precum orez brun, quinoa, amarant, mei.

3. Dietele vegetariene si vegane

O dieta bazata pe produse vegetale poate avea multe beneficii: reduce nivelul de colesterol precum si riscul de diabet, boli de inima, hipertensiune, probleme la vezica biliara, diabet de tip 2 si de cancer la colon si la prostata. Vegetarienii evita produsele din carne, dar pot manca oua si lactate, pe cand veganii evita toate produsele animale, inclusiv ouale si lactatele.

Probleme: Te poti alege cu deficiente de proteine, fier, calciu, zinc, iod, acizi grasi omega-3 si vitaminele D si B12. In plus, poti consuma alimente mai putin sanatoase, care sunt practic vegetariene, cum ar fi cartofi prajiti, pizza, bauturi carbogazoase, chips-uri, fara sa iti dai seama.

Solutii: Daca tii o dieta vegana va trebui sa iei suplimente cu vitamina B12 (sau sa consumi alimente fortifiate cu aceasta vitamina). Atat veganii, cat si vegetarienii (cei care nu consuma peste) pot avea carente de acizi grasi omega-3, iod si vitamina D, astfel ca sunt necesare de asemenea suplimente.

Cantitatile recomandate zilnic sunt: vitamina D - 400 UI pentru adulti si 600 UI pentru cei care au 71 de ani si peste; vitamina B12 - 2,6 micrograme, iod - 150 micrograme si acizi omega-3 - 1.500 - 2.000 de miligrame de acizi pe baza de plante si 500 - 1.800 de miligrame de acizi pe baza de peste.

De asemenea, este necesar sa ceri parerea unui dietetician specializat in astfel de regimuri alimentare.

4. Diete cu continut redus de carbohidrati

Aceste diete, precum Atkins, te pot ajuta sa slabesti, dar, ca si cea cu putine grasimi, te ajuta doar daca tai suficient din numarul de calorii consumat. In plus, poti slabi initial, dar cand compari cu alte planuri de slabit observi ca avantajul dispare dupa cateva luni pana la un an.

Probleme: Daca eviti produsele bogate in carbohidrati, dar consumi fripturi grase, bacon si alte produse din carne grasa nu iti faci nicio favoare, deoarece acestea sunt pline de grasimi care duc la formarea cheagurilor de sange si de colesterol.

In plus, multe produse bogate in carbohidrati, cum ar fi lapte, iaurt, fructe, cereale, fasole, porumb sunt necesare pentru organism. Fara ele nu vei oferi corpului suficiente fibre pentru a avea un tract gastroitestinal sanatos. Mai mult, carbohidratii sunt buni pentru memorie si pentru procesul de invatare.

Solutii: Alege carbohidratii buni. Evita carbohidratii inalt procesati, cum ar fi cei din dulciuri, in general, si consuma produse putin procesate sau neprocesate, precum fructe intregi, ovaz, fasole, cartofi dulci, paste din cereale integrale.

Totodata, si dietele pentru diabetici se bazeaza in principal pe reducerea cantitatii de carbohidrati, deoarece acestia cresc nivelul glucozei din sange cel mai mult. Dar, chiar si daca nu ai diabet, limitarea carbohidratilor nesanatosi, cum ar fi zaharul si faina alba, pot imbunatati sanatatea ta.

5. Dieta cu continut redus de sodiu

Cantitatea de sodiu recomandata pentru a fi consumata zilnic este de 1.500 de miligrame (maxim 2.300), dar multi dintre romani consuma o cantitate mai mare din aceasta substanta mai ales din cauza produselor de tip fast-food sau a celor de genul covrigeilor, care contin multa sare. Iar reducerea cantitatii de sare este necesara mai ales la cei care au tensiune arteriala ridicata, boli de rinichi sau insuficienta cardiaca congestiva.

Probleme:Singura problema cu aceasta dieta, care constituie practic o exceptie in lista, este ca va trebui sa gatesti mai mult - cam 80% din consumul de sare vine de la produse seimi-preparate si cele provenind din restaurante, dar aceasta este mai mult un inconvenient, nu o problema, atata vreme cat este in beneficiul sanatatii.

Solutii:Daca ai facut excese de sodiu, ai grija sa consumi mai mult potasiu, care contracareaza efectele daunatoare ale acestora si reduce tensiunea arteriala. Mananca zilnic mai multe portii de legume bogate in potasiu, cum ar fi somon, brocoli, spanac, portocale si rosii (daca nu iti interzice doctorul, in cazul in care ai probleme de rinichi sau altele).

">

Conform Lifescript, iata posibilele capcane ale celor mai populare diete, precum si solutii pentru evitarea lor.

1. Dieta cu continut redus de grasimi

Reducerea cantitatii de grasimi consumate te poate ajuta sa slabesti, dar numai daca reduci si din numarul de calorii (spre exemplu poti sa cazi in capcana alimentelor fara grasimi din comert, dar care au aproape la fel de multe calorii ca cele cu grasimi). Aceasta reducere poate fi insa utila in special persoanelor care au afectiuni pancreatice si anumite tulburari gastrointestinale responsabile pentru absorbtia deficitara a grasimii.

Probleme: Daca eviti toate grasimile, organismul tau nu va primi nutrientii necesari. Acesta are nevoie de ceva grasime pentru a absorbi vitaminele A, D, E si K si pentru a acumula fitochimicale (compusi din plante ce actioneaza ca antioxidanti ce previn cancerul, cum ar fi beta-caroten, licopen).

In plus, daca te feresti de toate tipurile de grasimi iti vor ramane putine alimente pentru consum, astfel ca te vei si plictisi repede de dieta.

Solutii: Daca vrei un plan sanatos de slabit, mai ales pentru inima, pur si simplu elimina grasimile saturate (in mare parte de origine animala) si grasimile trans (cele mai periculoase pentru organism, de tipul margarinei, gasite adesea in produse de patiserie sau de tip fast-food).

Te poti bucura insa de grasimi ca cele din peste, nuci, avocado, masline si uleiuri vegetale, precum uleiul de masline, de rapita. Numai ai grija sa nu exagerezi - o lingura de grasime are cam 120 de calorii. Evita, spre exemplu, branzeturile cu continut integral de grasime sau produsele din carne, precum salamul, si consuma in locul lor branzeturi cu continut redus de grasime, peste, pui fara piele.

2. Dieta fara gluten

Aceasta dieta este una la moda, insa, potrivit specialistilor, numai cei care sunt sensibili la gluten (substanta ce se gaseste in principal in grau, orz, secara si produse din acestea) sau cei care sufera de boala celiaca ar trebui sa respecte acest regim. Si asta deoarece aduce putine beneficii si te poate lasa cu carente de fier si vitamina B.

Probleme: Multe produse fara gluten nu sunt fortifiate cu vitamine si minerale si, in plus, unele sunt adesea bogate in grasimi si zahar (prajiturile fara gluten, spre exemplu). In plus, cei care tin aceasta dieta consuma adesea produse pe baza de orez; cum nu mananca si cereale integrale, pierd din beneficiile acestora - adica mai multi nutrienti si mai multe fibre.

Solutii: Daca tii o astfel de dieta, mananca cel putin trei portii pe zi din alte cereale integrale, precum orez brun, quinoa, amarant, mei.

3. Dietele vegetariene si vegane

O dieta bazata pe produse vegetale poate avea multe beneficii: reduce nivelul de colesterol precum si riscul de diabet, boli de inima, hipertensiune, probleme la vezica biliara, diabet de tip 2 si de cancer la colon si la prostata. Vegetarienii evita produsele din carne, dar pot manca oua si lactate, pe cand veganii evita toate produsele animale, inclusiv ouale si lactatele.

Probleme: Te poti alege cu deficiente de proteine, fier, calciu, zinc, iod, acizi grasi omega-3 si vitaminele D si B12. In plus, poti consuma alimente mai putin sanatoase, care sunt practic vegetariene, cum ar fi cartofi prajiti, pizza, bauturi carbogazoase, chips-uri, fara sa iti dai seama.

Solutii: Daca tii o dieta vegana va trebui sa iei suplimente cu vitamina B12 (sau sa consumi alimente fortifiate cu aceasta vitamina). Atat veganii, cat si vegetarienii (cei care nu consuma peste) pot avea carente de acizi grasi omega-3, iod si vitamina D, astfel ca sunt necesare de asemenea suplimente.

Cantitatile recomandate zilnic sunt: vitamina D - 400 UI pentru adulti si 600 UI pentru cei care au 71 de ani si peste; vitamina B12 - 2,6 micrograme, iod - 150 micrograme si acizi omega-3 - 1.500 - 2.000 de miligrame de acizi pe baza de plante si 500 - 1.800 de miligrame de acizi pe baza de peste.

De asemenea, este necesar sa ceri parerea unui dietetician specializat in astfel de regimuri alimentare.

4. Diete cu continut redus de carbohidrati

Aceste diete, precum Atkins, te pot ajuta sa slabesti, dar, ca si cea cu putine grasimi, te ajuta doar daca tai suficient din numarul de calorii consumat. In plus, poti slabi initial, dar cand compari cu alte planuri de slabit observi ca avantajul dispare dupa cateva luni pana la un an.

Probleme: Daca eviti produsele bogate in carbohidrati, dar consumi fripturi grase, bacon si alte produse din carne grasa nu iti faci nicio favoare, deoarece acestea sunt pline de grasimi care duc la formarea cheagurilor de sange si de colesterol.

In plus, multe produse bogate in carbohidrati, cum ar fi lapte, iaurt, fructe, cereale, fasole, porumb sunt necesare pentru organism. Fara ele nu vei oferi corpului suficiente fibre pentru a avea un tract gastroitestinal sanatos. Mai mult, carbohidratii sunt buni pentru memorie si pentru procesul de invatare.

Solutii: Alege carbohidratii buni. Evita carbohidratii inalt procesati, cum ar fi cei din dulciuri, in general, si consuma produse putin procesate sau neprocesate, precum fructe intregi, ovaz, fasole, cartofi dulci, paste din cereale integrale.

Totodata, si dietele pentru diabetici se bazeaza in principal pe reducerea cantitatii de carbohidrati, deoarece acestia cresc nivelul glucozei din sange cel mai mult. Dar, chiar si daca nu ai diabet, limitarea carbohidratilor nesanatosi, cum ar fi zaharul si faina alba, pot imbunatati sanatatea ta.

5. Dieta cu continut redus de sodiu

Cantitatea de sodiu recomandata pentru a fi consumata zilnic este de 1.500 de miligrame (maxim 2.300), dar multi dintre romani consuma o cantitate mai mare din aceasta substanta mai ales din cauza produselor de tip fast-food sau a celor de genul covrigeilor, care contin multa sare. Iar reducerea cantitatii de sare este necesara mai ales la cei care au tensiune arteriala ridicata, boli de rinichi sau insuficienta cardiaca congestiva.

Probleme:Singura problema cu aceasta dieta, care constituie practic o exceptie in lista, este ca va trebui sa gatesti mai mult - cam 80% din consumul de sare vine de la produse seimi-preparate si cele provenind din restaurante, dar aceasta este mai mult un inconvenient, nu o problema, atata vreme cat este in beneficiul sanatatii.

Solutii:Daca ai facut excese de sodiu, ai grija sa consumi mai mult potasiu, care contracareaza efectele daunatoare ale acestora si reduce tensiunea arteriala. Mananca zilnic mai multe portii de legume bogate in potasiu, cum ar fi somon, brocoli, spanac, portocale si rosii (daca nu iti interzice doctorul, in cazul in care ai probleme de rinichi sau altele).

Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii