Acum: 3 °C
Astazi:
Max: 6 °C
Min: 1 °C
Maine:
Max: 6 °C
Min: -2 °C
STIRI LOCALE
Dezvoltare culturala prin arta spectacolului – un nou proiect pentru tinerii ieseni
Articol de Alexandra StefanescuDezvoltarea culturala a tinerilor prin arta spectacolului cu trimiteri multidisciplinare, prin implicarea acestora in programe alternative de educatie si petrecere a timpului liber. Acesta este obiectivul general al proiectului cultural Teatru scoala - „A cunoaste inseamna a egala”, proiect lansat la Universitatea „Petre Andrei” (UPA) din Iasi, finantat din bugetul Administratiei Fondului Cultural National (AFCN) si realizat de Asociatia Liga Studentilor - UPA (ALSUPA), in parteneriat cu Centrul de Dezvoltare Sociala (CDS) si Universitatea de Arte „George Enescu” (UAGE) din Iasi.
Conform explicatiilor oferite de catre managerul proiectului, conf.univ.dr. Anca Tompea, decan al Facultatii de Asistenta Sociala din cadrul UPA si presedinte al CDS, in cadrul proiectului vor fi organizate saptamanal, in cursul zilelor de sambata, incepand cu 8 septembrie, 10 ateliere multifunctionale, interactive si multidisciplinare (teatru, muzica, literatura, vestimentatie), precum si 5 cursuri de manufacturare si manuire papusi de mana pentru tinerii din Iasi. La finalul proiectului, dintre participantii la ateliere va fi selectat un nucleu teatral, iar acesta va realiza un spectacol de teatru care va fi prezentat, in premiera, in jurul dateii de 10 noiembrie in Aula Magna a UPA.
Grupul tinta al proiectului este alcatuit din 20 de tineri - in special elevi si studenti, dar nu numai - din municipiul Iasi, din care 5 - 7 tineri vor fi selectati pentru a alcatui nucleul teatral. Training-urile vor fi sustinute de cadre didactice de la UAGE, iar managementul proiectului va beneficia de expertiza CDS. „Proiectul isi propune sa raspunda nevoilor tinerilor de formare si informare in domeniul cultural, de acces la informatia culturala transdisciplinara de calitate, de dezvoltare personala in context nonformal, de dezvoltare de abilitati de vorbire si de exprimare, nu in ultimul rand, de deprinderi de abilitati care sa le dezvolte simtul artistic”, a afirmat conf.univ.dr. Anca Tompea.
La randul sau, Monica Bordeianu, actor al Teatrul National „Vasile Alecsandri” Iasi si unul dintre formatorii din cadrul proiectului, a incercat sa explice semnificatia expresiei „a cunoaste inseamna a egala”.
„In opinia mea, aceasta este chiar esenta educatiei, atat a educatiei institutionalizate, cat si a culturii, in general. Personal, am mare incredere in acest proiect si sunt sigura ca va fi o reusita”, a spus aceasta. „Cred ca acest proiect vine sa le aduca tinerilor cunostinte si abilitati pe care scoala propriu-zisa nu le poate oferi, precum si o necesara deschidere catre nou si catre viata culturala. Am incredere in succesul acestui proiect si astept cu nerabdare intalnirile cu beneficiarii acestuia”, a marturisit lect.univ.dr. Irina Scutariu, cadru didactic la Departamentul de Teatru al UAGE si, de asemenea, formator in cadrul proiectului.
Presedintele ALSUPA, Viorel Hutanu, a punctat faptul ca „desi asociatia a organizat peste 40 de actiuni in ultimii doi ani, de la dobandirea statutului juridic, acest proiect este unul inedit si pentru studentii UPA”. „Mi-as dori ca la sfarsitul acestui proiect sa existe daca nu o trupa de teatru a studentilor UPA, atunci una realizata in colaborare cu UAGE, cu licee si cu alte institutii”, a sustinut acesta.
Invitat de onoare la lansarea proiectului Teatru scoala - „A cunoaste inseamna a egala” a fost managerul Operei Nationale Romane Iasi, Beatrice Rancea. „Mi se pare extraordinar ca, prin intermediul acestui proiect, tinerii isi pot folosi timpul liber pentru a se apropia de teatru, de cultura, in general. Sunt sigura ca tinerii selectati isi vor descoperi inclinatii si aptitudini artistice la care nici ei nu se asteptau si ca se vor bucura de o experienta unica si utila”, a transmis Beatrice Rancea, asigurandu-i pe organizatorii proiectului de intregul sprijin al Operei iesene.
Reduceri & Promotii
Vezi Reduceri & PromotiiNewsletter
Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri zilnic via email