A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1731893045.1323.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Descoperire unica in Romania. Palatul Culturii din Iasi, asezat pe vechea curte domneasca din 1430
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
03-04-2015, ora 13:05

Descoperire unica in Romania. Palatul Culturii din Iasi, asezat pe vechea curte domneasca din 1430

Articol de Cristian Amariei
Descoperire unica pentru tara noastra. Palatul Culturii din Iasi are drept fundatie vechea curte domneasca din 1430, iar arheologii au descoperit acolo mai multe vestigii suprapuse, element de noutate in Romania. Bijuteria istorica va fi valorificata printr-un proiect de restaurare: situl arheologic va fi conservat si apoi acoperit cu sticla pentru ca vizitatorii sa il poata admira.

Timp de sapte ani, istoricii si arheologii din Iasi au facut sapaturi si au scos la lumina ziduri vechi care dateaza din 1430. Totul s-a intamplat dupa ce au inceput lucrarile de reabilitare a Palatului Culturii.

„Suntem la kilometrul zero al Iasului, in plina istorie a Iasului si a Romaniei, in general. in fostele curti domnesti, intr-un caz, din punct de vedere arheologic unic in Romania. E unica situatie de suprapunere de curti domnesti”, explica Lacamioara Stratulat, managerul Complexului Muzeal Moldova, Iasi.

Sub actualul Palat al Culturii, care e o cladire atat de cunoscuta, se ascund urmele a patru, cinci secole de istorie. Pe acest loc a fost cea mai veche curte domneasca din Iasi, inca din timpul lui Alexandru cel Bun”, adauga Sorin Iftimi, istoric.

Odata cu redeschiderea Palatului Culturii, publicul va putea sa viziteze o parte dintre ele.

Latimea zidurilor este impresionanta: unui zid, care initial, masura trei metri, i-au mai fost adaugate alte fundatii. Astfel, grosimea totala a ajuns sa depaseasca cinci metri.

Palatul Culturii, realizat in stilul neogotic, este inscris in lista monumentelor istorice. Pentru lucrarile de reabilitare s-au cheltuit pana acum 11 milioane de euro de la Ministerul Culturii, iar pentru ultima etapa de reconsolidare, alte 15,8 milioane de euro. Cel tarziu la sfarsitul lunii ianuarie 2016 lucrarile trebuie finalizate.

Sursa: digi24.ro
Foto: islive.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii