A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1719866230.2687.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Deputatul Movila propune ca indemnizatia de insotitor sa fie asigurata de Ministerul Muncii si nu de primarie
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

POLITIC
07-05-2013, ora 15:48

Deputatul Movila propune ca indemnizatia de insotitor sa fie asigurata de Ministerul Muncii si nu de primarie

Articol de Alexandra Stefanescu

Deputatul Petru Movila a depus o noua propunere legislativa ce face referire la modificarea Legii 446/2006 privind protectia si promovarea persoanelor cu handicap care, in forma actuala, paseaza autoritatilor locale responsabilitatea de a angaja si salariza asistentul personal sau de a asigura indemnizatia lunara, fara insa sa aloce si fondurile necesare.

Propunerea legislativa corecteaza aceasta carenta si propune ca plata salariilor asistentilor personali si indemnizatia de insotitor sa fie asigurata din bugetul Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, prin transfer catre Agentia Nationala pentru Plati si Inspectie Sociala, care, la randul ei, sa vireze fondurile catre primarii. In acest mod, acestea vor fi scutite de povara care o reprezinta aceste plati”, sustine Petru Movila.

Conform legii, primariile sunt obligate sa faca platile necesare, cu toate ca in momentul in care se contureaza bugetul nu se poate prognoza numarul de persoane cu handicap care vor intra in gradul 1 de-a lungul anului. In aceste conditii, nu este posibil sa se prevada in buget sumele corecte pentru plata acestora.

De cele mai multe ori, primariile ajung in incapacitate de plata, fiind nevoite fie sa treaca in somaj asistentii personali, fie sa recurga la concedieri colective, pentru ca este imposibil sa prevezi cate persoane vor trebui platite in plus, dintr-un buget care si asa sta sub semnul austeritatii. Sunt primarii din comune sarace care nu au absolut deloc posibilitatea de a aloca acesti bani, ceea ce din persectiva atributiilor statului, inseamna ca se creeaza o responsabilitate discriminatorie pentru cetatenii care locuiesc fie in comune mai sarace, fie mai bogate. Pe langa acest lucru, astazi, pe rolul instantelor de judecata se afla un numar semnificativ de procese intre asistentii personali si primarii, pentru obligarea acestora sa-i reangajeze. Consider ca aprobarea acestei propuneri legislative va ridica de pe umerii primariilor o mare povara si va fi un real ajutor pentru persoanele cu handicap care de multe ori sunt puse in situatii critice”, a explicat deputatul Petru Movila.

De asemenea, reamintim ca la propunerea parlamentarului, comisiile de evaluare a persoanelor cu handicap din cadrul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Iasi, au inceput deplasarile in teritoriu. Prin aceasta masura s-a venit in ajutorul persoanelor cu handicap care nu au mai fost nevoie sa vina pana la sediul directiei pentru a se prezenta in fata comisiilor de specialitate.

La nivelul judetului Iasi sunt aproximativ 23 mii de persoane cu handicap, ponderea acestora in totalul populatiei fiind de 3,64 la suta. Procentul se situeaza peste cel la nivel regional (ponderea medie la nivelul regiunii Nord –Est fiind de 3,29 la suta) respectiv peste valoarea la nivel national de 3,62 la suta.

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii