ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
01-12-2012, ora 15:26

De Ziua Nationala, primarul face apel la istorie si spune ca Iasul trebuie sa devina capitala regionala

Articol de Diana Dumitriu

In timpul discursului sustinut cu prilejul Zilei Nationale a Romaniei, primarul Gheorghe Nichita a facut apel la istorie, mentionand in acest sens ca istoria reprezinta, in primul rand, memorie, o memorie a locurilor si a oamenilor, memorie a faptelor si a epocilor pline de invataminte. Primarul Iasiului a spus totodata ca promisiunea de onoare si proiectul autoritatilor locale cat si a politicienilor ieseni este ca Iasiul trebuie sa devina capitala regionala.

Primarul Iasiului a spus de pe scena amplasata in Piata Unirii, in fata a cateva mii de cetateni veniti sa urmareasca manifestarile organizate cu prilejul Zilei Nationale, ca promisiunea de onoare si proiectul autoritatilor locale cat si a politicienilor ieseni este ca Iasiul trebuie sa devina capitala regionala a Moldovei.

E timpul ca si romanii de pretudindeni, si indeosebi guvernantii, sa arate ca iubesc Iasiul – aceasta capitala a sufletului romanesc. Nu cerem laude de prisos, nu cerem pomeni de la nimeni, ci dorim recladirea unui prestigiu si reconfirmarea unui statut. Iasiul trebuie sa devina o capitala regionala. Iasiul trebuie sa redevina Capitala Moldovei”, a spus Gheorghe Nichita.

Gheorghe Nichita a afirmat totodata ca fara unitate, fara solidaritate, chiar si faptele marunte sunt sortite esecului. In acest sens el a subliniat ca ”patria este clipa cea repede care ni s-a dat pe acest pamant. Nu mai avem voie sa o irosim”.

In anul 1918, in urma cu 94 de ani, se nastea Romania Mare. Marea Unire - adica unirea tuturor provinciilor locuite de romani - a fost un ideal pentru care au luptat si s-au sacrificat generatii de moldoveni, ardeleni si munteni. Adresez multumiri ofiterilor si subofiterilor Armatei Romane, tuturor soldatilor si cadrelor active, celor aflati in rezerva, precum si veteranilor de razboi, continuatori ai celor care au luptat pentru ca noi sa existam ca stat national. Patriotismul acelor romani adevarati ar trebui sa fie un model pentru toti cei de azi, dar si o obligatie pentru mostenirea lasata. Mai ales pentru cei care, odata ajunsi in functii inalte in stat, aplica principiul dezbina si stapaneste. Patria este cel mai dulce cuvant din lume, dar, din pacate inca, sunt prea multi cei care au grija sa-l urateasca. Nu e de mirare ca romanii s-au saturat de scandal. Romanii cer solutii la problemele grave ale societatii. Romanii au nevoie de politicieni responsabili. Romanii vor proiecte care sa schimbe in bine localitatile in care traiesc. Romanii vor conducatori intelepti. Si mai ales, romanii vor unitate!”, a spus Gheorghe Nichita.

Citandu-l pe marele poet national Mihai Eminescu, primarul Nichita a spus totodata ca ”daca istoria este memorie, atunci patriotismul inseamna iubirea si intelegerea trecutului”.

Marile personalitati ale Iasului pasoptist au militat pentru Unirea Moldovei cu Tara Romaneasca, actul istoric de la 24 ianuarie 1859 reprezentand primul pas pe calea infaptuirii statului national roman unitar. Intre anii 1916 si 1918, in conditiile grele ale primului razboi mondial, conducerea administrativa a tarii, in frunte cu Regele Ferdinand, s-a stabilit la Iasi. De aici, din orasul nostru, a fost pregatit contextul Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918. Mai intai, a fost infaptuita unirea cu Basarabia, la 27 martie 1918, cand Guvernul era inca la Iasi, apoi, la 28 noiembrie, Bucovina se alatura avantului romanesc catre unire, totul culminand cu ampla manifestare a bucuriei regasirii ca neam, in Adunarea Nationala de la Alba Iulia, din 1 Decembrie 1918. Dragi ieseni, dragi romani, Unirea de la 1918 ar fi fost, daca nu imposibila, macar foarte greu de infaptuit, de nu ar fi existat deja constructia inceputa cu o fundatie trainica pe care sa se inalte Romania Mare.

Dupa cum ne marturiseste istoria, Mica Unire, cea de la 1859, s-a realizat mai ales prin sacrificiul Iasului si al iesenilor. Prin unirea Principatelor Romane si, mai ales, prin stabilirea capitalei noii tari la Bucuresti, iesenii savarseau cel mai nobil gest cu putinta: acela de a pune interesele nationale mai presus de orice! Noi, iesenii, am dovedit ca iubim Romania”, a mai spus Gheorghe Nichita.

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii