ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
08-01-2015, ora 09:38

Dalkia: apa calda si incalzirea nu se scumpesc pentru populatie

Articol de Madalina Irimia
Si in acest an, iesenii racordati la sistemul centralizat de termoficare vor plati acelasi pret al gigacaloriei, valabil inca din decembrie 2011: 265 lei/Gcal cu TVA. De altfel, Iasul este singurul oras din tara unde pretul pentru populatie este neschimbat in ultimele patru sezoane de incalzire.

Dalkia a solicitat autoritatilor de reglementare ANRE si ANRSC o ajustare a tarifului cu doar 5,5%. Procedura valabila la nivel national presupune avizul favorabil din partea ANRE si ANRSC si apoi aprobarea noilor tarife prin Hotarare de Consiliu Local. insa, aceasta potentiala crestere de tarif cu 5,5% nu va afecta sub nicio forma populatia deoarece va fi acoperita integral cu fonduri de la bugetul local, sub forma de subventie.

Functionare eficienta

Reprezentantii Primariei Iasi au explicat cum s-a reusit mentinerea aceluiasi tarif. „In toate orasele din Romania in afara de Iasi si Ploiesti (unde exista contracte de concesiune cu obligatie de rezultat din partea operatorilor, care trebuie sa respecte numerosi indicatori de performanta), tariful gigacaloriei se calculeaza astfel: total costuri + maxim 5% profit impartit la numarul gigacaloriilor vandute = tariful. Acestor operatori le sunt recunoscute toate costurile pe care le au in producerea energiei termice, deci nu sunt incurajati sa faca economii si sa functioneze eficient”, au precizat reprezentantii Municipalitatii.

Avantajul major al contractului de concesiune de la Iasi (pe langa faptul ca este unul de rezultat, in care operatorul trebuie sa respecte peste 30 de indicatori de performanta, altfel este penalizat) este acela ca formula de ajustare a tarifului gigacaloriei nu recunoaste ca variabile decat combustibilul si inflatia. Toate celelalte costuri, oricat de mult ar creste, cad in sarcina operatorului, care trebuie sa si le asume integral. Un astfel de principiu de formula de ajustare a tarifului – asa cum este cea negociata de Primarie cu Dalkia in cadrul Contractului de Delegare – il obliga pe operator sa fie performant, sa faca economii in toate centrele de cost si sa aiba o functionare cat se poate de eficienta.

Caz unic in Romania

Oficialii Dalkia Termo Iasi au explicat, cu cifre exacte, situatia specifica locala: „Incepand cu 12 noiembrie 2012 (cand a fost activat contractul de concesiune) si pana in prezent nu a avut loc nicio ajustare de tarif, desi operatorul ar fi avut dreptul sa o solicite din punct de vedere contractual. Este un caz unic in Romania: in niciun alt oras nu a mai existat o pastrare a pretului energiei termice la acelasi nivel timp de atatia ani”.

Astfel, intre 2012 si 2014, inflatia a fost de 8,1% (deci toate materialele, serviciile, echipamentele etc folosite de Dalkia pentru producerea si furnizarea energiei au crescut ca pret cu cel putin 8,1%). in plus, intre noiembrie 2012 si decembrie 2014, pretul gazului natural a crescut cu aproximativ 26% (costul total: gaz + tarif de transport gaz + tarif de distributie gaz). in acelasi interval, acciza aplicata gazelor naturale a crescut cu peste 11%. in mod normal, pornind de la aceste elemente, Dalkia ar fi trebuit sa solicite o marire a tarifului cu cel putin 25%. Or, Dalkia a mentinut acelasi tarif.

Masuri concrete

Compania a putut mentine pana acum acelasi pret la gigacalorie datorita:

- schemei de functionare aleasa pentru a obtine un maxim de eficienta (se fu- nctioneaza cat se poate de mult cu CET Holboca, pe carbune);
lucrarilor de modernizare si reabilitare realizate atat de Dalkia, cat si de Primarie (prin proiect european);
- pretului bun obtinut la achizitia de carbune si livrarea acestuia la Holboca la jumatatea lunii octombrie pentru intreaga iarna (pentru a evita costuri suplimentare cu degivrarea, concasarea etc);
- stabilizarii si dezvoltarii portofoliului de clienti (inversarea tendintei de la debransare la rebransare; racordarea de clienti mari: hoteluri, institutii de invatamant etc).

Sursa: curierul-iasi.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii